Competitie cu atelaje canine

3

atelaj canin

Zapada scartaie sub picioare, iar termometrul arata de zile bune temperaturi  sub -20 grade. In lumina puternica a soarelui (cu dinti), dealurile de la Tusnad arata de un alb stralucitor. Aerul e rece, taios si din cand in cand mai bate si cate un vanticel care ma loveste cu nepasare. Mi-au inghetat mainile in manusi si imi cufund fata mai adanc in fularul care acum ma acopera pana la ochi. Langa mine, Max, un Husky siberian, cu ochi albastri si taiosi ca gerul de afara, salta cu placere prin zapada inghetata. Cred ca e singurul din grup care se bucura complet de aceasta mica plimbare prin natura. Undeva, adanc intiparit, Max poarta cu el iernile lungi, aspre si nemiloase ale Cercului Polar. Max, impreuna cu alti caini ai zapezii, se pregateste pentru Competitia de sprint cu atelaje canine din 30-31 ianuarie de la Baile Tusnad.

de Tusnad (P)

Pentru sprintul din acest an si-au anuntat participarea in jur de 20 de echipe. In Romania, primele competitii de atelaje canine au aparut numai de cativa ani, dar pe plan mondial unele concursuri au o vechime de mai bine de un secol.

Folosirea atelajelor canine in competitii sportive dateaza de pe vremea “Febrei aurului” din Alaska, de la sfarsitul secolului XIX si inceput de secol XX. Tot atunci apar primele cluburi de profil si sunt elaborate reguli scrise pentru o mai buna derulare a concursurilor. Sportul cu atelaje canine este cel mai popular sport in Alaska si in zilele noastre. La acest lucru au contribuit si evenimentele ca “drumul serului” din 1925, cand orasul Nome a fost salvat de epidemia de difterie cu ajutorul atelajelor canine sau succesul expeditiei cercetatorului Roald Amundsen, care a fost asistat de atelaje canine in demersul sau de a strabate Pasajul de Nord-Vest, din insula Groenlanda pana in Alaska.

In anul 1932, aceasta ramura a sporturilor de iarna a fost prezenta si la Jocurile Olimpice de Iarna din Lake Placid.

Sportul modern cu atelaje canine cunoscut in zilele noastre si-a facut aparitia in anii 1950 in SUA si, cu cativa ani de intarziere, si in Europa de Nord si de Vest. Astazi, acest sport este raspandit in intreaga lume, din Alaska pana in Japonia si din Scandinavia pana in Africa de Sud. In Europa de Est, primii pasi s-au facut cu cca. 20 de ani in urma de catre Cehoslovacia, pentru ca in prezent in aproape fiecare tara din zona sa existe organizatii de profil.

Incepand cu anul 2004, mai multe echipe din Romania participa la competitii judetene si locale, iar unele au ajuns si la competitii internationale.

Concursul de la Baile Tusnad se afla la a doua editie. Organizatorii, Asociatia For Fun, Asociatia Green Zone si Asociatia Aktivity, mizeaza in acest an pe zapada din belsug, multi spectatori si distractie din plin. Prin organizarea competitiei cu atelaje canine ei doresc sa atraga atentia asupra acestui sport si sa promoveze un stil activ si sanatos de petrecere a timpului liber.

Startul in cursa se va da pe 30 ianuarie, la ora 10.00, langa noua partie de schi de la iesirea din Baile Tusnad. Atelajele cu 2 caini se vor intrece pe distanta de 4 km, iar cele cu  4-6 caini pe distanta de 8km. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul evenimentului, aici.

Tags:3 comentarii

  1. super !
    mai exista un concurs mult mai vechi in romania – sania albastra
    eu am samoyed si ii place sa traga la sanie, cu hamul special pentru asa ceva … baiatul meu este innebunit de drag !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger