Competiție de sprint cu atelaje canine la Băile Tușnad, 29-30 ianuarie 2011

2

Tușnadul va găzdui în acest week-end o competiție în care rolul principal nu este al oamenilor, atleții fiind câini. Concursul de sprint cu atelaje canine în care câini Husky și alte patrupede cu colți ale zăpezii își măsoară aptitudinile a ajuns deja la a treia ediție și nu încetează să-i încânte atât participanți, cât și pe spectatori.

Pentru sprintul din acest an şi-au anunţat până acum participarea 20 de echipe din judeţele Harghita, Covasna, Cluj şi Arad. În România, primele competiţii de atelaje canine au apărut numai de câţiva ani, dar pe plan mondial unele concursuri au o vechime de mai bine de un secol. Folosirea atelajelor canine în competiţii sportive datează de pe vremea “Febrei aurului” din Alaska, de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Tot atunci apar primele cluburi de profil şi sunt elaborate reguli scrise pentru o mai bună derulare a concursurilor.

Sportul cu atelaje canine este cel mai popular sport în Alaska şi în zilele noastre. La acest lucru au contribuit şi evenimente ca “drumul serului” din 1925 – când oraşul Nome a fost salvat de epidemia de difterie cu ajutorul atelajelor canine – sau succesul expediţiei cercetătorului Roald Amundsen, care a fost asistat de atelaje canine în demersul său de a străbate Pasajul de Nord-Vest, din insula Groenlanda până în Alaska. În anul 1932, această ramură a sporturilor de iarnă a fost prezentă şi la Jocurile Olimpice de Iarnă din Lake Placid.
Sportul modern cu atelaje canine cunoscut în zilele noastre şi-a făcut apariţia în anii 1950 în SUA şi cu câţiva ani de întârziere şi în Europa de Nord şi de Vest. Astăzi, acest sport este răspândit în întreaga lume, din Alaska până în Japonia şi din Scandinavia până în Africa de Sud. În Europa de Est, primii paşi s-au făcut cu cca. 20 de ani în urmă de către Cehoslovacia, pentru ca în prezent în aproape fiecare ţară din zonă să existe organizaţii de profil. Începând cu 2004, mai multe echipe din România participă la competiţii judeţene şi locale, iar unele au ajuns şi la concursuri internaţionale. Anul trecut, în 2010, Grosu Constantin (Asociaţia Sportivă Alaskan Malamute, Bălan) a câştigat locul III la categoria C2 la Campionatul European de Sprint FISTC, organizat la Donovaly, Slovacia.
Concursul de la Băile Tuşnad se află la a treia ediţie. Organizatorii, Asociaţia Green Zone, For Fun, precum şi partenerii: Asociaţia Aktivity, Sport Club Extreme, Primăria Băile Tuşnad şi Organizaţia GeoEcologica ACCENT mizează în acest an pe zăpadă din belşug, mulţi spectatori şi distracţie din plin. Prin organizarea acestei competiţii ei doresc să atragă atenţia asupra acestui sport şi să promoveze un stil activ şi sănătos de petrecere a timpului liber care nu dăunează mediului înconjurător.
Startul în cursă se va da în 29 ianuarie, la ora 10.00, lângă noua pârtie de ski de la ieşirea din Băile Tuşnad. Atelajele de 2 câini se vor întrece pe distanţa de 4 km, cele de 4 câini pe distanţa de 8km, iar cele de 6-8 câini pe distanţa de 12km.

Mai multe informații sunt disponibile la www.atelajcanin.green-zone.ro.

Citiţi şi:

Un urs polar a înotat 232 de ore fără oprire

Urşii polari mai pot fi încă salvaţi, dar numai cu reduceri drastice ale emisiilor

Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda

Este oficial: 201, cel mai călduros şi mai umed an din istorie

.

Tags:Advertisment ad adsense adlogger