Comicul Chris Rock e studiat de cercetătorii evoluționiști

0

Expresia E amuzant pentru că e adevărat și-a găsit și o confirmare științifică. Cercetătorii evoluționiști au analizat glumele lui Chris Rock despre relațiile dintre bărbați și femei și au remarcat asemănarea dintre ceea ce spune comicul și ipotezele evoluționiste.

 

 

În Review of general Psychology a apărut un articol care se numește It’s Funny Because It’s True și care explică ipotezele de bază ale evoluționismului prin cuvintele lui Chris Rock :

CR evocă diferențele sexuale în strategiile umane de împerechere (…) În perioada de curtare, bărbații și femeile intră în conflict în privința alegerii momentului pentru sex. Pentru a obține acces la o varietate de partenere, bărbații care aleg strategia cuplării pe termen scurt încearcă să grăbească momentul acuplării. (…) Deși și bărbații și femeile pot alege strategii de cuplare pe termen scurt, în cazul bărbaților sunt mai obișnuite. E vorba de o asimetrie de interese, beneficiile reproductive sunt mai mari pentru bărbați dacă investesc în relații de scurtă durată. În cazul femeilor, e invers. Bărbații moderni suferă, chiar dacă s-au schimbat condițiile sociale,  de aceeași dilemă ancestrală: o relație lungă, cu beneficiile ei sau mai multe foarte scurte, cu beneficii la fel de importante? Un bărbat încă are în el, și după inventarea anticoncepționalelor, mecanismul prin care se poate reproduce ieftin și mult. O femeie investește enorm în reproducere și trebuie să-și calculeze bine situația.

Să-l auzim pe Chris Rock:

Orice bărbat din această sală care e cu o femeie pe care încă n-a futut-o se gîndește la același lucru: Cînd o să mi-o scot din pantaloni? (…) Și o dată ce ți-ai scos-o, există întotdeauna șansa ca femeia să-ți spună: Poți să o pui te rog înapoi în pantaloni?…Asta nu i se întîmplă niciodată unei femei. Nici o femeie nu-și scoate la lumină un sîn și aude: Hei, pune țîța aia înapoi! dacă știam că ești genul care-și flutură țîțele, nici nu mai urcam la tine. Pune țîța înapoi. Ne mai uităm la filmul ăla sau ce facem?

Și, în privința dilemei de bază a bărbaților:

 

Fiecare bărbat are de făcut o alegere: relație stabilă sau o păsărică nouă. Asta-i întrebarea: relație sau păsărică nouă. Știi, relația îți dă din cînd în cînd bătăi de cap; o păsărică nouă îți limpezește întotdeauna mintea.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger