Compania care cumpără fecale de la oameni, pentru a trata afecţiuni

1

Compania OpenBiome cumpără materie fecală (numai de la persoane foarte sănătoase) pentru a o folosi la tratarea pacienţilor care suferă de o afecţiune gastrointestinală cauzată de bacteria C. difficile (Clostridium difficile). Materia fecală devine o pastilă, iar cel care vinde “materia primă” poate câştiga până la 13.000 de dolari pe an, scrie site-ul Inhabitat care citează publicaţia The Washington Post.

 

 

Compania în cauză derulează această operaţiune din anul 2013; bacteria care produce afecţiunea gastrointestinală (un tip de colită) este tratabilă cu antibiotice, dar, odată ce tratamentul cu acestea este oprit, ea revine, în cele mai multe cazuri. Aici intră în acţiune materia fecală de origine sănătoasă, care se introduce în burta pacientului (prin pastile, tuburi nazale sau prin endoscopie) şi cu ajutorul căreia bacteria cu pricina este învinsă pentru totdeauna. “Găsirea unui donator bun de  materie fecală este dificilă, iar unii pacienţi sunt atât de disperaţi încât se tratează cu materie fecală de la prieteni sau familie. Aşa s-a ajuns la ideea de a achiziţiona materie fecală, în cadrul unei bănci naţionale, prima de acest fel, inspirată de băncile de spermă sau de sânge. Până acum, compania a livrat peste 2.000 de tratamente de acest tip în 185 de spitale din SUA”, arată Washington Post.

Pentru o mostră de materie fecală se plătesc 40 de dolari; dacă “donatorul” vine zilnic, primeşte un bonus de 50 de dolari. Problema este, însă, că nu toată lumea care ar vrea să îşi vândă materia fecală poate să facă asta: fiecare potenţial donator trebuie să treacă testele medicale extrem de detaliate impuse de companie, pentru ca aceasta să se asigure că persoana în cauză este extrem de sănătoasă şi materia sa fecală nu va dăuna vreunui pacient. “Este mai uşor să intri la MIT decât să devii donator de materie fecală”, glumesc reprezentanţii companiei. Procedurile de testare ajung să coste cam 5.000 de dolari, aşa că atunci când compania găseşte un donator compatibil speră să îl păstreze vreme îndelungată – şi să vină măcar de trei-patru ori pe săptămână cu materia primă. Colita C. difficile este singura boală tratată, în prezent, în felul acesta, dar, spun reprezentanţii companiei, există potenţial pentru tratarea altor afecţiuni în acelaşi fel – de la obezitate la inflamarea vezicii.

 

Sursa şi mai multe detalii: The Washington Post

Foto: OpenBiome

 

Puteţi citi şi:

Transplanturile fecale salvează vieţi

Un francez a inventat pastila care parfumează flatulenţele

Primul autobuz de pasageri din Marea Britanie alimentat cu fecale îşi începe cursa


Un comentariu

  1. Ce comisie nationala care avizeaza medicamentele ar face asa ceva?!
    Se vede ca unii jurnalisti parati n-au subiecte de scris sau fac traduceri la anunturi de 1 Aprilie

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger