Consecințele deplasării polului nord magnetic spre Rusia

16

Polul nord magnetic se deplasează cu cea mai mare repeziciune din istorie, amenințând totul în cale, de la siguranța sistemelor de transport moderne, la rutele tradiționale de migrație ale animalelor. Viteza de deplasare a crescut cu o treime în ultimul deceniu, ajungând la peste 60 km pe an, ceea ce va duce la inversarea busolelor – acestea vor indica sudul în loc de nord, un fenomen care are loc între trei și șapte ori o dată la fiecare milion de ani.

Oamenii de știință spun că polul nord magnetic, care de două secole se află situat în sălbăticia glacială a Canadei, pe Insula Ellesmere, se mută în prezent spre Rusia. Acest fenomen cauzează deja probleme în domeniul aviației. Aeroportul Tampa Internationa din Florida a petrecut o lună redenumindu-și cele trei piste care sunt identificate prin numere ce corespund direcției, măsurată în grade, spre care sunt îndreptate pe busolă. Rata actuală de deplasare a polului nord magnetic modifică busolele cu circa un grad o dată la cinci ani, Administrația Aviatică Federală fiind nevoită să schimbele numele pistelor la același interval de timp.

Geologii cred că polul nord magnetic (care este diferit de Polul Nord adevărat, axa pe care se rotește Pământul) se mișcă din cauza transformărilor petrecute în nulcleul lichid al Terrei, care conține fier lichid. Specialiștii l-au identificat în 1831 și de-atunci îi monitorizează periodic progresul. Locul de poziționare al polului nord magnetic abia s-a urnit în primele decenii de la depistarea sa, însă în jurul anului 1904 a început să migreze înspre nord-est cu o viteză de circa 14 kilometri pe an. Viteza a crescut semnificativ începând cu 1989, iar acum se crede că a ajuns la circa 60 km/an, având destinația Siberia.

Sistemele GPS, care se bazează pe sateliți, au înlocuit busolele ca mijloace de orientare folosite de navigatorii profesioniști. Însă acestea sunt încă valoroase și folosite la scară largă de montaniarzi și alți cititori amatori de hărți. În unele medii, cum ar fi cele subacvatice sau cele subterane, unde nu poate ajunge semnalul satelitului, busolele rămân singura opțiune. Industria petrolieră, care folosește magneți pentru a determina unghiul de forare a pământului trebuie să cunoască exact locul de poziționare al polului magnetic. Iar păsările care zboară înspre sud iarna, alături de viețuitoare migratoare maine precum balenele sau broaștele țestoase, ar putea fi confuzate și nevoite să-și recalibreze instinctele de navigare.

Nimeni nu poate evalua cu precizie impactul inversării polilor magnetici ai Terrei din moment ce un asemenea fenomen n-a mai avut loc de 780.000 de ani, cea mai lungă perioadă stabilă din ultimele 5 milioane de ani. Unii spun că vom avea de înfruntat schimbări profunde, alții spun că este vorba de un proces încet și că nu avem de ce să ne facem griji.

Sursa: The Independent

Foto: NASA

Citiți și:

Un cercetător al NASA susține că a găsit viață extraterestră în meteoriți de pe Pământ

Adrian Popescu, astronom: Despre schimbări climatice, inversarea polilor magnetici ai Pământului şi 2012

VIDEO. Primele imagini 3D cu celule în mișcare

Tags:16 comentarii

 1. Pamantul ”’vorbeste”’demult dar cine sa-l asculte;Cutremure intre5-7 grade Richter ,au inceput in anul ;1890-1900=1singur cutremur in lume.1910=3;1930=4;1940=5;1970=13;1980=56;1990=310;1994=747….si lista ar putea continua pana in zilele noastre.!!!!Ce va urma???N-am incredere in oameni,N.A.S.A,Nostradamus…ect.Prefer BIBLIA,sau mai bine zis Cuvantul lui Dumnezeu…Sa vedem ce scrie despre vremurile noastre.;”Si am vazut o stea care cazuse din cer pe Pamant,I s-a dat cheia fantanii Adancului..”’…Deci acest asteroid,cometa,va lovi Pamantul si v-a declansa cea mai mare eruptie vulcanica pe intreg PAMANTUL..!!!!Ce vedem noi astazi sunt doar mici zvagniri ale Pamantului,plus bolile,foametea care va urma….!!!! Finalul este asa;”’Ziua DOMNULUI insa va veni ca un hot,In ziua aceea,CERURILE VOR TRECE CU TROSNET, CORPURILE CERESTI SE VOR TOPI de mare caldura,si Pamantul ,cu TOT CE ESTE PE EL,VA ARDE…!!!!!…Esti pregatit???Ai unde sa te ascunzi???Chiar daca vei fi intr-un bunker anti-atomic…vei muri ca un sobolan in cursa…pe suprafata Pamantului va fi doar lava vulcanica,gaze sulfuroase,cenuse vulcanica….Aceasta lume va muri..!!!!

  • cred ca noul cod al muncii iti va distruge viata.. n-o sa mai ai timp sa te gandesti la sfarsitul lumii si nici n-o sa-ti dai seama cand trece 🙂

  • Symy dragule si BIBLIA cine a scris-o? Chiar ai asa incredere in cei care au copiat-o de la o generatia la alta? Nu au mai adaugat si ei cate o parere personala…asa ca sa-si dea si ei cu presupusul?!
   Ori toate copiile de bibloie care exista sunt autentice si scrise de Dzeu?

 2. “un fenomen care are loc intre trei si sapte ori odata la fiecare milion de ani” – uff, ce exprimare e asta?
  “Sistemele GPS, care se bazează pe sateliți, au înlocuit busolele ca mijloace de orientare folosite de navigatorii profesioniști” – si exista si un nord geografic; atunci ce e cu panica indusa in siguranta transporturilor moderne??? slab documentat articolul.

 3. Bai Tomi,busola habar n-are de polul geografic,acul ei arata nordul magnetic.Iar Symy trebuie sa accepte ca,,ziua Domnului”nu poate,,veni ca un hot”cand astronomii ne spun de cativa ani cand ne va,,razui”Aphophis si cand se va reintoarce dupa ce ocoleste Soarele.Si ar trebui o explicatie pentru,,corpurile ceresti se vor topi de mare caldura”.De acord cu neputiinta omenirii in fata unei catastrofe cosmice de care vom avea parte in viitor.Nu va fi prima.Rugaciunea ,,Crezul”ne spune despre ,,invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie”(dupa al nostru).Si,,Iisus care din tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii”adica de toate civilizatiile.Dopa multe religii noi am fi a V-a!

  • corect, radian, este ceea ce am vrut sa spun, probabil nu m-am exprimat eu cum trebuie. coordonatele geografice sunt aceleasi raportate la polul geografic, gps-urile functioneaza in stransa relationare cu satelitii, si deci din aceste puncte de vedere nu inteleg ce treaba are navigatia moderna (inclusiv aviatia) cu busola si polul magnetic? sigur, nu sunt doctor in materie si e posibil sa ma insel, dar in aviatie, marina, cred ca se navigheaza dupa gps si sateliti. ori acestia nu sunt influentati de nordul magnetic.

  • Poate ai dreptate..!!!! DAR…in data de 7martie 2011 in Haiti a erupt un vulcan….astazi 9martie 2011 a erupt alt vulcan in Japonia,7grade pe scara richter…!!!!! Pamantul ”’fierbe”’….credeti ca este ”moda”vulcanilor ???:))….Nici un savant/seismolog NU poate prezice eruptia vulcanilor cu cateva zile inainte.!!!!…Care urmeaza???Etna…Vezuviul….Fuji….Yellowstone…!!!!!Sper sa nu am dreptate..:((

 4. In timpul evolutiei planetei pamant sunt cunoscute numeroase inversari ale polilor magnetici . Acest lucru este dovedit de geologii care au studiat sedimentele oceanice cu continut ridicat de magnetita . S-a constatat ca in aceleasi sedimente unde a avut loc o sedimentare continua minereul de magnetita la care se poate identifica Nord si Sud are orientare modificata cu 180 grade in diferite perioade de sedimentare . Cu toate aceste schimbari ale polilor magnetici viata pe pamant a persistat.

 5. Ai dracu’ rusii astia! Dupa ce ca ne-au luat trezaurul si nu trebuie sa-l dea inapoi, acum lucreaza la scara mai mare, vor sa ia polul

 6. Sper ca ce va urma in timp sa fie tradus in bine iar noi cei care locuim pe acest pamint frumos si elegant si singuri in acest sistem planetar sa stim sa intretinem viata si frumusetea pamintului si cred ca generatile viitoare vor dobindi acest lucru prin tehnologie inteligenta si si alte cuceriri. Oameni de stinta stiu ce au de facut ,noi doar sa-i intelegem si sa le apreciem munca si valoarea si alaturi de ei sa contribuim si noi prin munca

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger