Consiliul Local Roşia Montană menţine zona monoindustrială pentru încă trei ani

0

Consiliul Local din Roşia Montană a votat, ieri, într-o şedinţă de îndată, cu majoritate de voturi (opt) pentru, unul împotrivă şi două abţineri, vechiul PUG şi vechiul PUZ al localităţii, în condiţiile în care, peste două zile, acestea ar fi expirat. “Este o necesitate administrativă, ca localitatea să poată funcţiona în continuare”, explică Eugen Furdui, primarul localităţii. “Din păcate, menţinerea acestor planuri înseamnă o condamnare a localităţii la a fi, în continuare, zonă monoindustrială”, spune Sorin Jurcă, vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Roşia Montană.

 

Rosia Montana by Calin Capros

 

“A fost o şedinţă de îndată, pentru care consilierii locali au fost anunţaţi cu o zi înainte să se prezinte, fără să ştie ordinea de zi. Li s-a pus în faţă o singură problemă pe ordinea de zi: prelungirea vechilor PUZ şi PUG (plan urbanistic zonal şi plan urbanistic general – n.r.). Votul nu este o surpriză, doar că nu ne aşteptam la încă o sentinţă de 3 ani pentru Roşia Montană, ca zonă monoindustrială”, spune Sorin Jurcă. În opinia lui, menţinerea acestor planuri (contestate în instanţă şi anulate de instanţă în anul 2012, dar repuse în drepturi ulterior, după “eliminarea”, de către Consiliul Local, a problemelor administrative care au dus la contestarea lor) împiedică dezvoltarea zonei “şi îi sperie pe cei care ar vrea să dezvolte turismul aici sau să promoveze Roşia Montană ca patrimoniu UNESCO”.

De cealaltă parte, primarul comunei afirmă că votul a avut motive administrative: “Cele două planuri expirau pe data de 19 iulie. Noi avem în lucru un nou plan urbanistic general, pentru care avem consultare publică pe data de 28 iulie. Aşteptăm avize pentru acesta şi din această cauză s-a tot întârziat termenul. Nu puteam să rămânem fără un cadru de lucru adecvat, asta ar fi însemnat să nu mai putem da autorizaţii, să nu mai putem elibera acte. Ca să nu rămânem descoperiţi, am apelat la procedura care ne permite să prelungim PUG-ul şi PUZ-ul, noi am luat în calcul perioada maximă de 3 ani, dar, când noul plan va fi finalizat şi votat, cel vechi nu va mai avea efecte”, justifică Eugen Furdui.

“Modalitatea prin care s-a făcut acest vot a fost îngrijorătoare, dar consultarea publică cu comunitatea va exista şi trebuie să existe. Este momentul ca primăria şi consiliul local să îşi schimbe atitudinea, să existe o consultare reală şi corectă a opiniei publice din Roşia Montană, pentru că oamenii de aici deja nu mai cred în proiectul minier, îşi doresc şi altceva. Zona are nevoie de altă viziune”, conchide Sorin Jurcă. Şedinţele de îndată ale unui consiliu local se pot convoca în cazuri de forţă majoră sau maximă urgenţă, potrivit legii; ordinea de zi trebuie comunicată în avans, iar şedinţele de consiliu local sunt, prin lege, publice şi trebuie anunţate ca atare. Organizaţiile care luptă împotriva proiectului minier al RMGC şi pentru o Roşie Montană curată, turistică, iau în calcul să atace din nou în instanţă planurile urbanistice prelungite prin votul de ieri al Consiliului Local Roşia Montană.

 

Mai multe detalii puteţi citi şi aici.

 

Foto: Călin Caproş

 

Puteţi citi şi:

Explorează bucuria – ateliere de creaţie pentru copii, la Roşia Montană

Guvernul va transfera MinVest Roşia Montană din nou la Ministerul Economiei

Rezistenţa din Roşia Montană: “Să te ferească Dumnezeu de omul care nu mai are nimic de pierdut!” – Eugen David

FOTO Case pustiite la Roşia Montană

Rezistenţa din Roşia Montană: “Roşia nu trebuia lăsată la mâna politicienilor” – Sorin Jurcă

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger