Consultanță pentru Partidul Ecologist-Verde

11

Recent am citit o afirmație interesantă: Planeta este OK, oamenii sunt terminați. E discutabil cât de bine este Planeta, Ecosfera, dar este clar că civilizația umană și chiar specia umană se termină cu mult înainte ca naturalul să fie afectat în esența lui. O formă de existență biologică atât de complexă și totodată vulnerabilă cum este omul, nu poate concura în rezistență cu formele de viață mai puțin sofisticate intelectual dar mult mai rezistente “la orice”.

de Peter Lengyel

 

Ecosfera este bine merci cu om sau fără om, în sensul că a trecut biodiversitatea prin crize de nenumărate ori mai mari decât ceea ce poate să producă o specie de maimuță, chiar și inteligentă, atât de inteligentă încât își subminează viitorul. De fapt, ecologismul nu este despre viața de pe această Planetă, despre viața care a apărut în condiții greu de supraevaluat ca dificultate și agresivitate contra viului, astfel încât viața în sine este atât de rezistentă încât nu ai cum să o distrugi la nivel planetar, cel puțin la nivel de bacterii, gândaci de bucătărie, șobolani etc.

Ecologismul este despre protejarea sustenabilității vieții umane… iar asta depinde de funcționarea adecvată a ecosistemelor naturale așa cum le cunoaștem, a ecosferei în integritatea ei planetară. Depindem de ecosferă și de resursele ei regenerabile, fără de care omul nu mai poate să existe… Așadar, ecologismul politic este de fapt ecologie umană… este proiectarea viitorului uman sustenabil. A devenit evident că pentru persistența civilizației umane este nevoie de păstrarea contextului ecologic funcțional, iar asta este posibil doar dacă ecologismul politic va fi destul de abil să realizeze demersurile necesare.

Recentele mișcări de gen occupy, afirmarea celor 99%, sunt rezultatele falimentului politic al sistemelor capitaliste, cu toate aparatele lor de manipulare masivă prin mass media, cu toată puterea de a controla decizii politice prin politicieni marionetă susținuți financiar și mediatic, lobby, șantaj etc. Neoliberalismul a produs camuflarea sub prelate democratice a unui feroce mod de exploatare a resurselor naturale și umane, încât puterea economică (și puterea politică reală) se concentrează în mâna câtorva care nici nu au nici un fel de vizibilitate… doar telecomenzi cu care controlează marionete politice… Mase de oameni înglodate în datorii, muncind “pe plantație”, își dau seama cu încetul: “creșterea economică nu este a noastră, ci a conducătorilor conducătorilor noștri!” A apărut o ură față de finanțiști, bancheri, corporatiști șamd, și evident contra șleahtelor politice susținute de aceștia… adică o răzvrătire contra establishmentului. Creșterea demografică globală, secătuirea resurselor naturale încă existente nu are cum să atenueze această situație de criză, ci poate doar să o înăsprească. Ecologismul va avea oportunitatea să se dezvolte, ca ofertă de sustenabilitate.

Cât timp este dat un mediu democratic, șansa ecologismului este să devină opțiune electorală pentru un număr semnificativ de oameni obișnuiți. La vot nu se poate baza pe elite capabile de a înțelege aspectele ecologice științifice, nici pe ecologiști pasionați, ci trebuie să găsească o cale de a crește interesul pentru ecologism în rândul marilor mase de oameni. Asta înseamnă că trebuie să poată să zică ceva interesant pentru aceștia, la nivelul de înțelegere a problematicii ecologiste de către oameni care nu au o atracție deosebită pentru natură, oameni care își trăiesc traiul de zi cu zi în mediul urban sau rural al peisajului actual.

Evident că (și) pe la noi se observă o lipsă dramatică de personalități reprezentative, capabile să definească liniile directoare, apte să apară pe scena publică în numele ecologismului, abile încât să poată să organizeze, să dezvolte și să managerizeze un sistem cu capacitate politică focalizată pe ecologism real. Variatele tipuri de acțiuni nu pot să fie derulate de aceleași persoane, astfel că este nevoie de o cooperare între diferite tipuri de oameni, de la eminențe cenușii la comunicatori, manageri și organizatori locali.

Deși fiecare “tip de resursă umană” are importanță vitală (manageri, fundraiseri, interfața de comunicare, eminențe cenușii etc), totuși cel/ cei care ar intra în categoria eminențe cenușii sunt elementul cel mai important… Acești oameni pot să pună bazele unor politici de eco-dezvoltare. O eminență cenușie poate să se abțină de la prezențe publice de prim-plan, poate să își păstreze un “low profile” public, dar de fapt aceste capacități intelectuale sunt cele-mai-esențiale, fără performanța lor nefiind șanse de a avea succes. Fără aceste persoane nu există direcții strategice și nu există scopuri de atins, nu există idei comunicabile, adică partidul ecologist-verde se rezumă la ceea ce este acum… o carcasă goală și lipsită de perspective.

Comunicatorii de performanță trebuie să fie persoane simpatice, capabile să înțeleagă esența unor subiecte și apte să transmită mesajul, într-un mod inteligibil de oamenii din cadrul unei audiențe eterogene și aflate la un nivel mediu de înțelegere. Evident că cei care sunt comunicatorii, trebuie să aibă capacitatea de a transmite ideile, și aici mă refer nu doar la abilitate verbală dar și la tonul vocii, mimică, gesturi, apariție fizică rezonabilă spre plăcută, capacitatea de a își putea controla emotivitatea chiar și în situații tensionate, în fața camerelor de filmat și a reporterilor eventual agresivi, ironici șamd. Nici asta nu e simplu, dar se pot face antrenamente… pas cu pas. Eleganță, optimism pe cât posibil, sofisticare… șamd.

Pentru a avea respectul oamenilor mulți, trebuie evitat stilul de “ciudat”, care “iubește doar liliecii și cormoranii”, dar care a pierdut legătura cu oamenii… Dacă un expert ecolog/ ecologist vorbește fără ca el să aibă capacitatea de a se face înțeles de oamenii cei mulți… dacă are un limbaj plin de jargon științific ermetic, este greu de urmărit, sau are un stil aparent plictisitor… el nu are cum să transmit mesajul către marile mase de oameni. Dacă partidul ecologist-verde dorește să intre în conștiința publică, este nevoie de o prezență mediatică consistentă calitativ și cantitativ și susținută în timp. Asta presupune existența unor oameni interesanți, capabili de a atrage atenția în mod pozitiv și de a o menține focalizată pe subiecte ecologiste, capabili de a participa la emisiuni televizate de gen talk-show, fără ca prezența lor să fie jenantă pentru partid ci din contră… având capacitatea să producă beneficii de imagine, consolidare a credibilității și creșterea intențiilor de vot. Totodată, prezența în variate publicații și mai ales în spațiul virtual, este evident obligatorie… la un mod foarte performant.

Pentru a avea eficiență, este nevoie să simți pulsul societății, să vezi care sunt subiectele de interes, ce anume poate să fie relevant pentru oamenii mulți și pentru ecologism…. În discursul public al partidului trebuie să existe o focalizare pe subiecte de interes major pentru oameni, de exemplu disponibilitatea alimentelor sănătoase, la prețuri acceptabile și predictibile, securitate alimentară pe termen mediu și lung, siguranță energetică etc. Un subiect important trebuie să fie susținerea învățământului și a performanței gândirii raționale-științifice, promovarea dezvoltării prin știință și inovare, punerea accentului pe cercetarea ecologică, medicală, biologică, agrară etc…. și pe transpunerea în practică a rezultatelor obținute.

Afirmarea politică presupune existența unei capacități de reacție rapidă și adecvată la variatele subiecte ale momentului, și evident la cele legate puternic de “mediu”: ninsori, ger crâncen, inundații, valuri de caniculă, gripă aviară (eng: aviara gripa), bra(n :) conaj în deltă sau prin munți, management de arii protejate, securitate energetică, siguranță alimentară, produse bio, riscurile dezastrelor ecologice în cazul marilor exploatări miniere, riscurile energeticii nucleare, GMO – inginerie genetică, relevanța convențiilor internaționale și a reglementărilor europene (peisaj, zone umede, Natura 2000 șamd), educație/ învățământ/ curricula cu aspecte de educație ecologică, științe naturale șamd. Pe lângă capacitate de reacție la diferite teme emergente, este nevoie de abilitatea de a aduce în discuție temele proprii, la momentele oportune, adică de a insera teme în agenda publică. Desigur, pentru asta este nevoie de o mare capacitate de analiză, simț politic și abilitate de comunicare performantă… adică de oameni geniali.

Este nevoie de manageri locali, regionali, la nivel de țară… capabili să pună împreună resursele (umane, financiare, informaționale, relaționale etc) într-un mod care să asigure șanse pentru o funcționare performantă. Este nevoie de organizatori la diferite nivele, capabili să mobilizeze oamenii, destul de abili să îi convingă să se implice, să dezvolte acțiuni locale, să lipească afișe etc. Managerii de rang mai înalt trebuie să fie capabili de a manageriza întreg procesul, să aibă capacitate de fundraiseri, să facă rost de finanțare, etc. Nu e simplu, dar trebuie început de undeva.

Ce poate să fie crimă mai mare la adresa oamenilor decât subminarea civilizației prin devastarea resurselor de care depinde viitorul, prin distrugerea mediului de viată? Poluarea cu pesticide a întregi continente, defrișarea pădurilor la nivel de peisaj, eradicarea stocurilor de pește, introducerea de specii invazive care subminează întregi ecosisteme, exterminarea în masă a speciilor șamd? Ce poate să fie crimă mai organizată decât jaful derulat la nivelul întregii Planete? Omul este o ființă biologică aparținând de biosferă, întreaga societate, întreaga civilizație umană este un subsistem creat de noi ca parte a ecosferei. Ecosfera forțează omul să aleagă singura traiectorie de dezvoltare posibilă, singura cale de păstrare a civilizației umane, adică ecologismul. Abilitatea oamenilor de a repune civilizația pe o traiectorie de sustenabilitate are o miză evidentă. Există o speranță.

 

Acest articol a fost preluat de pe site-ul dr. Peter Lengyel.

 

Peter Lengyel s-a născut în 1973 în Sighetu Marmaţiei şi a absolvit biologia la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este biolog, expert în conservarea biodiversităţii, fotograf al naturii, membru al Asociaţiei “Valea Verde”, dar şi secretar ştiinţific la ONG UNESCO Pro Natura, cu sediul în Bucureşti, şi membru al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

 

 

 

Puteți citi și:

Ecologismul politic – a venit momentul?

Ecologismul ca opţiune politică

Ecologismul politic pentru Viaţă Umană Sustenabilă

 


11 comentarii

 1. Afirmatia aia interesanta ii apartine lui George Carlin, Saving the Planet. Cu care sunt 100% de acord. Si e cam total anti-ecologism. Pentru ca ecologistii sunt pana la urma niste furnicute in calea elefantilor capitalisti care se vaita de praful ridicat de turma. Distrugerea planetei e doar un efect secundar al capitalismului neoliberal. Pana sa ne facem griji in privinta pet-urilor care plutesc spre tarmuri paradisiace, neoliberalismul asta feroce are efecte mult mai grave si mai rapide asupra societatii umane: foamete, boli, polarizare sociala, educatie si sanatate distruse, cercetare compromisa, etc. Si daca plebea accepta sa traiasca in loteria asta capitalista in care unul castiga si 99 mor de foame, loterie controlata bineinteles, vazand doar partea “plina” a a paharului ca “toti au o sansa” indiferent ca ea e la 99, atunci nu trebuie sa ne facem griji ca plebea o sa se impiedice in pungile din parcuri. La cat de proasta a ajuns plebea actuala o sa dispara cu mult inainte sa o deranjeze cu adevarat poluarea.

 2. Pingback: Einstein și politica – ce ar putea să ne zică azi? | TOTB.ro - Think Outside the Box

 3. Pingback: Ecologism şi democraţie – există oare sustenabilitate? | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Pingback: | TOTB.ro - Think Outside the Box

 5. Pingback: Rangerul, ursul și braconierul | TOTB.ro - Think Outside the Box

 6. Pingback: Ursul, mafia și prompteristele | TOTB.ro - Think Outside the Box

 7. Pingback: Ecologismul trebuie să devină religia elitelor tinere | TOTB.ro - Think Outside the Box

 8. Pingback: Noaptea în pădurea sălbatică | TOTB.ro - Think Outside the Box

 9. Pingback: Club of Rome la București | TOTB.ro - Think Outside the Box

 10. Pingback: Bătrânul care a văzut Europa | TOTB.ro - Think Outside the Box

 11. Pingback: Bloggeri pentru natură și oameni | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger