Urşii polari nu s-au bucurat de acelaşi succes ca şi ţestoasele la conferinţa CITES de la Bangkok. Propunerea de interzicere a comerţului care vizează această specie a fost respinsă, astfel că vânzarea de părţi ale urşilor (piele, blană, gheare, dinţi) va fi în continuare legală.
Propunerea de interzicere a comerţului cu urşi polari (denumit astfel generic) a fost înaintată de către delegaţia SUA la Convenţia Internaţională asupra Comerţului cu Specii Vulnerabile din flora şi fauna sălbatice (CITES). Practic, dacă era acceptată, ea ar fi dus la schimbarea statutului acestei specii în tratatul CITES, făcând ca orice activitate de comerţ care vizează specia să devină ilegală. Votul final a fost de 38 pentru interzicerea comerţului, 42 împotrivă şi 46 de abţineri. „Suntem evident dezamăgiţi că membrii CITES au eşuat în a oferi o protecţie mai bună, mai adecvată, urşilor polari, prin limitarea comerţului permisibil cu piele de urs polar şi alte părţi ale corpului animalelor din această specie. Vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a reduce presiunea pe care acest tip de comerţ o pune asupra acestei specii arctice simbolice”, a declarat David J. Hayes, reprezentant al SUA.
SUA au fost susţinute, în propunerea lor, de către Rusia, dar li s-au opus Canada, Groenlanda şi Norvegia – toate, ţări care au populaţii de urşi polari pe teritoriul lor. Mulţi dintre cei care s-au opus propunerii au declarat că, în zonele pe care le reprezintă, urşii polari sunt vânaţi „responsabil”, pentru a nu deveni un pericol pentru alte specii din regiunea arctică. „Preţurile tot mai mari în comerţul cu urşi polari au dus la creşterea acţiunilor de vânătoare şi interzicerea acestui comerţ ar fi redus măcar un risc din multele cu care această specie se confruntă, cum ar fi degradarea şi pierderea habitatului”, a spus şi Dan Ashe, conducătorul delegaţiei americane la CITES.
Potrivit U.S. Fish and Wildlife Service, pieile netăbăcite de urs polar se vând, în medie, cu 2.000 – 5.000 de dolari, dar pot ajunge şi la suma de 12.000 de dolari. Agenţia estimează că foarte multe „bunuri” provenite de la urşii polari – piele, gheare, dinţi, blană – sunt exportate sau re-exportate din ţări care sunt, tradiţional, căminul acestei specii. Experţii în conservare susţin că mai există, în libertate, cam 20.000 – 25.000 de urşi polari, o populaţie constant ameninţată de declinul gheţurilor arctice, de avansul industriei petroliere în apele arctice şi de poluare. În 2008, SUA au inclus specia pe lista celor ameninţate, în vreme ce în Canada şi Rusia specia este listată doar la capitolul „de interes special”.
Foto: Nature Crusaders
Un comentariu
Pingback: Továbbra is vadászhatók bundájukért a jegesmedvék » Think Outside The Box