Comunităţile rurale din El Salvador luptă pentru interzicerea mineritului în statul lor

0

“Mineritul nu este o soluţie viabilă pentru această ţară”, spune Salvador Sánchez Cerén, care tocmai a fost învestit preşedinte al statului El Salvador, pe 1 iunie. Aceeaşi părere o au şi consilierii săi pe probleme de mediu, dar şi reprezentanţii comunităţilor rurale, care vor interzicerea mineritului pe pământul lor, scrie publicaţia IPS News.

 

 

Fermierii din El Salvador luptă cu natura şi greutăţile muncii pământului pentru a cultiva porumb, fasole şi altele sau pentru a creşte vite. Dar, în ultima vreme, au fost nevoiţi să lupte şi împotriva mineritului aurifer care le ameninţă modul de viaţă şi pământurile. Localnicii au fost primii care s-au opus companiei canadiene Pacific Rim, care a dat statul El Salvador în judecată în 2009, încercând să obţină permisiunea de a exploata mina de aur El Dorado. Decizia în acest proces ar urma să fie dată în toamna acestui an, după ce audierile finale sunt programate pentru luna septembrie.

Însă, pentru oamenii locului, refuzarea acordării licenţei de minerit pentru compania Pacific Rim a fost un triumf al comunităţii, după ani de opoziţie activă şi conflicte sociale care au dus chiar la uciderea a trei activişti în perioada iunie – decembrie 2009. “Lupta noastră a început pentru acest râu, pe care nu ni-l dorim poluat cu cianură”, spune fermierul Juan Hernán Molina, pe malul râului Titihuapa, din regiunea oraşului Llano de la Hacienda. Acest râu se varsă în Lempa, cel mai mare râu al ţării, care reprezintă rezerva de apă a capitalei ţării, San Salvador. În 2013, mişcarea de mediu din El Salvador a câştigat şi în faţa companiei americane Commerce Group, care spera să obţină continuarea dreptului de exploatare a resurselor de care se folosise în perioada 1987 – 2009.

Oamenii din El Salvador vor interzicerea definitivă a mineritului în ţara lor, deoarece sunt conştienţi că a câştiga procese sau paşi în procese înseamnă numai a câştiga bătălii, nu întreg războiul. O propunere legislativă în acest sens a fost înaintată congresului statului încă de acum doi ani, în expunerea de motive fiind subliniate efectele negative ale mineritului asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului înconjurător. Dacă propunerea va fi admisă şi votată ca lege, El Salvador va călca pe urmele statului Costa Rica, stat care a interzis mineritul de suprafaţă în 2010. Şi Panama a votat o lege similară, dar numai pentru anumite teritorii indigene din provinciile vestice Bocas del Toro, Chiriquí şi Veraguas. Însă, deocamdată, propuneri de acest fel în El Salvador nu au găsit susţinerea necesară a membrilor legislativului ţării (partidele de dreapta, care deţin majoritatea, chiar se opun unei astfel de legislaţii).

 

Citiţi mai multe detalii despre lupta fermierilor şi activiştilor din El Salvador pentru un mediu sănătos şi curat în reportajul IPS News.

 

Sursa: IPS News

Foto: Localnici din Llano de La Hacienda / Edgardo Ayala/IPS

 

Puteţi citi şi:

Indonezia: Proteste împotriva mineritului declarat ilegal de instanţe

Foraje miniere fără consimțământul cumunității în Deva-Muscel și Brad

Canada: Una dintre cele mai extinse arii naturale din America de Nord va fi deschisă mineritului

Un proiect minier aurifer a fost suspendat în Brazilia, prin decizie judecătorească

Interviu cu unul din avocaţii care au luptat ca Chevron să plătească daune de miliarde Ecuadorului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger