Combustibil pentru avioane din deșeuri industriale

0

Compania aeriană Virgin Atlantic Airways, aflată în proprietatea lui Sir Richard Branson (om de afaceri britanic, considerat în egală măsură vizionar și excentric), va introduce un nou tip de combustibil pentru avioanele sale, obținut din deșeuri industriale.

 

Noul combustibil este unul sintetic, obținut din deșeuri industriale și va înlocui cu totul combustibilul clasic pentru avioane (kerosenul). Marele său avantaj este că va emite doar pe jumătate cantități de carbon în atmosferă față de combustibilul clasic. Tehnologia de sinteză a noului combustibil a fost dezvoltată de Lanza Tech și Swedish Biofuels, iar testele de zbor vor începe în Noua Zeelandă în maxim un an și jumătate. Reprezentanții companiei aeriene au anunțat că primele zboruri comerciale cu acest nou combustibil vor fi pe ruta spre China și vor începe din anul 2014.

Combustibilul sintetizat provine din gaze industriale, captate și tratate chimic, emise de oțelării. Acestea sunt transformate în etanol, care, la rândul său, va fi convertit în combustibil gazos. Procedura ar duce la ”reciclarea” a 65% din deșeurile industriale de acest tip, cred oamenii de știință de la Lanza Tech, una din cele două companii aflate în spatele procesului. Partea Lanza Tech este de a captura deșeurile și a le transforma în etanol, în vreme ce Swedish Biofuels se va ocupa de a face din etanol combustibilul pentru avioane. Dacă toate testele pe viu vor merge bine și noul combustibil se va dovedi bun și competitiv, el va fi introdus pe toate zborurile comerciale ale companiei Virgin Atlantic.

 

Sursa și foto: ENN

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger