Competiţia pentru cele şapte minuni ale lumii naturale, acuzată că a cerut milioane de dolari pentru marketing

1

Lansată în 2007 de expertul în marketing Bernard Weber, competiţia New7Wonders of Nature, ai cărei câştigători urmează să fie anunţaţi în scurt timp, a adunat 440 de imagini din 220 de ţări, dintre care un comitet de experţi condus de Federico Zaragoza, fostul preşedinte Unesco, a ales 28. După ce a plătit o taxă de înregistrare de 199 de dolari, fiecare ţară a fost rugată să participe la o uriaşă campanie de marketing care includea şi un tur global.

În mai, guvernul din Maldive s-a hotărât să se retragă din competiţie după ce i s-a cerut jumătate de milion de dolari. A urmat guvernul indonezian, care reprezenta Parcul Naţional Komodo, care a susţinut că organizatorii i-au cerut autorizări în valoare de 10 milioane de dolari şi 47 de milioane de dolari pentru a găzdui ceremonia de încheiere.

Todung Mulya Lubis, unul dintre avocaţii care reprezintă ministerul turismului din Indonezia, a spus că acesta din urmă încă se gândeşte să dea în judecată fundaţia care organizează competiţia. Cu toate acestea, deşi au refuzat să plătească, ambele ţări au rămas în competiţie la porunca organizatorilor.

Fundaţia New7Wonders a negat acuzaţiile de a fi cerut sume exorbitante pentru a-şi folosi brandingul opţional. Eamonn Fitzgerald, purtătorul său de cuvânt, a spus că sunt neîntemeiate şi că într-adevăr organizatorii vor să adune un surplus bănesc după această campanie, “însă toţi banii adunaţi din voturi sunt folosiţi pentru derularea campaniei şi pentru asigurarea unei platforme de votare pentru o competiţie globală”.

“Nu dezvăluim numărul de voturi înregistrate până acum. În ultima noastră campanie au fost 100 de milioane de voturi, iar obiectivul pentru campania de acum este 1 miliard de voturi”. Fitzgerald a mai spus că există onorarii diferite pentru folosirea branding-ului fundaţiei, însă nu a vrut să dezvăluie nici aceste cifre, pe motiv că este o practică standard în lumea afacerilor.

Deşi unora li se pare o idee bună să există o astfel de competiţie, altfel stau lucrurile atunci când vine vorba ca organizatorii ei să ceară bani ţărilor participante pentru a le face promovare, mai ales când este vorba de ţări în curs de dezvoltare şi când oferta nu a fost stabilită aşa de la bun început.

Cele 7 minuni ale lumii naturale vor fi anunţate în cursul zilei de azi. Principalii 10 candidaţi sunt: Marea Barieră de Corali, Pădurea Amazoniană, Table Mountain, Insulelele Galapagos, Marele Canion, Muntele Vezuviu, Sundarbans, Marea Moartă, Maldive şi Yushan (“Muntele de Jad”).

Sursa: The Guardian

Foto: Pădurea tropicală amazoniană/Flickr-Ivan Mlinaric


Un comentariu

  1. Pingback: FOTO Cele 7 noi minuni ale lumii naturale | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger