Comisia specială pentru legea privind Roşia Montană are o misiune de diversiune

0

Comisia specială, boicotată de protestari şi Campania Salvaţi Roşia Montană, îşi arată adevărata misiune: cosmetizarea legii înaintea votului în Parlament. Preşedintele Comisiei Darius Vâlcov a anunţat că, începând de ieri, vor fi puse în discuţie amendamentele aduse la proiectul minier de la Roşia Montană, iar invitat pentru a prezenta fiecare articol al proiectului de lege va fi iniţiatorul acestuia, ministrul Dan Şova.

 

 

Rolul formării acestei comisii a fost încă de la început prelungirea discuţiilor în jurul proiectului de lege în speranţa că protestatarii vor renunţa la revendicări şi manifestaţiile îşi vor diminua din intensitate. În plus, un proiect de lege amendat şi aparenţa unor prevederi mai puţin grave le va permite promotorilor proiectului minier să negocieze sprijinul politic necesar. Astfel, modificări de ordin mai degrabă semantic ar putea induce ideea că apectele necostituţionale ale legii au fost înlăturate, că ni se prezintă un text de lege nou.

Atragem atenţia reprezentanţilor partidelor politice din România că strategia amendamentelor este iluzorie. Este neîndoielnic că aceasta este doar un pas în identificarea şi aplicarea de soluţii favorabile companiei miniere de către cercul puterii guvernamentale. Astfel, după strategia de discreditare a protestelor şi de prelungire spre sfârşit de toamnă a discuţiilor Comisiei Speciale, acum se recurge la cea ce uşor poate fi catalogată drept ‘diversiunea pe bază de amendamente’.

“Amendamentele la proiectul de lege neconstituţional sunt un nou demers inutil ce îşi propune să distragă atenţia de rigorile legii pentru a nu putea fi anulat în instanţe. Este extrem de dezamăgitor să vedem cât de mult efort este necesar din partea clasei politicie actuale pentru aprobarea proiectului minier. Foarte multă energie este risipită pentru favorizarea interesului unei companii miniere private în detrimentul interesului propriilor cetăţeni”, a declarat Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior.

“Şova şi Ponta continuă să se prezinte drept ‘salvatori’ în condiţiile încheierii celui mai dezatruos contract, în detrimentul României. Acest fiasco blatant susţinut cu insistenţă de Uniunea Social Liberală este o insultă la adresa inteligenţei tuturor celor ce urmăresc Campania Salvaţi Roşia Montană. Lipsa argumentelor celor doi şi fuga lor de responsabilitate pentru asumarea paternităţii acestui demers de aprobare a proiectului minier pe bază de cianuri este o atitudine ce riscă inutil stabilitatea economică şi politică a ţării”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

 

Sursa: Alburnus Maior

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger