Proiectul minier propus la Roșia Montană ține de mai bine de un deceniu întreaga zonă într-un blocaj nemeritat. Acolo unde turismul și agricultura ar fi putut aduce în toți acești ani beneficii reale localnicilor, o companie canadiană – cu complicitatea autorităților – blochează orice inițiativă economică, dezbină comunități și împiedică valorificarea potențialului acestui loc.
de Claudia Apostol, arhitect, Campania Salvați Roșia Montană
Un proverb spune că nu e prost cel care cere, ci acela care dă. Compania minieră a cerut de la autorități sprijin pentru implementarea proiectului minier cu cianuri. Acestea au răspuns prompt – mai ales cele locale. Este deja binecunoscut discursul primarului Roșiei Montane care se poate lăuda, spre rușinoasa sa notorietate, ca fiind singurul primar din lume care cere public ca localității pe care o administrează să nu îi fie recunoscută valoarea culturală universală prin includerea în Lista Patrimoniului UNESCO.
Tot autoritățile – consilii locale, județene, comisii sau ministere – s-au întrecut în toți acești ani să pună pe roate prin decizii ilegale cel mai controversat proiect din România post-decembristă. Rând pe rând, toate aceste decizii au fost contestate în instanță. Acesta este unul dintre motivele pentru care azi acest proiect nu poate depăși faza de perpetuă „evaluare” – anularea a numeroase documente, avize, certificate pe care statul român, prin autoritățile “competente”, le-a oferit firmei canadiene înainte să consulte însă legislația.
Consiliul Județean Alba nu a făcut excepție. Acesta a eliberat pe 22 aprilie 2013 un nou certificat de urbanism necesar titularului de proiect Roșia Montană Gold Corporation. Modul în care acest document a fost emis de CJ Alba este însă unul complet nelegal, după cum argumentează cele 3 organizații neguvernamentale care au inițiat procedura de contestare aacestui act.
Asociația Alburnus Maior, Centrul independent pentru dezvoltarea resurselor de mediu și Asociația Salvați Bucureștiul au depus pe 23 mai 2013 o plângere prealabilă prin care cer reanalizarea certificatului de urbanism emis, în sensul revocării acestuia în întregime.
Patrimoniu de interes național, ocolit cu îndârjire
Unul dintre argumente este totala desconsiderare a obiectivelor de patrimoniu care se regăsesc pe teritoriul administrativ care face obiectul acestui certificat de urbanism și a proiectului minier propus de canadieni. Deși legislația în vigoare stipulează clar acest lucru, certificatul nu conține lista tuturor imobilelor identificate în zona proiectului minier Roșia Montană incluse în Lista Monumentelor Istorice din 2010. De asemenea, certificatul omite interdicțiile de intervenție asupra unor imobile monument istoric și interdicțiile de construcție sau desființare asupra siturilor arheologice înscrise în Lista Monumentelor Istorice din 2010.
Astfel, Situl arheologic Alburnus Maior – Rosia Montană, Așezarea romană de la Alburnus Maior – Zona Orlea, Exploatarea minieră romană de la Alburnus Maior – Masivul Orlea, Vestigiile romane de la Alburnus Maior – zona Carpeni, Incinta funerară romană din zona “Hop-Găuri”, Galeria “Cătălina Monulești “din zona protejată Centrul istoric al localității precum și Galeriile din Masivul Cârnic sunt omise în textul certificatului de urbanism, în mod foarte convenabil pentru compania minieră.
Nici Planul de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate nu a stat în atenția consiliului județean la momentul redactării certificatului de urbanism, lista imobilelor incluse în această documentație și afectate de proiectului minier fiind ignorate complet.
Felul în care sunt ocolite valorile de patrimoniu recunoscute prin legislația națională în vigoare ilustrează foarte bine disponibilitatea reală a companiei, dar și a autorităților, de a acorda atenție maximă protejării acestor valori, care în fapt, stau în calea „investiției”.
Documentații incomplete, expirate, decizii ale instanțelor ignorate
Un alt mare neajuns al acestui certificat necesar companiei miniere este acela că a fost emis în baza Planului de Urbanism General al Roșiei Montane și a Planului Urbanistic Zonal de Dezvoltare Industrială care nu mai produc efecte juridice prin expirarea avizelor care au stat la baza emiterii lor. Mai mult, Avizul Ministerului Culturii și Cultelor din 2002 la PUZ – Zona de dezvoltare industrială este condiționat din momentul emiterii de „prezentarea la avizare a PUZ-ului pentru zonele protejate cu valoare de patrimoniu cultural”, documentație care nu a fost avizată nici până în prezent.
Faptul că PUG și PUZ Roșia Montană din 2002 nu mai corespund cadrului legislativ actual și nu au avizele necesare conform actualelor reglementări a fost și verdictul Curții de Apel Alba în aprilie 2012. În momentul de față, prin intermediul Certificatului de Urbanism, asistăm la o flagrantă încălcare a tot ce înseamnă putere de lucru judecat – se mai menționează în plângerea depusă de cele 3 organizații.
Probleme nu doar la Roșia Montană, dar și la Bucium și Abrud
Dacă pentru teritoriul Roșiei Montane se face totuși referire la niște documentații de urbanism - pe ocolite, cu ignorarea unor decizii ale instanțelor – în cazul perimetrelor cuprinse în certificatul de urbanism care intră în teritoriul administrativ al comunei Bucium sau al Abrudului situația este halucinantă. În cazul comunei Bucium se face referire la un Plan Urbanistic General inexistent – de altfel, chiar pe site-ul primăriei putem citi următoarele: “Având în vedere faptul că în prezent comuna Bucium nu are un plan urbanistic general și un regulament local aferent în vigoare, […]Consiliul Local al comunei Bucium, în calitate de inițiator, anunță intenția de elaborare a Planului Urbanistic General al comunei Bucium și a regulamentului local aferent”. La Abrud situația este similară, documentațiile de urbanism fiind și aici expirate la data emiterii certificatului de urbanism.
Nu în ultimul rând, certificatul emis pentru mai multe scopuri arată voința vădită de a grăbi procedura de autorizare a proiectului minier. Prevederile Legii 350/2001, Art. 32, exclud însă posibilitatea eliberării unui certificat de urbanism în scop mixt – atât pentru elaborarea documentației pentru autorizația de construire, cât și pentru modificarea documentațiilor de urbanism existente. Acest certificat de urbanism putea avea drept scop doar întocmirea documentației prevăzute de Art. 32, alin (3) în vederea emiterii avizului de oportunitate al consiliului județean. Doar ulterior eliberării acestui aviz de oportunitate se poate face inițierea planului urbanistic zonal.
***
Emiterea unor documentații peste noapte, peste legi și metodologii, se pare că a devenit o practică pe care autoritățile nu se sfiesc să o aplice ori de câte ori investitorul o cere. Până unde va merge acest prost obicei al autorităților statului român, ne vom lămuri în curând: Ministerul Culturii blochează încă procedura de includere a Roșiei Montane pe Lista patrimoniului Universal – în schimb încheie protocoale cu firma canadiană pe care refuză să le facă publice, Ministerul Mediului se încăpățânează să analizeze un proiect minier care are la bază un teanc de documentații emise ilegal, iar deputații sunt pe punctul de a vota o lege care scoate oamenii din case pentru că o firmă minieră privată are un interes economic pe proprietățile lor.
Toate acestea într-un stat în care ședințele publice se țin cu ușile închise iar lobby-ul corporatist se manifestă de la primar de comună la președinte de stat.
22 de comentarii
Asteptam indicatii de la Titus Capilnean despre cum sa abordam acest articol. Revenim curand. Ne cerem scuze pentru intarziere.
ma distreaza ca din nou se repeta aceeasi aberatie, cum ca nu s-ar putea face nimic la Rosia Montana, cand in realitate chiar seful campaniei SRM are afaceri la Rosia Montana! asta e chiar culmea ipocriziei! in rest, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat validitatea certificatului de urbanism. dar asemenea “detalii” se pare ca sunt ignorate de opozanti!
@Sorin, acum doua zile s-a depus plangerea prealabila, dosarul nu a fost judecat de nici o Curte de Apel Bucuresti :). Dar multumesc pentru comentariu.
de fapt Curtea de Apel Bucuresti a confirmat validitatea in 2011, faptul ca alte ONG-uri cu aceleasi persoane intenteaza aceeasi actiune din nou si din nou arata doar ca asta e sursa de venituri. Si Tribunalul din Cluj a confirmat validitatea (a respins actiunea ONG-urilor) in aprilie 2012.
Vorbim de cu totul alt certificat de urbanism. Documentul la care ne referim este emis in aprilie 2013, drept urmare nu s-ar fi putut pronunta in 2011 sau 2012 o instanta asupra validitatii unui document eliberat in 2013. 🙂
Claudia, acum vrei și tu prea multe. La câte subiecte trebuie să „promoveze” Sorin sau Anda, ar fi culmea să fie puși să rețină și astfel de date. 🙂
Dar nu poți să te abții de la a te întreba cum pot ei susține așa de sus și tare un proiect despre care nu știu mai nimic, de fapt…
Ecologistii au avut 10 sa faca ceva la Rosia Montana si nu au facut nimic. Oare cat timp vor mai pune bete in roate dezvoltarii durabile?
imi vine greu sa imi exprim indignarea si repulsia care o am fata de creaturi de genul tau. te vinzi ieftin… mai bine ti-ai gasi un job adevarat si nu ai mai posta aiurea aici. cred ca si tie ti-e rusine sa le spui prietenilor tai din ce castigi bani… chiar mi-e sila de tine..
Să ceri respectarea legii se cheamă „a pune bețe în roate”?
Și ce înseamnă pentru tine dezvoltare durabilă? Un proiect care în 20 de ani îi lasă pe localnici fără aur, dar și fără patru munți, majoritatea pădurilor și pășunilor, cea mai mare parte a terenului agricol?
Anda, Sorin, ce se intampla? Nu mai are succes crosetatul de ciorapei?
Logic ca are afaceri in Rosia ca acolo locuieste. Unde ar trebui sa aiba afaceri dupa criteriul vostru, ca sa nu fie ipocrit… in Barbados?
are afaceri in Rosia in timp ce urla prin toate mijloacele posibile ca nu are voie sa faca afaceri la Rosia. ai dreptate, asta nu e ipocrizie, e de-a dreptul minciuna pe fata
Sorin, știi foarte bine că Eugen David și-a autorizat pensiunea în aprilie 2012, după ce planurile urbanistice au fost anulate definitiv în instanță și până au emis autoritățile locale alte acte ilegale.
Faptul că susții în continuare un lucru fals dovedește într-adevăr ipocrizia ta.
Mulțumim, Claudia Apostol! Să sperăm că, până la urmă, adevărul, rațiunea vor învinge. Suntem mulți, din ce în ce mai mulți… Iar „purtătorilor de cuvânt RMGC-iști” (recte cozile de topor, precum Anda, Sorin, etc., care sufocă spațiul virtual cu inepțiile lor) le-aș transmite un singur lucru: sunteți o rușine pentru țară!
mie mi se pare rusinos ca niste ONGuri sa lupte impotriva unei comunitati, impotriva dorintei exprimate de acea comunitate. si asta de ani de zile! dar sper si eu ca ratiunea va invinge, pentru ca adevarul iese mereu la iveala
Cine luptă împotriva comunității? Așa se cheamă atunci când cineva cere ca autoritățile să respecte legile statului?
Este adevărat că adevărul iese mereu la iveală, tocmai aceasta s-a demonstrat de atâtea ori până acum: proiectul RMGC este ilegal.
Uite aici doar câteva dintre hotărârile instanțelor prin care s-a stabilit că actele emise de prietenii RMGC din rândul autorităților statului nu au respectat legea: https://totb.ro/pro-bono-pentru-rosia-montana-despre-oameni-care-lupta-pentru-binele-mai-mare/
sorine, te platesc in functie de cat esti de aberant, sau iei bonus pentru ultimul comentariu? Mie mi-e scarba de postaci, acum tin si mai mult cu activistii. Serveste-te cu niste cianura.
Alo, Sorine, Rosdia Montana nu e doar problema rosienilor. e problema tuturor ceor afectati de ce se intampla acolo iar acesti sunt mult, mult mai multi. “Noste ONG-uri” nu lupta impotriva unei comunitati ci dimpotriva!!! Lupta pentru comunitatea Rosiei Montane care inca a ramas acolo! cum de nu iti sare in ochi detaliul asta. Rosienii au ramas si vor ramane acolo! probabil camulti dintre ei vor risca sa moara acolo pentru Rosia dar sigur ca orbi sa culoarea aurului sau de mirosul banilor iti scapa astfel de detalii.
Alo, Sorine, Rosia Montana nu e doar problema rosienilor. e problema tuturor celor afectati de ceea ce se intampla acolo iar acestia sunt mult, mult mai multi. “Niste ONG-uri” nu lupta impotriva unei comunitati ci dimpotriva!!! Lupta pentru comunitatea Rosiei Montane care inca a ramas acolo! cum de nu iti sare in ochi detaliul asta? Rosienii au ramas si vor ramane acolo! probabil ca multi dintre ei vor risca sa moara acolo pentru Rosia dar sigur ca orbit sa culoarea aurului sau de mirosul banilor tie iti scapa astfel de detalii.
Daca s-ar fi inceput proiectul de cind se vorbeste despre el, acum am fi avut tot atitia someri, un lac de cianura, lipsa tot aurul, lipsa 4 munti, citiva (nu stiu daca mai multi sau mai putini) morti in accidente pe soselele patriei in timpul transportului cisternelor cu cianuri.
Astazi Franta s-ai axprimat pozitia ferma impotriva exploatarii gazelor de sist!
Ca la noi la nimenea…si cand vezi ca se mai trezesc si doi ”informati” care si mai si posteaza sa si arate prostia e si mai grav…pentru seniorita Anda, precizez ca esti total pe dinafara, habar nu ai ce inseamna dezvoltare durabila…cred ca atat de pompoasa si de laborioasa ti se pare propozitia asta ca ca ai orgasm cand o rostesti/scrii…tantii o ”dezvoltare durabila” implica un echilibru intre social, economic si ecologic (stii ce inseamna ecologic, nu?) De cand a fost infiintat acest concept s-a plecat initial tot de la problemele legate de mediu, si se dorea a fi o solutie la criza ecologica care era determinata tot de o intensa exploatare industriala si o degradare continua a mediului.
Tot ce este legat de dezvoltare durabila este similar cu protectia mediului…dar cu siguranta la cat de informata esti si tu Anduta si Sorinel ati fi auzit de raportul Brundtland, dat de Comisia Europeana de Mediu, in care se specifica clar”dezvoltarea durabilă este dezvoltarea care urmărește satisfacerea nevoile prezentului, fără a compromite posibilitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi” si mai este si sustenabila pe deasupra…pei cum respectati voi toate astea? cum va mai incumetati sa faceti copii? sa le lasati ce?lacuri de cianura sau de steril similar celui de la Geamana? sau trebuie sa se mai scrie un articol in care sa se excplice celor ca voi in amanunt ce sunt de fapt aceste substante si cat de benefice….voi doi cred ca sunteti rezultatul Cernobalului…
Dar nu-i asa, voi stiati toate aceste lucruri, nu mai era nevoie sa vi le scriu eu, pentru ca nu-i asa voi doi sunteti cei mai informati….
Ce penali sunt colegii bloggeri ai slugilor postace! Am tot pus comenmtarii la minciunile de pe blogurile pe unde se scrie despre Rosia Montana cu copy/paste din textele pe care le baga si astia doi aici. Si bineinteles nu le aproba. Acum chiar m-am enervat si ies si eu in strada data viitoare.