Comunismul si Revolutia din Romania au atras public divers la Stanford

0

Festivalul de film romanesc de la universitatea Stanford din Palo Alto, California, s-a incheiat duminica seara prin proiectia lung-metrajului “Francesca”, regizat de Bobby Paunescu (2009), in care rolul principal este detinut de actrita Monica Barladeanu, prezenta la festival.

Daca a doua zi a festivalului a deschis apetitul publicului pentru introspectii in recenta istorie a Romaniei, prin filme si discutii care exploreaza atit regimul comunist, cit si revolutia romana, revazute in “Razboi pe calea undelor” de Alexandu Solomom (2008), “Hirtia va fi albastra” de Radu Muntean (2006), “4 luni, 3 saptamini, 2 zile” de Cristian Mungiu (2007), cea de-a treia zi a aprofundat prin documentarul “Arhitectura si putere” de Nicolae Margineanu (1993), prin excelentul experiment video “Auditie pentru o revolutie” al Irinei Botea (2006) si prin incursiunea in filmul experimental romanesc de dinainte de 1989, prezentata de Erwin Kessler.

In timpul celei de-a doua zile, senatorul James Rosapepe, fostul ambasador SUA la Bucuresti, si sotia lui, jurnalista Sheilah Kast, au epuizat tot stocul de carti aduse pentru semnat la libraria de la Stanford la ora prinzului. Cei doi au revenit seara la o receptie organizata de Casa Romana – casa comunitatii romanilor din zona golfului San Francisco. In aceeasi zi, invitatii speciali au pus in discutie, impreuna cu membri ai publicului, dificultatile si tematicile filmelor romanesti produse in ultimii ani, iar operatorul Mihai Malaimare jr. si-a prezentat superbul si fotograficul “Canton”.

A treia zi a festivalului a atras cel mai larg public, sosit sa urmareasca o selectie de filme romanesti care a conturat o larga diversitate de teme ale societatii romanesti si universale. Interesul aratat la sesiunile de intrebari si raspunsuri ce au urmat proiectiilor dovedeste ca publicul a fost in special miscat de drama adolescentilor blocati in ascensor din “Elevator” de Gabriel Dorobanu (2006), de umorul stirnit de absurdul comunist din “Legenda activistului in inspectie” de Ioana Uricaru (2007) si de problemele sociale foarte actuale din proaspat lansatul “Francesca” de Bobby Paunescu (2009).

“Festivalul mi se pare o reusita. Lucrul cel mai bun este ca am avut parte de un public foarte variat (tineri, batrini, chiar si copii, romani, americani, non-americani) care a avut interes sa vada aceste filme si care a avut intrebari extrem de inteligente”, a spus Florentina Mocanu, unul dintre organizatori. „Festivalul s-a transformat intr-o sarbatoare si intr-o conversatie intre generatii despre identitatea romaneasca”.

“Mi-a placut foarte mult atmosfera”, a spus actorul Paul Ipate (“Hirtia va fi albastra”). „Este unul dintre cele mai prietenoase festivaluri de film la care am fost”.

“Sala a fost tot timpul plina si audienta a avut un dialog direct cu realizatorii filmelor. Singura critica pe care am primit-o a fost ca nu a fost timp destul pentru discutii”, a spus Laura Toma, unul dintre organiatori. „Acesta a fost un compliment primit pentru ca de obicei partea de discutii este cea mai plictisitoare, iar aici discutiile au fost atractia. Unicitatea acestui eveniment a constat in faptul ca lumea a dorit nu numai sa vada filmele, dar si sa-l comenteze”.

“A fost un weekend nemaipomenit pentru Stanford si pentru filmul romanesc,” a spus si Robert Wessley, director asociat la Centrul pentru studii ruse, est europene si eurasiatice, departament implicat in sustinerea festivalului. „Sintem foarte fericiti ca acest festival a avut loc.”

Organizatorii spera ca festivalul va continua cu o a doua editie anul viitor, dar detaliile legate de realizarea acestui deziderat ramin inca sa fie discutate.

Text de Alexandra Proca, Santa Cruz, California.

Alexandra Proca participa la organizarea festivalului de film romanesc de la Universitatea Stanford in calitate de coordonator relatii media.

Fotografii de Ovidiu Predescu

Mai multe amanunte despre tematica discutiilor din cadrul festivalului si despre reactia publicului vor fi publicate zilele urmatoare intr-un alt material.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger