Comisia Europeană a publicat o metodologie dezvoltată de Centrul Comun de Cercetare, serviciul de stiință și cunoaștere al Comisiei, cu scopul de a testa și compara caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în UE.
”Toți consumatorii europeni au dreptul la un tratament echitabil în cadrul pieței unice. Metodologia comună pe care am elaborat-o împreună cu statele membre, cu organizațiile consumatorilor și cu părțile interesate din cadrul lanțului alimentar ne va ajuta să colectăm dovezile necesare pentru a face lumină cu privire la compozițiile diferite ale produselor alimentare comercializate sub aceeași marcă pe teritoriul UE”, a declarat Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.
Forumul la nivel înalt pentru o mai bună funcționare a lanțului de aprovizionare cu alimente, desemnat de Comisie să abordeze problema dublei calități a produselor alimentare, i-a conferit Centrului Comun de Cercetare mandatul de a elabora metodologia în iunie 2017.
Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor.
Acest exercițiu ar trebui să ofere orientări practice pentru autoritățile care investighează practicile înșelătoare. Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârșitul lui 2018.
Dublu standard
Metodologia a fost elaborată în urma acuzațiilor venite din partea statelor membre din Estul Europei privind dublul standard al producătorilor de produse alimentare. Aceste țări au condus teste pe baza propriilor metodologii pentru a demonstra existența acestui dublu standard.
În România, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) și Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au constituit un grup de lucru în 2017 care a comparat 29 de produse alimentare care se găsesc atât în supermarket-urile din România cât și în cele din Belgia, Germania și Olanda.
Din cele 29 de produse analizate pentru 8 produse din carne și pește au fost găsite diferențe între valoarea energetică declarată pe etichetă, iar pentru o conservă de macrou cantitatea conținută era diferită.
”Piața unică nu poate fi o piață a dublului standard. Toții cetățenii UE trebuie să simtă că sunt tratați în același mod și că li se oferă informații corecte și clare despre produsele pe care le cumpără. Ei nu pot fi induși în eroare de ambalaje similare. Încurajez toate autoritățile naționale să utilizeze această metodologie în lunile următoare ca să putem pune capăt acestei practici”, a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen.
Se speră ca metodologia de testare va ajuta autoritățile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislația europeană.