Condamnaţi la închisoare pentru că arătau “gay” sau au trimis mesaje de dragoste

1

În Camerun, homosexualitatea este ilegală, astfel că toţi cei bănuiţi de a fi homosexuali pot fi arestaţi şi condamnaţi la închisoare. Este şi cazul a doi bărbaţi, care au fost găsiţi “vinovaţi” de a fi homosexuali şi condamnaţi, în luna noiembrie a anului trecut, la cinci ani de închisoare, după ce deja petrecuseră aproape un an în arest, pe durata procesului. Cei doi au făcut apel la decizia instanţei şi au avut câştig de cauză.

 

camerun

 

Bărbaţii fuseseră arestaţi sub bănuiala de homosexualitate, pentru că „arătau gay”, adică purtau haine femeieşti şi machiaj. Avocata lor, Alice Nkom, o militantă pentru drepturile comunităţii gay, se aştepta la decizia instanţei de ridicare a pedepsei iniţiale: „Condamnarea lor a fost ilegală, pentru că, de fapt, când au fost arestaţi, ei nu făceau nimic care să ducă la concluzia că ar fi homosexuali. Au fost arestaţi doar pentru că fuseseră văzuţi purtând haine femeieşti şi din cauza machiajului lor, de unde şi bănuiala că ar fi fost homosexuali, astfel că am făcut apel şi am câştigat”, a declarat avocata.

Tot ea a făcut apel şi în cazul unui alt bărbat condamnat la închisoare pentru comportament homosexual din cauza faptului că a trimis un mesaj text unui bărbat cu textul: „Sunt foarte îndrăgostit de tine”. Nkom speră ca şi în cazul acestuia instanţa să facă dreptate. „Un bărbat nu poate fi acuzat de homosexualitate doar pentru că a trimis un SMS unui bărbat prin care îi spune că îl iubeşte. Legea spune că două persoane de acelaşi sex trebuie să fie prinse asupra faptului pentru a fi arestate şi condamnate”, a mai explicat avocata. În Camerun există o stare de tensiune accentuată între generaţiile mai vechi, care condamnă homosexualitatea şi ţin partea legii încă în vigoare în acest stat şi generaţiile mai tinere, mai puţin conservatoare, care nu mai sunt atât de încrâncenate în legătură cu acest subiect. Reprezentanţii Uniunii Europene au spus în repetate rânduri că incriminarea homosexualităţii este împotriva drepturilor omului; totuşi, în continuare, în mai multe ţări africane, homosexualitatea este ilegală.

 

Sursa: Reuters

Foto: Back2stonewall


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger