Comisia specială are concentrație mare de cianură

0

Asociația Alburnus Maior atrage atenția asupra gravului afront adus societății civile de eventuala nominalizare în orice tip de comisii parlamentare a unor oameni politici cu un discurs deja vocal prin care enunță propaganda companiei miniere. Birourile permanente ale celor două Camere au stabilit componența comisiei speciale care va dezbate legea specială de distrugere a Roșiei Montane. Plenul reunit al celor două Camere urmează să valideze propunerile acestei comisii.

 

raluca-turcan-si-gabriela-vranceanu-firea

 

Printre membrii propuși se numără nume sonore angajate în declarații ce susțin distrugerea patromoniului, a mediului sau încălcarea drepturilor omului. Gradul lor de implicare în activități de susținere a proiectului minier variază de la inițierea de legi favorabile companiei miniere până la declarații manipulatoare, părtinitoare și propagandistice. Rolul acestor politicieni a fost mereu de distragere a atenției de la problemele de fond, de a dirija cursul discuțiilor către argumente favorabile minei și de a nega dreptul la proprietate a localnicilor din Roșia Montană ce se opun exploatării cu cianuri.

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu a declarat că este de acord cu demararea proiectului pentru că aceasta a fost dorința exprimată de participanții la referendum, din cele 35 de localități. (4 septembrie, Ziarul Unirea). În condițiile în care Asociația Alburnus Maior a negat legalitatea Refendumului și a sugerat moților să nu se prezinte la vot, la Referendum au votat 31319 persoane, ceea ce înseamnă, potrivit Biroului Electoral de Circumscripţie Alba, o prezenţă de 43,20%. Dintre aceștia, 62,45% au votat pentru reînceperea mineritului, 35,9% pronuntându-se împotrivă. Raportat la numărul populației cu drept de vot, sub 27% dintre alegători și-au manifestat o susţinere efectivă a mineritului.

Senatorul PSD de Ilfov, Gabriela Vrânceanu Firea a declarat pe durata vizitei la Roșia Montană a Comisiei Unesco că „Proiectul este foarte important pentru oamenii din zonă. În primă fază vor fi mii de locuri de muncă, apoi câteva sute de locuri de muncă” (20 august, Informația de Alba). Dna Firea a postat pe profilul său de facebook o fotografie în care purta uniformă de miner inscripționată cu însemnele companiei Roșia Montană Gold Corporation.

Florin Iordache, deputat PSD de Olt a susținut în Parlamentul României pe 3 septembrie o declaraţie politică intitulată “Roşia Montană – un proiect important pentru România” .

Senatorul PSD de Gorj, Toni Greblă este inițiatorul proiectului de modificare a Legii Minelor nr. 85/ 2003 prin care se prevede exproprierea comunităților locale pentru interesul companiilor miniere. El a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană trebuie să continue, întrucât aduce avantaje mari, în special oamenilor care locuiesc acolo (3 septembrie, ziare.com)

Dacă acești lobby-iști ce au prezentat argumentele companiei vor fi parte a comisiei, prin votul în plen a Parlamentului, este evidentă inutilitatea acestei comisii. Dezbateri controlate de companie prin interpuși au mai fost fie în cadrul consultărilor publice, fie în nenumărate emisiuni televizate. În fiecare dintre cazuri au fost minimizate argumentele membrilor Alburnus Maior sau a specialiștilor cu argumente tehnice pertinente și critice la adresa proiectului minier.

“O comisie poate dezbate la nesfârșit mici detalii și argumente, dar nu poate răspunde franc la întrebarea dacă se merită să ne subjugăm autoritatea în fața unui interes economic, dacă este în regulă să luăm casele oamenilor cu forța pentru un profit al unei firme private. Prezența cianuriștilor în comisie îi garantează lui Ponta și companiei că întrebările bune rămân fără răspuns clar. În schimb se vor dezbate câte se pot face cu banii din creșterea redevenței cu 2 la sută” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

“Ceea ce nu înțelege domnul Ponta atunci când insistă până în pânzele albe cu comisii și comitete este că degeaba mai vine încă o dată în fața oamenilor cu aceleași argumente stupide favorabile exploatării. Oamenii ies în stradă tocmai pentru că sunt sătui și nervoși de nivelul foarte scăzut al argumentării și al discuției. Este hilar să auzim și în parlament cum repetă toți ca niște roboți aceleași texte obosite despre cum toată țara va fi salvată de cele 634 de locuri de muncă, cum cianură este și în cafea sau cum o mină la suprafață de fapt reface mediul” a declarat Călin Caproș, vice-președinte Alburnus Maior.

Sursa: rosiamontana.org

Foto: luptapentrurosiamontana.wordpress.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger