Concurs pentru titlul de cel mai urât gândac al lumii

0

Titlul de ”Ugly Bug” (gândacul urât) se dispută între creaturi care mai de care mai ciudate și cu înfățișări de speriat în egală măsură copiii și adulții. Câștigătorul ediției din 2010 a fost gândacul asasin. Anul acesta, lupta se dă între gândacul de pat, cel de bălegar, viespea sinistră și alte câteva exemplare de acest fel.

 

Concursul ”The Ugly Bug” a fost inițiat în anul 1997, de către Universitatea Northern Arizona. Inițial, a fost un fel de competiție locală. În scurt timp, a devenit popular și s-a extins. În 2008, evenimentul s-a mutat pe internet, odată cu implicarea în organizare a omului de știință Charles Kazilek (cunoscut ca și ”Dr. Biologie”), de la Universitatea Arizona. Astfel, zece competitori din lumea gândacilor știuți sau mai puțin știuți de către public sunt propuși, în fiecare an, pentru titlu. Totul se decide prin votul publicului. Organizatorii speră ca, atrăgând oameni pe website ca să voteze, îi vor face să citească și să afle mai multe despre fiecare gândac în parte.

În fiecare an, competiția se desfășoară sub o anumită temă. Anul acesta, ea este inspirată din Western-ul american: ”The Good, the Bad and the Ugly Bug” (Cel bun, cel rău și cel urât – în acest caz, gândacul cel urât). Organizatorii încearcă să evidențieze, astfel, și anumite aspecte pozitive, la unii gândaci (cum ar fi, spre exemplu, cazul gândacului de bălegar, care, în ciuda alegerii sale de dietă – fecale de animale, ajută la fertilizarea solului prin operațiunea sa de a-și îngropa bucăți mici de bălegar în găuri din pământ – un fel de gustare pentru mai târziu).

Pentru prezentarea competitorilor, organizatorii au făcut scanări la microscop, pentru a captura ”look-ul” complet al gândacilor. Așadar, totul se vede în detaliu; în mod normal, acești gândaci sunt pentru mici pentru a fi observați cum trebuie cu ochiul liber. Scanările inițiale sunt alb-negru, dar, pentru amuzamentul publicului, au fost adăugate anumite culori la fiecare imagine prezentată în secțiunea de vot. Așa că, dacă nu vă speriați tocmai ușor sau vă plac insectele, puteți vota până pe 15 decembrie orice gândac vi se pare mai urât, aici.

Sursa și foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger