Ca mulți alți oameni din domeniul creativ, comicii au trăsături de personalitate asociate cu tulburările mentale, ceea ce ar putea explica de ce reușesc să amuze, arată un studiu al Universității Oxford și al Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust, citat de BBC News. Cercetătorii din spatele lui spun că elementele creative de care are nevoie umorul sunt asemănătoare cu anumite caracteristici ale psihozei – iluzii sau halucinații specifice unor boli ca schizofrenia sau tulburarea bipolară.
Cercetătorii au analizat 523 de comici, dintre care 404 bărbați și 119 femei, din Marea Britanie, SUA și Australia. Aceștia au fost îndemnați să completeze un chestionar online menit să evalueze trăsături psihotice la oameni sănătoși, fiind urmărite patru aspecte: experiențe neobișnuite (credința în telepatie și evenimente paranormale); dezorganizarea cognitivă (distragerea ușoară a atenției și dificultăți în concentrarea gândurilor); anhedonia introvertivă (capacitatea redusă de a simți plăcere socială și fizică, inclusiv evitarea intimității); nonconformitatea impulsivă (tendința spre un comportament impulsiv, antisocial).
Chestionarul a mai fost completat de 364 de actori, alți oameni obișnuiți să performeze, și de 831 de oameni care nu lucrează în domenii creative. Comicii au obținut scoruri mai ridicate decât grupul general la toate cele patru trăsături de personalitate psihotice, având punctaje mari atât în cazul trăsăturilor extroverte, cât și introverte. Actorii au obținut punctaje mai mari decât grupul general la trei dintre ele, nu și la introvertire. Cercetătorii cred că această structură neobișnuită a personalității poate expica capacitatea comicilor de a amuza oameni.
“Elementele creative necesare pentru producerea umorului sunt izbitor de asemănătoare cu cele care caracterizează stilul cognitiv al oamenilor cu psihoză – atât schizofrenică, cât și bipolară”, spune Gordon Claridge, de la Departamentul pentru Psihologie Experiementală al Universității Oxford, pentru BBC News. Deși psihoza schizofrenică, în sine, poate dăuna umorului, continuă el, ea poate spori capacitatea oamenilor de a asocia lucruri bizare sau neobișnuite sau de a gândi în afara cutiei. Gândirea maniacală, întâlnită la oamenii cu tulburare bipolară, îi poate ajuta pe oameni să facă conexiuni noi, originale și amuzante.
Potrivit profesorului britanic, comicii au tendința să fie oameni mai retrași, introvertiți, care nu vor tot timpul să socializeze și pentru care comedia reprezintă o eliberare.
Aflați mai multe pe BBC News.