Compania Nestle, dată în judecată pentru încurajarea sclaviei copiilor

1

Cea mai mare companie de produse alimentare din lume, va fi implicată într-un proces în care este acuzată de implicarea în exploatarea copiilor, folosiți pentru a culege cacao pe plantațiile din Coasta de Fildeș. Plângerile au fost depuse împotriva Nestle în 2014, când uriașa companie a depus o cerere de contestare a procesului. Recent, Curtea Supremă americană a respins cererea din partea Nestle și a altor două companii care se confruntă cu aceleași acuzații.

Reclamanții sunt, potrivit The Independent, din Mali și susțin că Nestle a tolerat și chiar a înlesnit încălcarea drepturilor omului, acceptând să cumpere cacao de pe Coasta de Fildeș, la cultivarea căreia ar fi folosiți copii supuși sclaviei. Astfel, compania ar fi oferit asistență tehnică și financiară fermierilor din regiune, pentru a obține prețul cel mai scăzut la cacaco, folosită în fabricarea ciocolatei. Conform unui raport realizat de Departamentul pentru Muncă din SUA, pe Costa de Fildeș și în Ghana, există momentan circa 2,12 milioane de copii care muncesc în producția de cacao, numărul acestora dublându-se în 2015 față de anul precedent.

Abby McGill, directoarea campaniei lansate de Labour Rights Forum, organizația care a înaintat procesul, spune că lupta pentru tragerea la răspundere a companiilor care închid ochii la formele de sclavie în care sunt implicați copii este una îndelungată și anevoioasă. Cifrele arătau, în 2013, spune McGill, că, în medie, un cultivator de cacao din zonă are, în medie, șase copii, supraviețuind cu un venit de 40 de cenți pe zi.

Până acum, procedura de a deschide procese împotriva companiilor americane pentru abuzuri săvârșite în alte regiuni ale lunii era una complicată și descurajantă. În cazul de față, Curtea de Comerț americană a recomandat Curții Supreme să urmeze procesul înaintat în urmă cu doi ani, ceea ce, spun activiștii, este o un pas important. ”De fiecare dată când mâncați ciocolata produsă de ei, profitați de pe urma sclaviei copiilor,” a declarat Patti Rundall, director de campanie la Baby Food Action Network, organizație care contestă de peste 30 de ani practicile Nestle din țările aflate în curs de dezvoltare, unde compania promovează laptele praf, în favoarea laptelui de mamă. ”Producția de cacao care nu are la bază probleme de etică este foarte redusă și va fi nevoie de mult timp pentru a schimba această situație, din cauza naturii marilor corporații,” a adăugat Rundall.

Această veste intervine la foarte scurt timp după ce Nestle a recunoscut, în cele din urmă, că lanțurile de aprovizionare cu fructe de mare cu care lucrează folosesc sclavia și munca forțată. Potrivit unei investigații realizate chiar de companie și date publicității în toamna lui 2015, numeroși locuitori săraci din Myanmar și Cambodgia sunt exploatați pe ambarcațiunile de pescuit și la crescătoriile de fructe de mare din Thailanda, unde industria din jurul acestor produse valorează circa 7 miliarde de dolari anual.  În urma dezvăluirilor, Nestle a anunțat că anul acesta va lua măsuri pentru a impune lanțurilor de aprovizionare condiții mai stricte, care să prevină abuzurile și exploatarea muncitorilor.

Sursa: The Independent


Un comentariu

  1. “O sa luam masuri” – da da da, siiiigur. Ia mai bine sa luam noi consumatorii masuri si sa le evitam produsele. Cica nu stiau… ba stiau de un secol, ca si eu stiam din 2004 de cand un profesor de-al meu de Graphic Design muncea pentru ei, si incerca sa ne invete pe noi “Etica Muncii”. Mi-e scarba….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger