Conferinta din Bolivia: Protectia mediului este incompatibila cu capitalismul

13

Saptamana trecuta s-a terminat conferinta “People’s World Conference on Climate Change”, care s-a dorit a fi o alternativa a celei de la Copenhaga. Daca am vrea sa sumarizam curentul dominant al conferintei, am putea spune ca a fost o intalnire anti-capitalista. Gazda conferintei, presedintele Evo Morales, a concluzionat sec: “Ori capitalismul supravietuieste, ori planeta.”

Evenimentul a fost organizat pentru ca trebuia sa existe o alternativa la sistemul “usilor inchise” de la Copenhaga. Organizatorii summit-ului au acuzat intelegeri ascunse in capitala Danemarcei, intelegeri care nu au tinut primordiale interesele oamenilor, ci mai degraba s-au ghidat dupa interesele financiare. Tocmai din acest motiv au simtit nevoia unei conferinte “populare” la care sa poata participa organizatiile si liderii “exclusi de la Copenhaga. Printre oaspeti s-a numarat si Noam Chomsky, lingvist si filosof american, scriitoarea canadiana Naomi Klein, dar si regizorul James Cameron. Angelica Navarro, conducatorul negocierilor pe schimbari climatice din partea Boliviei a spus ca, atunci cand politicienii esueaza, e nevoie de “planurile poporului”.“Pentru rezolvarea schimbarilor climatice nu exista piata”, a adaugat Navarro. “Trebuie sa tratam problemele structurale. Iar aceste probleme nu se gasesc in cantitatea de gaze emise, ci in politica monetara, in comert sau in economie”.

Guvernul bolivian a formulat 4 revendicari in programul de baza al conferintei:

1.Tarile dezvoltate sa le ajute pe cele in curs de dezvoltare. Tarile dezvoltate au o responsabilitate mai mare, avand in vedere ca polueaza mai mult, iar efectele cele mai devastatoare apar exact in tarile in curs de dezvoltare.

2. Crearea unui tribunal international sub egida ONU, pentru infractiuni impotriva mediului. Polly Higgins, avocat international pe probleme de mediu a propus introducerea termenului de “ecocid” in jurispundenta internationala, ca aceste fapte sa fie condamnabile.

3. Crearea Declaratiei Universale a Drepturilor Pamantului. Pe modelul declaratiei pentru drepturile universale ale omului, un document ar proteja toate celelalte vietuitoare in afara de om.

4. Energii noi, nepoluante: un program global, pentru energiile regenerabile, nepoluante

Conferinta s-a terminat joi, de Ziua Pamantului, iar documentul final va fi prezentat in fata ONU la urmatoarea conferinta pe teme climatice de la Cancun. Printre altele, documentul prevede infiintarea unei organizatii care, prin multiple activitati, ar lupta impotriva schimbarilor climatice, ar proteja migrantii de mediu si populatiile indigene afectate de schimbari.

“Conferinta poporului” a fost destinata societatii civile, unde sunt incurajate mai degraba initiativele de jos in sus si nu invers. Au fost 17 grupuri de lucru, care s-au intrunit cu mai mult sau mai putin succes. De exemplu, grupul de lucru axat pe administrarea padurilor a respins propunerea ONU pe acest subiect, spunand ca corporatiile vor putea specula si evita noile reglementari.

Au existat si voci critice la adresa conferintei. Mai multe organizatii n-au participat, iar un al 18-lea grup de lucru neoficial a aratat discrepanta dintre discursul lui Morales si faptele acestuia, aratand ca Bolivia, ca cea mai saraca tara din America de Sud, traieste aproape exlusiv din exploatarea gazelor naturale. Si discursul initial al lui Morales a creat valuri de scandal, el afirmand ca gainile tratate cu hormoni cauzeaza “aberatii sexuale”, cu referire la homosexualitate, in randul populatiei masculine.

Mai toti participantii conferintei au fost insa de acord cu mesajul impotriva capitalismului, conform caruia trebuie sa stopam mai intai exploatarile si consumul infinit si fara cap pentru a putea opri schimbarile climatie.

Sursa: think.transindex.ro

Foto: The City Project/flickr.com

Tags:



13 comentarii

 1. Mda… De parca socialismul, comunismul sau alte ideologii (altele decat capitalismul) ar fi nepoluante. Hai sa fim seriosi! Pe cine incearca Morales asta sa pacaleasca. China este o tara comunista (cel putin asa se declara) si este considerata cel mai mare poluator mondial. Sa inteleg cumva ca Bolivia protejeaza mediul inconjurator in proportie de 100%? Sa fim seriosi! Simpla activitate umana, indiferent carui timp istoric ii este asociata, influenteaza mediul inconjurator. Asa sunt socialistii si comunistii: ipocriti, fatarnici si mincinosi.

 2. Da, intr-adevar capitalismul nu urmareste decat interesele economice pe termen scurt si mediu. Va veni insa momentul in care v-om plati cu varf si indesat pentru crimele comise mediului. Pacat ca totul se rezuma la profituri fara sa se tina cont de efectele colaterale. Avem resurse imense de energie dar noi am ajuns sa platim pentru orice. Ar fi bine ca si la noi in Romania sa se uneasca tote organizatiile, partidele ecologiste sau alte miscari care sprijina protectia mediului intr-o singura entitate care sa se faca auzita in Parlament si Guvern, sau de ce nu, chiar sa ne reprezinte in astfel de institutii. (a se vedea Ungaria care are de curand reprezentanti in Parlament ai Partidului Ecologist). Daca dorim sa lasam copiilor nostrii si altceva in afara de poluare, mizerie si un mediu dezechilibrat ar trebui sa ne implicam mult mai activ. Poate reusim sa facem o ecologizare si in Parlament.

 3. Din pacate “popoarele” sunt mai greu de convins ca activitatea individului si, prin insumare deci,a poporului este cruciala, convingere guvernelor ar apare inevitabil.

 4. Sigur, comparati fosta URSS cu Germania/Franta/UK/Austria/Suedia/Finlanda/Elvetia: numai dezastre ecologice in URSS, industrii energofage si poluante, exploatari miniere fara mila, etc. Sau luati China ca exemplu: tara comunista (cel putin la leadership), guvern al “poporului”, cel mai mare poluator din lume.

  In muntii Calimani, au raschetat varful Rosu pentru ambitia lui Ceausescu cel din popor si analfabet de a extrage nu stiu ce fel de sulf, a carui procesare industriala era extrem de ineficienta financiar.

  De fapt uite si la Morales: polueaza cu vorbe numai din aberatiile care le spune. Prima si prima oara ar trebui sa nu mai fie lasati analfabetii sa conduca! Poporul bolivian pun pariu ca polueaza mai putin pentru ca se spala cu sapun la fel de “des” ca si alte popoare pe care le cunoastem mult mai bine

 5. Corectaţi, vă rog. “barbarismul lingvistic” “Daca am vrea sa sumarizam” cu o expresie de genul “Dacă am vrea să esenţializăm (sintetizăm)” etc…

 6. Concluzia lor e de fapt ca orice progres economic dauneaza planetei. Ar trebui sa ne intoarcem in comuna primitiva si sa traim in comuniune cu natura gen Avatar. Macar recunosc indirect ca pe scara progresului economic capitalismul e superior modelului colectivist pt ca dauneaza mai mult mediului. Pe de alta parte handicapatii astia ignora dezastrele ecologice din China, Rusia si alte tari ex-comuniste.

 7. felicitari TOTB! ma bucur sa gasesc articole despre evenimente ce nu sunt foarte vizibile in media mainstream.

  in ceea ce priveste capitalismul, un lucru e clar si irefutabil: nu se poate vorbi despre o crestere economica nesfarsita atata vreme cat resursele planetei sunt limitate.

 8. Bravo, tovarasi! Sa nu va mai fie rusine cu ideile rosii din cap si suflet. Sus comunismul, jos capitalismul! Sus Morale, jos americanii! Sus Chavez, jos imperialismul yankeu! Bravo, ba’eti, v-ati DEMASCAT.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger