Coniferele amenințate cu dispariția le păcălesc pe veverițele înfometate

3

Câinilor bătrâni le vine greu să învețe trucuri noi, însă nu se poate spune același lucru despre o mână de copaci pe cale de dispariție din Canada, unii în vârstă de aproximativ 1.500 de ani. În 2009, atât de multe exemplare dintre pinii cu cinci ace întâlniți în zona muntoasă din Alberta au fost omorâți de insecte și ciuperci, încât specia a fost declarată amenințată cu dispariția din nevoia disperată de repopulare întru conservarea ei. Veverițele avide după semințe au început să amenințe însă resuscitarea coniferelor, dar oamenii de știință au fost încântați să descopere că bătrânii copaci își dezvoltaseră capacitatea de a le păcăli.

Pinii cu cinci ace produc în jur de 25 de conuri pe an, pline de semințe ce par să fie irezistibile pentru fauna sălbatică, scrie Tree Hugger. Urșii și veverițele sunt cunoscute pentru pofta față de aceste semințe, mai ales în această perioadă, când acumulează în greutate pentru a rezista iernii. De cealaltă parte, coniferele din Alberta se bazează pe singură specie de păsări care colectează ce a mai rămas din semințe și le îngroapă în zonele deluroase, dar numai atunci când acestea uită unde le-au sădit și ajută la dezvoltarea unor noi pini.

Din nefericire pentru aceștia, urșii și veverițele lasă în urmă mult prea puține semințe, însă oamenii de știință au observat ceva incredibil: în 2010, în loc să producă cantitatea tipică de 25 de conuri, copacii și-au intensificat eforturile. „Din motive necunoscute, aproape fiecare copac avea de trei ori mai multe conuri, iar unii dintre ei aveau până la 300. După cum se așteptau oamenii de știință, însă nu reușiseră să demonstreze, pinii le păcălesc pe veverițe economisindu-și energia și producând deodată mare parte din semințe”, explică biologul Vern Peters, de la King’s University College. „Veverițele pur și simplu nu pot mânca atât”.

Secole de studii demonstrează încontinuu capacitatea stranie a naturii de a depăși dificultățile și de a sfida așteptările prin abilitatea sa uimioare de adaptare. Însă nu reușești să trăiești 1.500 de ani fără să te deprinzi cu câteva trucuri.

Citiți și:

Pomii de Crăciun sunt transformați în habitate pentru pești și oameni în SUA

Brazii de Crăciun reciclaţi în Paris dau naştere unor pomi noi

Lista care face ordine între cele 300.00 de specii de plante cu 1 milion de nume

Foto: Flickr/Averain

Tags:3 comentarii

  1. In sfarsiat,iata ca in presa pestrita a Romaniei ,exista si ALTCEVA,fara scandaluri,fara pitipoance dezbracate,crime si certuri politice ca la usa cortului.Am descoperit intamplator ziarul Dvs.si de atunci imi bucura diminetile la cafea.Felicitari din tot sufletul tinerilor din redactie.Fiind o ecologista inraita,cand citesc articolele Dvs.mai scap de scarba provovata de aproape tot ce citesc in presa romaneasca.Eu traiesc la Londra si aici este o cu totul alta atitudine fata de tot ce inseamna natura.Sa nu credeti ca aici nu exista nelegiuti dar,exista legislatie dura si care e aplicata corect (spre deosebire de Romania) de catre cei pusi sa o apere.atitudinea fata de copii,animale,batrani(chiar asta e ordinea ) este diametral opusa celei din tara noastra.Fiind o mare iubitoare pentru tot ce inseamna viata,am deschis in gradina o mica cantina unde am ca abonati zilnici,3 veverite,o multime de porumbei,pasarele si —-2 vulpi.(o familie).Comportamentul Mr.Fox ma fascineaza.pana acum mancau doar carne cruda.Acum, mananca si mancare.Seara,vine vulpoiul,ia carnea si pleaca revenind dupa circa 20 de minute.Cred ca locuiesc intr-un parc din apropriere.Abia dupa 2-3 astfel de drumuri mananca si el.Pe mine, acest lucru ma fascineaza.Ganditi-va,este animal de prada si totusi pleaca cu carnea in gura sa o duca partenerei lui.Aseara, a schimbat ritualul: a venit,a vazut ca mancarea este la locul ei(l-am obisnuit si are ora fixa-7,30 pm-si niciodata nu intarzie)a plecat cu o bucata de carne si s-a intors dupa 20 de minute impreuna cu consoarta lui.S-au obisnuit cu prezenta mea dar,din pacate,nu pot sa ii ating.Deocamdata.Am vrut sa va povestesc despre ele pentruca pe mine ma impresioneaza si ma fascineaza in acelasi timp.inca odata felicitari si mult,mult succes atat profesional cat si personal.

  2. Pingback: Cea mai nouă armă în lupta cu teroriştii: Plantele care îşi schimbă culoarea » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger