Inițiativa deputatului PSD Adrian Solomon privind interzicerea explorării și exploatării prin metoda fracturării hidraulice a fost respinsă, ieri, de Senatul României. Grupul PSD din Senat este cel care a avut cel mai mare număr de voturi “împotrivă” – 36, fiind urmat de PNL – 11 și PDL – 3. În total, 53 de senatori au votat “împotrivă”, 11 – “pentru”, iar 9 s-au abținut. Dezamăgiți de rezultatul votului, membrii Asociației Vira din Bârlad, care desfășoară, în prezent, o campanie de informare privind riscurile fracturării hidraulice în județul Vaslui, au redactat o scrisoare deschisă adresată deputatului Adrian Solomon și cer susținerea promisă de acesta în vederea interzicerii explorării și exploatării gazelor de șist în perimetrele din județul Vaslui deținute de compania Chevron, precum și în alte zone din țară.
“Domnule deputat Adrian Solomon,
Vă adresăm această scrisoare ca urmare a deciziei pe care Senatul României a luat-o în data de 21 iunie 2012, referitoare la propunerea legislativă „privind interzicerea explorărilor și exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulică și anularea licențelor exclusive de exploarare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică”. Decizia luată a fost împotriva acestei propuneri pe care ați înaintat-o.
Prin această scrisoare, ne exprimăm îngrijorarea față de poziția luată de Senat. La acest exercițiu de vot, Senatul a fost reprezentat majoritar de către gruparea politică din care faceți parte: PSD. Dintre cei 38 de senatori social-democrați care au luat parte la vot (73 în total), 2 s-au pronunțat pentru adoptarea legii, în timp ce 36 s-au pronunțat “împotrivă”.
Vă rugăm să ne motivați acest rezultat, în condițiile în care, înainte și imediat după preluarea puterii executive, PSD anunța instituirea unui moratoriu „împotriva exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice”.
Vă amintim că pe 22 martie și 26 aprilie 2012, aproximativ 15.000 de barladeni, cetățeni pe care dumneavoastră și partidul din care faceți parte îi reprezentați, au ieșit în stradă pentru a protesta față de decizia prin care Guvernul anterior a concesionat terenuri firmei americane Chevron. Pericolele asociate tipul de exploatare prin fracturare hidraulică vă sunt cunoscute.
Este nevoie de un nou val de proteste, pentru a „sensibiliza”, de data aceasta, Guvernul PSD ?
Vă amintim de întâlnirea Grupului de Inițiativă Bârlad, la invitația propusă de domnul primar Constantin Constantinescu, la care ați luat parte și dumneavoastră. La acea dată ați declarat următoarele despre problema gazelor de șist: “…este o dezbatere de o lună de zile de acum, în presă și pe internet, spațiul public. Societatea civilă a căpătat o amploare din ce în ce mai mare și acest lucru ar trebui cunoscut la nivelul Guvernului, pentru că și la Bârlad există oameni care gândesc și se tem că niște metodologii care îi îmbogățesc pe unii străini de țară și de poporul român, pot face rău dacă nu astăzi, cel puțin mâine, Barladului și zonei înconjurătoare. Am gândit o petiție, un memoriu, pe care v-aș ruga să îl semnăm cu toții, iar luni pe filiera parlamentară să îl trimit direct la prim ministru.”
Este nevoie de o nouă petiție, pentru a semnala problemele care ar rezulta în urma folosirii fracturării hidraulice?
Un proverb antic chinezesc spune că „vorbitul nu o să gătească orezul”. Vă rugăm să începeți să cooperați cu comunitatea bîrlădeană în vederea interzicerii explorării și exploatării gazelor de șist la nivel local.
Pe 16 noiembrie 2010, consiliul orașului Pittsburgh a votat (9-0) pentru ordonanța care interzice extragerea gazelor prin fracturare hidraulică. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a acțiunilor desfășurate de către membrii comunității locale. Sute de oameni au sunat, au trimis scrisori și s-au prezentat la ședințele consiliului pentru a-și face auzite vocile. Această relatare semnalează capacitatea oamenilor de a realiza transformări pozitive în viața comunității.
În final, vă rugăm să ne informați cu privire la măsurile pe care intenționați să le luați, în această problemă, în calitate de reprezentant al comunității bârlădene.”