Companiile de credit pot să prezică dacă şi cînd o să divorţezi

0

Anul trecut, American Express le-a oferit anumitor deţinători de carduri cîte 300 de dolari ca să-şi închidă conturile. Clienţii cărora li s-a făcut oferta nu erau deocamdată în pericol să nu-şi plătească datoriile, dar analizele companiei arătau că datornicii lor prezentau un risc mare ca în viitor să-i ţepuiască.

Firme precum Canadian Tire le oferă companiilor de credit profiluri psihologice ale clienţilor, pe baza cumpărăturilor pe care le fac. Canadian Tire prezic, şi prezicerile s-au dovedit pînă acum valabile, că persoanele care cumpără scaune căptuşite cu pîslă, seminţe premium pentru păsări şi detectoare de monoxid de carbon vor rata foarte rar o plată a datoriei. Cei care, de exemplu, cumpără ulei de maşină ieftin prezintă un risc mai ridicat.

Analizele de acest gen, folosite şi de alte companii, ajung la corelaţii surprinzătoare privind stilul de viaţă al clienţilor: e mai probabil ca indivizii cărora le place să danseze să cumpere computere Mac, cei care nu îşi iau bilet de avion la geam au tendinţa de a cheltui mai mult în beneficiul altora (în general, pasagerii preferă locurile de la geam, iar cei care renunţă la ele se presupune că sunt mai altruişti), cei care sunt fanii personajului The Count din serialul Sesame Street sunt în favoarea legalizării marijuanei etc.

Profesorul Ian Ayres de la Yale Law School afirmă în cartea sa Super Crunchers că Visa, cea mai mare companie de credit din lume, poate prezice dacă şi cînd clienţii vor trece printr-un divorţ. Visa e interesată de acest aspect pentru că datornicii implicaţi într-un divorţ au probleme mai mari în a-şi plăti ratele.

 

FOTO:REUTERS

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger