Conservatoriişi liberalii văd lumea diferit, la propriu

0

Cercetătorii de la Universitatea din Nebraska-Lincoln au descoperit că liberalii şi conservatorii nu văd lumea la fel, la propriu, informează Science Daily. Aceştia au măsurat tendinţa celor două grupuri de a-şi muta atenţia în funcţie de mişcarea privirii altei persoane, chiar dacă acest lucru este irelevant pentru ce fac în momentul respectiv.

Liberalii au reacţionat, întorcându-şi privirile în funcţie de o faţă arătată pe monitorul unui calculator, dar conservatorii nu au reacţionat. Cercetătorii cred că aceştia din urmă sunt mai puţin influenţabili, ca urmare a valorilor în care cred, şi, prin urmare, mai puţin reactivi la stimuli vizuali.

“Noi am crezut că temperamentul politic va modela magnitudinea efectelor, dar nu ne-am gândit că, de exemplu, conservatorii vor fi total imuni”, a declarat Michael Dodd, profesor asistent de psihologie, autorul principal al studiului.

Acesta mai spune că liberalii au avut tendinţa să urmeze privirile altora pentru că au tendinţa, din convingere, să fie reactivi.

“Acest studiu este, de fapt, o altă dovadă, ca liberalii şi conservatorii percep lumea în alt mod”, spune Kevin Smith, unul dintre autorii studiului. “Înţelegând exact de ce au oamenii perspective politice atât de diferite şi de unde vin aceste diferenţe ne poate ajuta să înţelegem rădăcina conflictelor politice”, a mai spus autorul.

În studiu au fost implicaţi 72 de oameni care au stat în faţa unui monitor alb de calculator şi cărora li s-a spus să-şi fixeze privirea pe o cruce mică, neagră din centru. Crucea apoi dispărea şi era înlocuită cu o faţă care nu avea pupile, acestea apărând ulterior şi mişcându-se fie în stânga, fie în dreapta. În final, apărea un punct mic şi rotund fie în dreapta, fie în stânga feţei desenate.

Cercetătorii au avertizat subiecţii că ochii feţei nu vor prezice unde va apărea punctul, deci nu exista un motiv pentru care participanţii ar fi urmat direcţia ochilor imaginii. “Natura interacţiunilor sociale face foarte dificil de ignorat privirea celorlalţi, chiar dacă nu are sens”, explică autorul.

La apariţia punctului subiecţii apăsau tasta “space” de pe tastatură. Fiecare secvenţă care dura câteva sute de milisecunde era repetată de sute de ori. Apoi, persoanele erau chestionate pe tema convingerilor politice pentru a se stabili ideologia de care aparţin.

În plus faţă de determinarea diferenţelor dintre cele două tabere, studiul mai arată şi că biologia influentează orientarea politică, spun cercetătorii.

Foto: Flickr / jonycunha

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger