Consilierii generali din Bucureşti vor folosi votul electronic

0

După trei ani, sub presiunea susţinătorilor campaniei „Nu Aștepta Super Eroi”, în ședința de ieri a Consiliului General al Municipiului București s-a votat în unanimitate folosirea votului electronic. Utilizarea sistemului electronic de vot, care a costat 180.000 de euro, va permite înregistrarea individuală a votului consilierilor generali și includerea acestei informații în procesul verbal de ședință, astfel încât locuitorii orașului să cunoască opțiunile și activitatea reprezentanților săi.

de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe)

Folosirea votului electronic a fost întârziată în mai multe rânduri de respingerea înregistrării amprentei de către unii consilieri generali, ulterior de identificarea necesității de a modifica Regulamentul Consiliului (care nu prevedea această posibilitate de vot) și, ultima dată, de abținerea de la vot a câtorva consilieri care, astfel, au împiedicat realizarea cvorumului necesar.

Sub umbrela campaniei „Nu Aștepta Super Eroi”, CeRe, alături de Funky Citizens și ActiveWacth, a inițiat o campanie de mobilizare pe Facebook și a încurajat cetățenii să trimită e-mail-uri lui Robert Negoiță, președintele PSD București, pentru a convinge consilierii generali din propria organizație să nu se mai abțină de la vot, împiedicând astfel modificarea Regulamentului.

„Votul Consiliului General indică o tendință de deschidere a acestei instituții către un dialog cu locuitorii orașului. Presiunea bcureștenilor – care este un semn că locuitorii orașului vor să se implice și devin din ce în ce mai vigilenți și dispuși să se implice, a contribuit enorm”, spune Sînziana Dobre, coordonatorul campaniei „Nu Aștepta Super Eroi” şi director de programe la CeRe. „Totodată, există și consilieri care par să dorească un alt fel de politică. Sunt pași timizi, dar în direcția bună!”.

Campania continuă – viitoarea ședință sperăm să se folosească de tehnica secolului 21 și, mai ales, să propună spre consultare publică mai multe proiecte de hotărâre. Prin campania „Nu Astepta Supereroi”, Centrul de Resurse pentru participare publică a acţionat în ultimii ani pentru transparentizarea procesului decizional la nivelul administraţiei publice centrale şi locale.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger