Comisarul european pentru mediu: Cu sau fără o piață puternică, trebuie impuse achiziții publice verzi!

5

Achizițiile verzi au un susținător redutabil, Janez Potocnik, comisarul european pe mediu. Într-un interviu pentru ComunitateDurabila.ro, comisarul european consideră că indiferent de gradul de dezvoltare al pieței produselor și serviciilor ecologice, achizițiile verzi sunt o obligație morală care trebuie transpusă în lege.

 

de Raul Cazan

Sunteți susținătorul unor indicatori bine definiți privind achizițiile verzi? Iar în acest sens, credeți că trebuie făcute Planuri Naționale de Acțiune impuse prin lege?

Cu siguranță trebuie să mergem în direcția achizițiilor publice verzi și multe State Membre o fac, unele mai bine, altele mai prost. Dacă vom considera reguli care să fie impuse “de sus” (top-down) trebuie să fim foarte atenți. Orice astfel de propunere într-un Stat Membru trebuie să aibă susținere politică, pentru că, altfel, evident, nu ar avea sens. Cu multă grijă trebuie să valorizăm măsura în care o lege privind achizițiile publice e posibilă sau nu. La această întrebare nu se poate da un răspuns clar, nu există o rețetă.

Cu toate acestea, cred cu tărie în politicile privind achizițiile publice verzi. Suntem la aproximativ 17% achiziții publice din produsul intern brut al Uniunii Europene și trebuie să ne îndreptăm către acest tip de acțiuni sau investiții. Este o putere care trebuie folosită pentru a ne “înverzi” viața.

Sunt achizițiile publice un impuls către dezvoltarea pieței produselor și serviciilor ecologice?

Ele pot fi o încurajare pentru înverzirea produselor și serviciilor ce fac obiectul achizițiilor publice. Filozofia achizițiilor publice este predominant orientată către a da cea mai bună valoare pentru prețul plătit. Ele nu sunt făcute și în sensul considerării altor criterii. Cred că aceste politici merită și alte criteria, inclusiv criteriile ecologice (indicatori pentru achiziții publice verzi, n.n.) de care vorbim acum.

Se întâmplă și reversul? Dacă nu există o piață dezvoltată a produselor și serviciilor verzi, politicile privind achizițiile publice verzi sunt desuete?

Dacă folosești instrumentele achizițiilor publice verzi, de exemplu atunci când vrei să renovezi transportul public într-un oraș, într-adevăr criteriul pre-existenței unei piețe poate fi foarte puternic. Însă, cu sau fără o piață puternică a produselor și serviciilor verzi, avem nevoie de o schimbare cel puțin prin prisma pattern-urilor de producție și consum. Mai mult ca în trecut, acum luăm în considerare faptul că avem o planetă pe care o împărțim și a ignora achizițiile verzi nu ne va duce în direcția bună.

Foto: Greenweek


5 comentarii

  1. hey tu care ai scris articolul, poate era bine sa dai si mai multe detalii anti-prost despre ce reprezinta mai exact aceste verzituri pe care le folosesti obsedant in tot articolul, poate sa folosesti ceva sinonime sau expresii alternative. zic. pe viitor.

  2. Hai ca iti zic eu … energia verde inseamna energia regenerabila ADICA E PE MOCA = GRATUIT … asta pentru intelesul prostilor ca tine care nu inteleg … investitia in surse REGENERABILE se amortizeaza foarte rapid de aceea se cere cu insistenta sprijinita de aceste PLANURI NATIONALE DE ACTIUNE … apoi urmeaza produsele si serviciile ecologice cum ar fi alimentele ORGANICE NON-OMG ca cele din microregiunea Podisul MEDIASULUI mai ieftine si mai sanatoase decat cele modificate genetic, piata interna care ar trebui sa se orienteze spre cea mai bună valoare pentru prețul plătit asa cum zice nenea asta, instalatii de reciclare a deseurilor si statii de purificare a apei pe criteriile ecologice nu dupa FAVORURI POLITICE si multe altele.

    Toate astea, odata implementate in sistem ne vor aduce mai multi bani in buzunar din scaderea pretului la energie, mai multa sanatate din consumul de alimente nemodificate genetic, servicii ecologice ca cele de purificare a apei, mai putin gunoi deci mai multa curatenie si nu in ultimul rand MAI MULTA MINTE ROMANULUI DE PE URMA … asta zic eu ca e cea mai tare combinatie ever :))

  3. prietene vezi ca nu am jignit pe nimeni, am spus asta pentru ca trebuia sa aprofundeze, sa faca o introducere ceva la articol, sa nu zica intr-una achizitii versi achizitii verzi… din punct de vedere literar! cat despre morons ca tine afla ca nu eu am nevoie de explicatiile tale, la urma urmei wiki e prietenul nostru deci si faza asta ai inteles-o gresit. poate ai supt prea mult..a energie verde

  4. Eu cred ca ti-au dat astia pe wiki prea multa m*** ca acolo scrie ca tot ce zboara suge energie verde … introducere i-am facut eu lu’ mata pentru ca asa se face pentru idioti dastia ca tine care nu stiu ce-i ala articol … daca cautai de prima data pe “wiki” numai ne poluai cu intentia ta desueta prin care cereai sa ti-o bage cineva la cerere pe viitor …

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger