Compania TEPCO îşi asumă dezastrul nuclear de la Fukushima

1

Compania TEPCO, responsabilă pentru conducerea şi operarea centralei nucleare de la Fukushima (unde anul trecut s-a înregistrat cel mai mare accident nuclear din lume din ultimii 25 de ani, în urma tsunami-ului care a lovit Japonia după un cutremur puternic), a admis că evenimentele din 2011 de la centrală au avut ca şi cauză lipsa siguranţei şi comportamente de muncă incorecte.

 

 

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) şi-a recunoscut indirect vina pentru accidentul nuclear de anul trecut, asumându-şi rezultatele unei anchete parlamentare care a stabilit cauzele evenimentului şi a acuzat compania de „coluziune” cu autorităţile responsabile cu reglementarea domeniului nuclear. Cutremurul din 11 martie 2011 a generat un tsunami puternic, care a lovit centrala nucleară de la Fukushima şi a dus la oprirea sau proasta funcţionare a unor echipamente, fapt care a pornit o reacţie în lanţ – accident nuclear şi emisii de radiaţii în aer şi apă, care au fost purtate de vânt sau curenţi la distanţe mari. „Ne asumăm în totalitate concluziile raportului parlamentar care vorbesc despre lipsa siguranţei, lipsa unei culturi a siguranţei şi despre comportamente incorecte”, a declarat Takefumi Anegawa, reprezentant al TEPCO, răspunzând unei întrebări în acest sens care îi fusese adresată într-o conferinţă de presă.

Întrebarea completă viza, de fapt, poziţia companiei în legătură cu faptul că raportul anchetei parlamentare asupra accidentului de la Fukushima susţine că dezastrul putea fi prevenit şi că ar fi fost o urmare tristă a faptului că TEPCO eluda reguli şi norme la înţelegere cu responsabilii oficiali care ar fi trebuit să supravegheze tocmai respectarea normelor. Până recent, compania a respins toate acuzaţiile aduse, mai ales cele care spuneau că s-ar fi putut prevedea apariţia unui tsunami atât de puternic şi a unui cutremur atât de grav şi compania ar fi putut investi în pregătirea centralei pentru a face faţă unei asemenea situaţii. Abia în luna octombrie a acestui an, compania a recunoscut, pentru prima dată, că dezastrul de anul trecut ar fi putut fi evitat. Accidentul nuclear de la Fukushima, în care au fost implicate trei reactoare nucleare, a fost catalogat drept cel mai rău din istoria omenirii de la Cernobâl încoace (1986); spaţii întinse au fost afectate de radiaţiile emise şi peste 160.000 de persoane din regiune au fost afectate direct. Toate cele 50 de reactoare nucleare ale Japoniei au fost închise după accident şi doar două au fost repornite între timp.

 

Sursa şi foto: EcoNews


Un comentariu

  1. Pingback: Lumea nu este pregătită pentru dezastre naturale | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger