Comunicat Neuer Weg: Fabrica Schweighofer de la Reci, “scoasă din priză” temporar

0

Un comunicat de presă al asociaţiei Neuer Weg informează că fabrica de debitare a lemnului a S.C. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL (HS), de la Reci/Covasna, “construită ilegal şi pusă în funcţiune ilegal”, şi-ar fi suspendat activitatea. Acest fapt a fost constatat de un grup de ecologişti, la o vizită în teren, chiar ieri, mai susţine comunicatul citat.

 

 

“Considerăm oprirea funcţionării fabricii ca pe un lucru firesc, un semn de normalitate şi de legalitate atât din partea firmei, cât şi din partea autorităţilor care, de asta data, aparent, au dat curs solicitărilor străzii, ale unor ONG-uri şi/sau ale factorului politic”, declară Hans Hedrich, vicepreşedinte al Asociaţiei Neuer Weg, semnatar al comunicatului citat. “Solicităm autorităţilor statului să rămână ferme în privinţa aceasta şi să nu permită o reluare a activităţii ilegale a fabricii de la Reci! Vom considera orice repunere în funcţiune a fabricii, fără autorizaţiile necesare, un abuz şi o faptă penală, atât din partea firmei, cât şi din partea autorităţilor statului, ceea ce ne va determina să cerem, prin toate mijloacele legale, sancţionarea celor răspunzători, cât şi oprirea fabricii”, mai arată comunicatul.

Mai multe ONG-uri (Bankwatch Romania, Greenpeace Romania, Neuer Weg şi E-JUST) au iniţiat mai multe procese în instanţă şi au depus reclamaţii la instituţiile statului pentru împiedicarea construirii fabricii, respectiv pentru prirea definitivă a activităţii acesteia. “În vara anului 2013, HS începuse să construiască fabrica în mod ilegal, înainte să fi obţinut planurile urbanistice, avizele şi autorizaţiile necesare. În urma unor proteste şi a unei deplasări pe teren cu reprezentanţi ai presei şi ai ISC Covasna, ecologiştii obţinuseră, la 8 august 2013, sistarea lucrărilor de construcţie pentru câteva luni. Oprirea funcţionării fabricii în ultimele zile reprezintă o a doua victorie de moment a opozanţilor proiectului”, consideră Hans Hedrich.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Asociaţia Neuer Weg

 

Puteţi citi şi:

Greenpeace: Autorizarea fabricii de cherestea Schweighofer de la Reci continuă în mod nelegal

VIDEO O investigaţie străină arată cum Holzindustrie Schweighofer oferă bonusuri pentru lemn tăiat ilegal

Scandalul lemnului tăiat ilegal în România a ajuns în presa germană

Ecoruralis a făcut două studii de caz despre companiile care acaparează păduri în România

Cum se fură codrul? Radarul pădurilor, păcălit de cherestea fără acte, provenită din tăieri ilegale de pădure

Cum se taie pădurile seculare. Afacerea lemnului din Parcul Naţional Retezat

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger