9 Mai este ziua Europei. Această zi ar trebui să fie mai mult decât un prilej de sărbătoare pentru cetățeni. Comisia Europeană invită cetățenii din toată Uniunea Europeană să contribuie, începând de mâine, la stabilirea priorităților politice pentru următorii ani și să modeleze viitorul Europei în cadrul celei mai ample consultări publice din istoria UE pe tema drepturilor cetățenilor, arată un comunicat al Comsiei Europene, care-i invită pe cetățeni să stabilească prioritățile pentru viitor.
Sursa: Partidul Piraților
Consultarea va fi deschisă timp de patru luni, până la 9 septembrie, perioadă în care cetățenii vor fi invitați să se exprime cu privire la obstacolele cu care se confruntă în exercitarea drepturilor conferite de statutul de cetățean european, atunci când călătoresc în Europa, votează, candidează la alegeri sau fac cumpărături online. Acest exercițiu vine în întâmpinarea Anului european al cetățenilor, 2013 (IP/11/959 ). Răspunsurile primite din partea publicului vor contribui direct la stabilirea priorităților politice ale Comisiei și vor sta la baza raportului din 2013 privind cetățenia Uniunii, care va fi prezentat exact peste un an, și anume la 9 mai 2013.
„La douăzeci de ani de la crearea cetățeniei Uniunii în orășelul de frontieră Maastricht, trebuie să dăm un nou impuls proiectului european. Și vom face acest lucru cu sprijinul direct al cetățenilor noștri”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, primul comisar pentru cetățenie al UE. „Uniunea Europeană există datorită cetățenilor săi, iar obiectivul său este de a servi interesele acestora. Oamenii așteaptă din partea Europei rezultate concrete, iar Europa le oferă aceste rezultate prin reducerea tarifelor de roaming, îmbunătățirea drepturilor victimelor infracționalității și facilitarea cumpărăturilor online pentru consumatori. Contribuțiile directe ale cetățenilor ne vor ajuta să ne facem datoria în continuare și să ne îndeplinim misiunea chiar și mai bine în viitor. Vă lansez tuturor invitația de a ne acorda câteva minute și de a ne împărtăși opinia dumneavoastră: este vorba de drepturile și viitorul dumneavoastră.”
Comisia Europeană a adoptat, în 2010, primul raport privind cetățenia Uniunii, care cuprindea o listă cu 25 de acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă cetățenii europeni în exercitarea drepturilor lor. De atunci, Comisia a depus eforturi pentru a-și respecta promisiunile, prin:
- consolidarea drepturilor de care beneficiază aproximativ 75 de milioane de victime ale infracționalității pe an pe teritoriul UE (IP/11/585 );
- reducerea birocrației pentru 3,5 milioane de persoane care își înmatriculează, în fiecare an, automobilul într-o altă țară a Uniunii Europene, cu economii de 1,5 miliarde EUR (IP/12/349 );
- interzicerea comisioanelor suplimentare pentru plățile efectuate cu cărți de credit și a opțiunilor predefinite pentru a proteja persoanele care efectuează cumpărături online (MEMO/11/675 );
- consolidarea dreptului la un proces echitabil pentru toți cetățenii UE, măsură care se aplică unui număr de aproximativ 8 milioane de proceduri pe an (IP/12/430 , IP/10/1305 );
- clarificarea drepturilor de proprietate pentru 16 milioane de cupluri internaționale aflate în Europa (IP/11/320 ).
Informații suplimentare cu privire la progresele înregistrate până în prezent pot fi găsite la adresa următoare:
http://ec.eur opa.eu/commission_2010-2014/reding/factsheets/index_en.htm .
Cu toate acestea, mulți cetățeni se confruntă în continuare cu obstacole atunci când își exercită drepturile de care beneficiază ca cetățeni europeni. Prin urmare, Comisia dorește să afle detalii legate de aceste probleme cu care cetățenii se pot confrunta atunci când se deplasează în Uniunea Europeană pentru a desfășura activități profesionale, a efectua studii, a-și petrece vacanțele, a-și exercita drepturile electorale sau drepturile de care beneficiază în calitate de consumatori. De asemenea, Comisia dorește să afle care este imaginea Uniunii Europene pe care cetățenii ar dori să o vadă până în 2020.
În următoarele patru luni (9 mai – 9 septembrie 2012), un scurt chestionar ușor de completat va fi disponibil online: http://ec.europa.eu/your-rights-your-future .
Context
Datorită cetățeniei Uniunii – care nu înlocuiește cetățenia națională, ci o completează – toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază de un set de drepturi suplimentare în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene. Printre acestea se numără dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara din UE în care locuiesc, dreptul la protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca și cele aplicate resortisanților țării în cauză, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, de a înainta o plângere Ombudsmanului European sau de a lua parte, începând din 2012, la o inițiativă cetățenească europeană.
Libera circulație este cel mai prețuit drept conferit de cetățenia Uniunii (a se vedea comunicatul de presă nr. 14/2011 ). Într-adevăr, cetățenii europeni efectuează în fiecare an peste un miliard de călătorii în interiorul UE, din ce în ce mai mulți europeni exercitându-și dreptul de a locui într-un alt stat membru: în 2009, conform estimărilor, 11,9 milioane de cetățeni locuiau într-un alt stat membru decât cel de origine; în 2010, numărul acestora a crescut la 12,3 milioane (STAT/11/105 ). Aceste cifre sunt mult mai mari atunci când se iau în calcul cetățenii UE care se deplasează peste granițe în mod liber în interiorul Uniunii pentru perioade scurte de timp. În plus, aproximativ 40 de milioane de cetățeni cumpără online produse și servicii oferite de alte țări europene.
Raportul din 2010 privind cetățenia Uniunii (a se vedea IP/10/1390 și MEMO/10/525 ) a evidențiat 25 de măsuri concrete pentru eliminarea obstacolelor care împiedică în continuare cetățenii europeni să își exercite dreptul la libera circulație în UE. Una dintre acestea vizează creșterea gradului de informare a persoanelor în ceea ce privește statutul lor de cetățeni ai UE, drepturile de care beneficiază și modul în care aceste drepturi se concretizează în viața lor de zi cu zi. Prin urmare, Comisia a propus desemnarea anului 2013 drept Anul european al cetățenilor și organizarea, pe parcursul întregului an, a unor evenimente specifice privind cetățenia Uniunii și politicile de consolidare a drepturilor cetățenilor.
Pe durata Anului european al cetățenilor, în 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia Uniunii, care va servi drept plan de acțiune pentru eliminarea obstacolelor încă prezente care împiedică cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor care derivă din calitatea de cetățeni ai UE.
Pentru mai multe informații
Pagina de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisar UE pentru justiție:
Consultarea publică:
http://ec.europa.eu/your-rights-your-future
Cetățenia Uniunii:
http://ec.europa.eu/justice/citizen
Sala de presă a Direcției Generale Justiție:
http://ec.europa.eu/justice/news/intro/news_intro_en.htm
Persoane de contact:Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56) |
Foto: Enna-europe.org
Un comentariu
Vreau sa cred ca nu este prea tarziu ptr. UE, ptr. aceasta initiativa. UE cu a ei comisie, parlament, samd, dar si prin politicile nationale, a fost si este o abstractiune birocratica ptr. imensa majoritate a cetatenilor europeni. Opinia mea este ca dizolvarea zonei euro si apoi disolutia UE, pe termen mediu/lung, va prejudicia grav, in egala masura, toate natiunile componente.