Comerţul ilegal cu animale sălbatice ameninţă siguranţa naţională a statelor

2

Comerţul ilegal cu animale sălbatice se ridică la o valoare anuală de 19 miliarde de dolari la nivelul planetei şi ameninţă nu doar speciile, ci şi stabilitatea unor guverne, arată un studiu realizat pentru WWF. Acesta subliniază faptul că grupuri înarmate, militarizate, organizează şi supraveghează acest comerţ ilegal transfrontalier. Documentul a fost realizat pe baza interviurilor şi datelor cu şi de la oficiali din peste 110 guverne şi organizaţii internaţionale.

 

 

Raportul susţine că fonduri rezultate din traficul cu animale sălbatice sunt utilizate pentru a finanţa conflicte civile, care pun în pericol siguranţa unor regiuni sau chiar a unor state. Datele vin pe fondul unei importante capturi de fildeş, provenit din braconaj, realizată de autorităţile din Malaezia (20 de tone de fildeş, una dintre cele mai mari capturi făcute vreodată, care se îndrepta spre China, conform Traffic). Jim Leape, director general al WWF International, subliniază că raportul arată clar o escaladare a infracţionalităţii în domeniul braconajului, uciderii animalelor sălbatice, în ultimul deceniu şi care acum prezintă un risc mai mare ca niciodată. „Vorbim de mult mai mult acum decât de protejarea vieţii sălbatice. Această criză ameninţă însăşi stabilitatea guvernelor, a devenit o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale”, a spus acesta.

Miliţiile rebele din Africa scot bani profitând de cererea, pe piaţa neagră, de elefanţi, rinoceri şi tigri şi finanţează conflicte civile, susţine şi John Scanlon, secretar general al CITES. „Anul acesta, grupuri de rebeli din Ciad şi Sudan au intrat pe teritoriul Camerunului, în nord şi au măcelărit 450 de elefanţi, pentru a le lua colţii de fildeş şi a-i vinde, ca să îşi cumpere arme cu care să lupte în conflictele locale în care sunt implicate”, susţine Scanlon. Potrivit acestuia, probleme similare s-au înregistrat şi în Congo. La rândul său, Christian Glass, purtător de cuvânt al ministerului german al Cooperării Economice şi Dezvoltării, a declarat: „Noul val de crimă organizată în domeniul comerţului cu viaţă sălbatică, cu grupuri înarmate de braconieri care acţionează transfrontalier, ameninţă întreg succesul obţinut până acum de organizaţiile şi ţările interesate de conservarea şi protejarea vieţii sălbatice”.

Raportul mai arată că vânzarea ilicită de animale şi plante se află pe locul patru în topul „comerţului negru” mondial, după traficul cu droguri, produse şi valută contrafăcute, respectiv traficul de persoane. Iar acest tip de comerţ este ajutat de doi factori: absenţa unor legi coerent şi credibil implementate (şi a altor factori legali cu rol inhibator, care să reducă riscul formării grupurilor de tip crimă organizată) şi accesibilitatea crescută la produse ilegale facilitată de internet. „Nicio parte a Africii nu mai este în siguranţă. Pentru prima dată în istorie, pe întreg continentul, numărul animalelor ucise de braconaj este mai mare decât numărul celor care au decedat din cauze naturale. Comerţul sângeros cu fildeş a atins cote maxime de distrugere în 2012”, a precizat Will Travers, director executiv al Born Free Foundation; el mai spune că aproximativ 30.000 de elefanţi pe an sunt ucişi pentru a suplini cererea de piaţă de fildeş din China.

 

Sursa şi foto: BBC


2 comentarii

  1. Pingback: Az orvvadászat nemcsak a fajokat, a kormányok stabilitását is veszélyezteti » Think Outside The Box

  2. Pingback: S.O.S- animalele în pericol! | Cuvânta

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger