Componente de maşini, produse din roşii

0

Chiar dacă sună complet nerealist, ideea de a înlocui petrolul folosit la fabricarea anumitor piese de plastic folosite la maşini cu tomate e cât se poate de reală şi va fi pusă în practică de compania Ford, care a lansat recent un parteneriat cu Heinz, marele producător de ketchup. Cele două companii intenţionează să creeze un nou tip de plastic, folosind resturile de roşii rezultate din fabricarea ketchup-ului.

 

How-To-Peel-Tomatoes-8-640x480

 

Iniţiativa face parte din politica Ford de a reduce cantitatea de petrol utilizată în producerea anumitor componente, cu materiale mai puţin dăunătoare şi mai ieftine. Dezvoltarea unor materiale inovatoare a început în anul 2000, iar de atunci Ford a căutat soluţii în sfere cât mai diversificate, pe măsură ce preţul petronului a crescut de la 50 de dolari / baril (2000), la 113 dolari / baril (2014). Astfel, în 2008, compania a lansat, de pildă, un Mustang ale cărui perne pentru scaune şi tetiere au fost produse dintr-o spumă poliuretanică pe bază de soia. Astăzi, Ford susţine că toate maşinile de familie pe care le produce folosesc acest material, în loc de plasticul tradiţional, obţinut din prelucrarea petrolului. Totodată, compania a mai creat un tip de plastic folosind spice de grâu, material izolator pe bază kenaf, o specie de cânepă din Asia, precum şi piele artificială din yam, un tubercul originar din America Latină.

În ceea ce priveşte noul parteneriat cu Heinz, care procesează anual peste două milioane de tone de roşii, acesta va pune la dispoziţia producătorului de maşini pieliţele de tomate, care, în mod normal, nu sunt folosite. Acestea sunt apoi uscate, zdrobite şi transformate în peleţi folosiţi pentru obţinerea plasticului. În prezent, o mostră din noul material conţine circa 20% roşii şi 80% plastic din alte surse. Scopul este, desigur, crearea unui material 100% din materiale regenerabile, cum ar fi, de exemplu, o răşină de porumb în care să fie incluse resturi de tomate.

Sursa: Smithsonian Magazine

Puteţi citi şi:

Plastic biodegradabil, obţinut din carapace de creveţi

Banca de plastic, un proiect care ajută mediul şi comunităţile sărace

Plasticul şi reziduurile din oceane au dat naştere unei noi formaţiuni: “roca de plastic”

FOTO Cât plastic înghit păsările mărilor şi oceanelor 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger