Compararea salariilor n-aduce fericirea

2

Compararea venitului personal cu cel al unui prieten din liceu sau facultate sau al unui membru al familiei ii face pe oameni sa se simta nefericiti, arata un nou studiu, mult mai nefericiti decat daca isi compara salariul cu cele ale colegilor de serviciu.

Cercetatorii de la Scoala Economica din Paris au folosit date inregistrate in cadrul studiului European Social Survey, care a inclus 19.000 de participanti din 24 de tari, si au aflat ca trei sferturi dintre cei intervievati sunt de parere ca e important sa-si compare veniturile cu ceilalti, scrie BBC News, desi au tendinta de a fi mai putin fericiti cand fac acest lucru, mai ales cand etalonul sunt rudele si prietenii. Cei mai saraci dintre ei sunt, spre surprinderea cerecetatorilor, cei mai afectati.

Raspunsurile subiectilor au aratat ca cu cat acestia acorda o importanta mai mare unor asemenea comparatii, cu atat sunt mai deprimati, mai nesiguri pe sine si mai putin satisfacuti de standardul lor de viata. Cu toate acestea, comparatiile in materie de venit intre colegii de serviciu par sa fie cele mai inofensive, pentru ca sporesc sperantele unui viitor salariu mai mare la atingerea unui nou prag profesional. In contrast, comparatiile cu prietenii din scoala sau facultate par sa fie de doua ori mai „dureroase”, pentru ca oamenii se gandesc ca, din moment ce toti au pornit cu aceleasi sanse, inseamna ca ei sunt mai putin competenti decat fostii colegi.

Cercetatorii au mai observat ca oamenii din tarile mai sarace isi compara veniturile intre ei intr-un numar mai mare decat cei din statele mai bogate, la fel cum in cadrul tuturor tarilor incluse in studiu persoanele mai modeste practica acest lucru mai des decat dele cu dare de mana. Cercetatorii se asteptau sa fie fix invers, pentru ca pornisera de la premisa ca bogatii sunt mai curiosi de venitul altora decat saracii, pentru care ar conta sa le fie asigurat doar minimul necesar.

Foto: Flickr/stuartpilbrow

Tags:2 comentarii

  1. Misoginelul on

    Asta este un articol platit de maharii din Regiile Autonome cu capital de stat! Vezi Doamne ca nu-i face bine bujetarului de rand sa-si compare salariul lui cu cel al secretarului de stat! Hai sa comparam: medic primar chirurgie generala – 2000 de lei/director RomGaz 27 000 lei….Haolio, chiar ca nu-i bine sa comparam!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger