Comitetul stiintific al ONU a gresit fata de ghetarii himalayeni. Si isi asuma asta

0

ghetar tibet

Vicepresedintele comitetului stiintific al ONU a recunoscut public ca institutia pe care o reprezinta a facut o eroare cand a afirmat cu tarie ca ghetarii din Himalaya vor disparea de pe fata Pamantului pana in 2035.

Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a inclus aceasta data intr-o evaluare a impactului schimbarilor de climat asupra mediului, facuta publica in 2007. Un numar mare de oameni de stiinta au contestat-o insa recent, iar Jean-Pascal van Ypersele, vicepresedintele IPCC, a recunoscut pentru BBC News ca este gresita si ca va fi revizuita.

O serie de comentatori pe probleme de climat au scris pe site-urile de mediu ca aceasta scapare, laolalta cu continutul e-mail-urilor unor academicieni britanici sparte anul trecut la Universitatea East Anglia, care a dus la nasterea a ceea ce a fost botezat „Climategate”, subrezeste si mai mult credibilitatea comitetului stiintific.

Jean-Pascal van Ypersele dezminte insa acest lucru: „Nu vad cum o singura greseala aparuta intr-un raport de 3.000 de pagini poate afecta credibilitatea intregului raport. Unii oameni vor incerca sa se foloseasca de acest lucru pentru a discredita IPCC; dar daca descoperim, explicam si modificam o asemenea greseala, atunci intarim credibilitatea IPCC, aratand ca suntem pregatiti sa invatam din propriile greseli”.

Afirmatia ca ghetarii himalayeni ar putea disparea pana in anul 2035 a fost lansata in 1999, in cadrul unui interviu cu glaciologul indian Syed Hasnain, publicat in revista New Scientist. Informatia a fost inclusa apoi intr-un raport al organizatiei de mediu World Wide Fund for Nature, raport citat in evaluarea IPCC din 2007, cunoscuta sub numele de AR4.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger