Companiile din domeniul biotehnologiei, aduse în fața justiției pentru violarea drepturilor omului

0

Tribunalul Permanent al Oamenilor acuză cele mai mari companii din domeniul biotehnologiei precum Monsanto, Dow, Bayer, Syngenta, DuPont și BASF de promovarea pesticidelor periculoase printre care endosulfan, paraquatul, neonicotinoide.

Giganții vor fi aduși în fața instanței la începutul lunii decembrie, fiind acuzați de violarea sistematică a drepturilor omului. Ei sunt acuzați că au încălcat peste 20 de instrumente legislative internaționale privind drepturile omului prin promovarea vânzării și folosirii pesticidelor periculoase.

Tribunalul Permanent al Oamenilor, o instanță internațională de opinie creată în 1979, va asculta declarații din partea oamenilor de știință, doctorilor și avocaților pentru a dovedi acuzațiile. De asemenea, vor depune mărturii victime ale acestor produse, de la fermieri, muncitori, mame și consumatori din toată lumea.

Cazurile vor fi discutate în timpul unui proces de patru zile care va avea lor la Bangalore, India. Deși tribunalul nu are greutate juridică și nu poate impune sancțiuni companiilor, are ca scop expunerea violării drepturilor omului și creșterea gradului de conștientizare.

Rețeaua Internațională de Acțiune pentru Pesticide este o rețea internațională alcătuită din 600 de organizații din 90 de țări care a adunat, de-a lungul a mai multor ani, informații pentru a aduce companiile biotehnologice în fața instanței și caută dreptate pentru peste 25 de cazuri specifice, precum cel al lui Silvino Talavera, un băiat de 11 ani din Paraguay care a murit la câteva zile după ce a respirat într-un nor de ierbicid al companiei Monsanto, pulverizat pe un teren agricol.

Corporațiile, cunoscute sub numele de “Big 6”, controlează 74% din piața mondială de pesticide și domină piața internațională a semințelor.

Reprezentanții companiei Bayer au răspuns că resping acuzațiile despre care comentează că sunt “o denaturare a rolului pesticidelor în societate”.

Potrivit estimărilor, 355.000 de oameni mor în fiecare an din cauza otrăvirii accidentale cu pesticide, arată Organizația Mondială a Sănătății. Se speră ca prin verdictul dat pe 6 decembrie să se intensifice discuțiile la nivelul ONU prin care să fie trase la răspundere corporațiile vinovate de crimele determinate de impactul acestor produse.

Foto: Flickr / CIAT International Center for Tropical Agriculture

Sursa: Ecologist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger