Comisia Europeană a adoptat declarația pentru rezolvarea corectă a situației câinilor vagabonzi

0

Parlamentul European a adoptat joi, în sesiunea plenară de la Bruxelles, declarația scrisă a eurodeputatelor Daciana Sârbu (PSD) și Adina Vălean (PNL) care solicită măsuri eficiente și corecte, în plan european, pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi. 

Declarația – inițiată alături de eurodeputații Elisabeth Jeggle, Raül Romeva i Rueda și Janusz Wojciechowski – îndeamnă statele membre să adopte strategii privind gestionarea populației canine, care să cuprindă măsuri precum sterilizarea animalelor cu și fără stăpân, legi privind controlul câinilor și promovarea principiului deținerii responsabile de animale de companie.

Acțiunea a pornit de la amenințarea reprezentată de câinii fără stăpân la adresa sănătății și a siguranței publice, în mai multe țări membre UE, și precum și de la realitatea măsurilor ineficiente, lipsite de rezultate și adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum România. Europarlamentarii urmăresc, prin inițiativa lor, generarea de politici coordonate, eficiente, concordante cu legile comunitare și ferite de excese, la nivelul întregii Uniuni Europene.

“Ne dorim străzi curate și sigure, și ne dorim acest lucru fără a apela la cruzime față de animale sau la încălcarea legilor comunitare. Acest fenomen provoacă, în fiecare zi, suferința unui mare număr de oameni, și niciuna dintre măsurile la care s-a recurs până acum nu a dus la controlarea fenomenului. O politică la nivel european poate aduce în sfârșit o soluție, oferindu-le statelor membre și direcțiile acceptabile de acțiune, și limitele acestora”, subliniază Daciana Sârbu.

“Comisia Europeană are acum obligația să propună, pe baza recomandărilor noastre, un set de măsuri valabile pe tot teritoriul UE, care să se aplice uniform, să ducă la rezultate rapide și să respecte spiritul legilor europene, inclusiv a celor referitoare la bunăstarea animalelor. Este o șansă importantă de a controla o problemă deosebit de dificilă pentru state precum România”, explică, la rândul său, Adina Vălean.

Declarația urmărește, printre altele, reglementarea clară a limitelor și exigențelor pe care le presupune deținerea unui animal de companie, având în vedere că una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea câinilor de către foștii lor stăpâni. De asemenea, pentru a se evita răspândirea bolilor, documentul propune identificarea și înregistrarea obligatory a tuturor câinilor, prin sisteme compatibile la nivelul UE.

Declarația scrisă a primit susținerea – prin semnătură – a unei majorități formate din aproximativ 400 de europarlamentari, devenind astfel poziție oficială a Parlamentului European și s-a bucurat de sprijinul societății civile pe întreg teritoriul Uniunii.

Foto: Flickr / henribergius


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger