Compromis european în problema organismelor modificate genetic

0

Uniunea Europeană merge pe un compromis în privinţa cultivării organismelor modificate genetic (OMG): săptămâna trecută, oficialii UE au finalizat acordul prin care ţările membre ale Uniunii pot opta pentru interzicerea cultivării unui tip de OMG, chiar dacă autorităţile europene, la nivel de uniune, au dat liber culturii respective, scrie agenţia de presă Reuters.

 

 

Activiştii care luptă pentru interzicerea OMG-urilor spun că soluţia UE reprezintă o îmbunătăţire a stării actuale de fapt, dar consideră că aceasta facilitează, în continuare, cultivarea OMG-urilor în Europa. Reprezentanţii companiilor din industria OMG au criticat soluţia europeană. Culturile OMG nu sunt atât de răspândite în Europa precum sunt în Asia ori în cele două Americi; există ţări europene care se opun categoric OMG-urilor (între care Franţa şi Germania, spre exemplu), dar şi ţări care sunt în favoarea lor (Marea Britanie). În 2012, o tentativă de consens asupra cultivării OMG-urilor în Europa a eşuat. Noua înţelegere, care necesită, formal, semnătura tuturor celor 28 de state membre ale UE, precum şi a Parlamentului European, oferă naţiunilor membre UE dreptul de a alege contrar prevederii generale a Comisiei Europene.

Până acum, orice interzicere la nivel naţional a cultivării unui tip de OMG aprobat de Uniunea Europeană atrăgea procese pentru ţara care lua această decizie. “Soluţia nu este suficient de categorică şi poate deschide, în fapt, uşa pentru cultivarea OMG-urilor în Europa, în ciuda opoziţiei cetăţenilor”, consideră Bart Staes, reprezentantul ecologiştilor din Parlamentul European. Europabio, care reprezintă industria OMG, a emis o declaraţie de presă prin care spune că “soluţia UE transmite un semnal negativ industriilor inovatoare şi refuză fermierilor libertatea de alegere”. Până în prezent, autorităţile europene au aprobat doar două culturi de OMG-uri (cultivare în scopuri comerciale) şi una dintre acestea a fost ulterior blocată de justiţie. Astfel, porumbul Monsanto MON810 este singurul OMG cultivat oficial în Europa. Sunt aprobate, însă, importuri de OMG-uri, majoritatea folosite drept hrană pentru animale.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

Foto: Food Navigator

 

Puteţi citi şi:

Parlamentul European a votat pentru a da ţărilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea de OMG

În România există încă culturi ilegale de soia modificată genetic

România modificată genetic


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger