Comunicat de la Ministerul Mediului: fosta exploatare miniera de stat polueaza zona Rosiei Montane

6

Dupa o analiza de teren realizata la Rosia Montana joi, 29 aprilie, de ministrul mediului Laszlo Borbély, alaturi de ministrul culturii Kelemen Hunor, s-a constatat ca fosta exploatare miniera de stat polueaza zona prin scurgerea apei de mina ce are un caracter acid.

In urma constatarii, Borbely a convocat o intalnire marti, 4 mai, cu reprezentatii Ministerului Economiei si Comertului si ai Companiei Rosia Montana Gold Corporation, arata un comunicat de presa, in care s-au stabilit masurile pentru ecologizarea minei vechi din localitatea apuseana.

In cadrul intalnirii s-a luat decizia ca CM Rosia Montana sa inainteze urgent un proiect in vederea obtinerii sumei de 700.000 de euro. Laszlo Borbely a spus ca fonduri pentru ecologizarea minei vechi de la Rosia Montana pot veni de la Administratia Fondului pentru Mediu in vederea inchiderii iazurilor, urmand ca toate cheltuielile de administrare si functionare sa fie suportate de cei implicati.

Tags:6 comentarii

 1. pentru ecologizarea zonei e nevoie de bani, care pot veni numai de la investitorii straini, adica de la canadienii care vor sa vina sa exploateze in romania. aceasta este singura solutie.

 2. Marius Popp on

  Dezastrul ecologic deja exista acolo. Gata cu vrajeala ca o sa fie mai rau cand vin canadienii. O sa fie oricum mai bine pentru ca macar vin niste bani. De unde sa faca rost statul de 700 de mii de azi pe maine?

 3. “pentru ecologizarea zonei e nevoie de bani, care pot veni numai de la investitorii straini”
  Este incredibil cata siguranta in a pupa in fund o firma ce va utiliza 200.000 de tone de cianura.

  Evident, nu exista fonduri europene, nu exista graturi, nu exista bani decat de la Arhaghelul Gabriel Resources.

 4. conform legii minelor, Nr. 85 din 18 martie 2003, ART. 39
  (1) Titularul licenţei/permisului are următoarele obligaţii:
  […]
  k) să execute şi să finalizeze lucrările de refacere a mediului în
  perimetrele afectate de activităţile miniere;

  deci se stie cine trebuie sa refaca mediul – Minvest Deva – Filiala Rosiamin Rosia Montana SA. nu e nevoie de atatea dezbateri si discutii pe tema ecologizarii. Pentru Rosia Montana exista deja facut un plan de “reabilitare ecologica si sociala” inca de prin 2006. Acela trebuie pus in practica, banii fiind chiar si de la Administratia Fondului pentru Mediu (tot mai bine decat sa fie folositi la programul rabla). Dar oferta ministrului mediului catre RMGC sa ia bani de la fondul de mediu ca sa isi mai compenseze din pierderile facute din incompetenta lor… mi se pare jalnic…

 5. Dan Petrescu on

  Licenta este a RMGC, nu a Rosiamin…iar costul pentru a opri efectele scurgerilor de ape acide din perimetru se ridica la peste 3 milioane dolari SUA si apoi costuri anuale de citeva zeci de mii dupa aia…Cu 700 000 poate sa rezlovi numai iazurile… De ce nu se da drumu la analiza de impact de mediu a operatiunii…s-ar vedea si solutiile reabilitarii de mediu propuse. In fond singura solutie sustenabila este re-mining-ul, si eliminarea cavernelor…

 6. oameni buni,dezastrul a fost de pe timpul lui ceaucescu si nu mai va luati dupa guvern,guvernul sta si traieste din banii nostrii de 20 de ani,noi iam votat,noi habar nu avem ce ne va astepta viitorul,dezastrul este in fata noastra si nu il vedem din cauza invidiei,a discordiei,a coruptiei pe care noi leam creat din cauza nostra este tara asa cum este,nu mai putem da inapoi niciodata nici macar cu masina timpului 🙂 ne meritam soarta si sa ne multumim cu ce avem,un singur lucru va spun,,aveti grija de viata vostra si nu va mai vindeti asa de ieftin

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger