Comunitatea academică a lansat un site de torrenţi pentru cercetări şi baze de date

2

Universitatea din Massachusetts a lansat recent AcademicTorrents, un site de torrenţi dedicat cercetătorilor din lumea academică, unde aceştia să-şi poată partaja lucrările şi bazele de date. Pentru moment, site-ul numără 1,5 petabyţi de informaţie, la care membrii comunităţii universitare internaţionale pot adăuga propriile lucrări şi teze.

 

databasebooks

 

“Partajarea datelor e dificilă,” arată Joseph Cohen şi Henry Lo, doi doctoranzi ai Universităţii din Mssachusets, care au pus pe picioare acest proiect. “Emailurile au capacitate limitată, iar crearea unor servere specifice ar necesita prea multă muncă. Astfel, am conceput un sistem distribuit de partajare a unor cantităţi uriaşe de informaţii adunate de cercetători, pentru cercetători. Rezultatul este un depozit de date sigur şi accesibil, cu viteze incredibile de download,” arată cei doi, citaţi de Torrent Freak.

AcademicTorrents le permite utilizatorilor să uploadeze articole, teze de cercetare, baze de date şi alte materiale, menite să intre într-un circuit global, prin care specialiştii din diferite domenii să poată dialoga şi coopera. Principala miză a proiectului este să ofere celor interesaţi acces la această cantitate impresionantă de informaţii, care, de obicei, este publicată strict în reviste de specialitate, cu acces plătit sau restrâns. “Unul din obiectivele site-ului este să creeze infrastructura necesară pentru ca publicaţiile cu acces deschis să opereze la un nivel scăzut de costuri,” arată cei doi doctoranzi. “Prin facilitarea transferului de fişiere, publicaţiile se pot concentra asupra misiunii lor principale, de a oferii lumii materiale de cea mai bună calitate.”

 

 

Site-ul de torrenţi permite clasificarea materialelor şi în funcţie de “colecţii”, astfel încât informaţia poate fi grupată în funcţie de zona de interes, de sursă, autor şi alte asemenea criterii. Completarea în timp real a colecţiilor poate fi urmărită de utilizatori prin feed-uri RSS.

Această iniţiativă intervine pe fondul unui apel global lansat de activişti şi cercetători din întreaga lume, pentru partajarea materialelor academice în mod gratuit şi accesibil, după ce activistul Aaron Swartz s-a sinucis anul trecut, înaintea unui proces în care era acuzat de descărcarea ilegală a milioane de fişiere din arhiva digitală JSTORE. În 2011, Swartz a fost acuzat de furt pentru că ar fi intrat în sistemul informatic al Massachusetts Institute of Technology (MIT) și pentru că ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academică JSTOR, un serviciu care pune la dispoziția utilizatorilor publicații universitare și știintifice pe bază de abonament. Pe fondatorul Reddit l-ar fi putut aștepta 35 de ani de închisoare și o amendă de 1 milion de dolari. După moartea sa, sute de cercetători din lumea academică şi-au partajat gratuit lucrările, în semn de omagiu pentru demersurile lui Swartz.

Sursa:Torrent Freak

Foto: Flickr/mandiberg

Puteţi citi şi:

Moştenirea unei morţi anunţate: Manifestul Guerrilla Open Access


2 comentarii

  1. In sfarsit s-ar putea folosi torentele pentru scopul lor initial: furnizarea anonima si universala de materiale de interes public, a celor care pot fi redistribuite gratuit, adica. Este singura modalitate prin care lucrari obscure pot fi accesate public (din lipsa de fonduri, metodele traditionale le de transmitere le sunt inaccesibile).

  2. Scopul iniţial al protocolului BitTorrent a fost deja atins. Nu e însă o unealtă prin care să distribui date obscure pentru că accesibilitatea datelor e direct proporţională cu popularitatea lor.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger