Comunitatea de evacuați de pe Vulturilor 50 împlinește un an de locuit în stradă

2

„Tabăra noastră de protest e la mai puțin de doi kilometri de Casa Poporului. Dacă nici aici, sub nasul lor, în centrul Capitalei, nu-i mai putem mișca, cum să credem că le pasă de oameni ce stau departe?”, spune Nicoleta Vișan, una din vocile Taberei de Protest de pe strada Vulturilor nr. 50 din București. Nicoleta a născut, de o lună, cel de-al doilea copil. De un an de zile, din 15 septembrie 2014, de când a fost evacuată de la adresa mai sus amintită, ea locuiește împreună cu celălalt băiat și cu familia ei în stradă. Marți, 15 septembrie, de la ora 10, va avea loc o conferință de presă în care oamenii evacuați de pe Vulturilor vor vorbi despre anul pe care l-au petrecut în stradă, într-o tabără improvizată. În acest moment, acolo mai locuiesc în jur de 30 de persoane, adică 6 familii, care încă așteaptă rezolvarea cazului.

Comunicat de presă

Fix acum un an, 150 de persoane au fost evacuate de pe strada Vulturilor nr. 50, din sectorul 3 al Capitalei, de pe o proprietate naționalizată ce a fost retrocedată. Jumătate dintre ei s-au decis să se organizeze și să protesteze împotriva autorităților care, împotriva legii, refuză să repartizeze locuințe vreuneia dintre familiile date afară. Tabăra de protest, aflată la 10 minute de Piața Unirii, adăpostește acum în jur de 30 de persoane care locuiesc fără acces la canalizare, electricitate sau apă curentă.

După ce a trecut iarna în condiții extrem de grele, comunitatea face acum un an nu doar de stat în stradă, ci și de organizare și mobilizare. Familiile de pe Vulturilor și-au făcut dosare de locuințe sociale cu ani înaintea evacuării, reînnoindu-le la termen. După 15 septembrie, comunitatea s-a organizat și a făcut proteste, a scris petiții și scrisori, a mers în audiențe și a interpelat oficiali în „băile lor de mulțime”. Eforturile făcute de evacuați în ultimul an s-au soldat nu doar cu atenție mediatică, ci și cu grăbirea procesului de acordare a locuinței, fără o finalizare însă.

Locuirea socială – una din marile probleme ale „regimului” Oprescu

Fostul primar Sorin Oprescu a promis rezolvarea atât a cazului de pe Vulturilor, cât și a altor cazuri de evacuări pe baza legii 10, legea retrocedărilor. În afara rezolvării parțiale și precipitate a evacuărilor din Centrul Vechi, administrația Oprescu a rămas la fel de incompetentă și demagogică când vine vorba de locuințe sociale. Într-un oraș sfâșiat de interesele pieței imobiliare private, comunități ca cea de pe Vulturilor 50, Rahova Uranus sau Șerban Vodă devin pur și simplu victime colaterale. Și nu sunt singulare: zeci de mii de oameni în București trăiesc înafara standardelor de locuire din cauza prețurilor exorbitante ale chiriilor.

Evacuările continuă mai grăbite ca niciodată și soluțiile lipsesc cu desăvârșire. A venit momentul ca autoritățile locale să facă din locuirea socială o prioritate pe agenda lor.

Borduri și iarbă între șine de tramvai, dar locuințe pentru oameni, deloc!

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a oferit „soluții” inacceptabile pentru comunitatea de pe Vulturilor: cazarea în centrele de urgență în care ar trebui să stea separate femeile și copiii de soții și tații lor. Destrămarea familiei nu poate fi o soluție pentru problema locuirii, la fel cum mutarea în centre de urgență nu constituie locuință permanentă și decentă, conform standardelor de locuire. În schimb, primarul a avut grijă să monteze borduri, popasuri colorate și gazon între șinele tramvaielor! Zeci de milioane de euro s-au cheltuit în ultimii 3 ani pentru amenajarea estetică a bulevardelor sectorului 3. Cu toate acestea, nu s-au găsit niciodată suficienți bani pentru extinderea satisfăcătoare a patrimoniului de locuințe sociale a sectorului, în condițiile în care sectorul 3 are cele mai multe dosare de solicitare a unei locuințe sociale.

Robert Negoiță va candida din nou la funcția de primar, însă cum să îl susțină cetățenii cartierului când prioritățile lui stau în ghivece și borduri?!

Alături de comunitatea de pe Vulturilor au fost numeroase organizații și asociații:

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire / fcdl.ro

Asociația Carusel / carusel.org

Centrul de Resurse pentru participare publică / ce-re.ro

Romani CRISS / romanicriss.org

ActiveWatch / activewatch.ro/

Salvați Copiii / salvaticopiii.ro

Fundația Policy Center for Roma and Minorities / policycenter.eu

Organizația PUMN / pumn.org

European Roma Rights Centre / ERRC.org

Puteți citi:

Primăria încalcă grav drepturile omului: Peste 100 de oameni din București, aruncați în stradă


2 comentarii

  1. Sa plece de unde au venit!
    Tiganii nu stiu decat sa fure si sa faca mizerie!
    Iar noi ceilalti trebuie sa -i suportam.
    Pana cand???

  2. Articolul incepe foarte frumos cu: “Nicoleta a născut, de o lună, cel de-al doilea copil. De un an de zile, din 15 septembrie 2014, de când a fost evacuată de la adresa mai sus amintită”.
    Ceea ce incadreaza conceperea noului copil dupa evacuare. Adica nu am casa(cea din care au fost evacuati probabil o ocupau abuziv sau ilegal), probabil nu am nici slujba (pentru ca, de ce sa muncim cand luam ajutor social?), dar fac copii! Iar noi trebuie sa le plangem de mila ca nu le da primaria case?
    WHAT? Da, imi vine sa plang, gandindu-ma ca astfel de specimene parazit or sa ajunga sa constituie majoritatea in tara asta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger