Columbia va cumpăra terenuri de la proprietari, pentru a le redistribui săracilor

0

Guvernul columbian a anunțat, potrivit AFP, că intenționează să achiziționeze terenuri de la proprietari privați, pe care să le ofere apoi locuitorilor nevoiași. Această măsură, făcută publică de ministrul Agriculturii Aurelio Iragorri, este menită să-i ajute pe săraci, care au avut extrem de multe de suferit de pe urma conflictelor care au acaparat ultimele cinci decenii ale acestei țări.

Decizia guvernului vizează crearea unei așa-numite ”bănci de pământ”, în vederea redistribuirii mai multor loturi către columbienii săraci. În prezent, spune Iragorri, peste un milion de hectare de teren agricol sunt nefolosite în această țară, pe care guvernul are de gând să le redirecționeze spre fermierii care au avut de suferit de-a lungul conflictelor care au izbucnit în Columbia anilor ’60.

Războiul din Columbia este considerat cel mai lung război civil din istorie și a făcut până în prezent peste 200.000 de victime. Părțile implicate sunt guvernul columbian, diverse grupări paramilitare de dreapta, grupări mafiote și gherile de stânga, dintre care cele mai cunoscute sunt grupările Forțelor Armate Revoluționare din Columbia și Armatei Naționale pentru Eliberare. Acestea din urmă susțin că luptă împotriva guvernului, pentru a-i proteja pe cetățenii săraci de violența statului și pentru a le asigura acestora dreptate socială, în vreme ce guvernul pretinde că luptă pentru instaurarea ordinii și reprezentarea intereselor tuturor cetățenilor. Atât mișcările de gherilă, cât și forțele paramilitare, care susțin că sunt atacate de militanții comuniști, au fost acuzate în repetate rânduri de trafic de droguri și terorism. Începând cu 2012, guvernul a inițiat tratative pentru pace cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia, însă de atunci au mai avut loc câteva atacuri care au făcut victime de ambele părți. Cel mai recent s-a petrecut în iunie 2015, când un elicopter a explodat pe un teren minat al Forțelor Armate, incident soldat cu patru soldați columbieni morți și șase răniți.

Columbia, la fel ca multe alte țări din America Latină, a evoluat într-o societate extrem de segregată, scindată între familiile tradiționale bogate cu descendență spaniolă și vasta majoritate de columbieni săraci, mulți dintre ei având origini etnice mixte.

Acest context a fost propice apariției insurgenților de aripă stângă (…). La celălalt capăt al spectrului politic, s-au aflat grupările paramilitare de aripa dreaptă, înrădăcinate în grupuri de justițiari constituite în urmă cu decenii de proprietarii de terenuri, pentru a se proteja împotriva rebelilor. (…)

Într-o țară unde prezența statului a fost dintotdeauna slabă, rezultatul a fost un război strivitor pe multe fronturi, unde populația civilă a fost prinsă la mijloc, fiind adesea ținta presiunilor în vederea colaborării. (BBC)

În urma tratativelor pentru pace, purtate la Havana, părțile implicate au căzut de acord asupra câtorva aspecte, cum ar fi prioritizarea dezvoltării comunitare în mediul rural și înființarea unei Comisii ale Adevărului. Semnarea unui armistițiu este iminentă, anunță AFP.

Guvernul condus de președintele Juan Manuel Santos a anunțat zilele trecute că, odată cu instaurarea păcii, punerea în aplicare a noii strategii de redistribuire va constitui direcție de bază. Pentru instituirea ”băncii de pământ,” în care autoritățile speră să includă circa două milioane de hectare, vor fi achiziționate și terenuri cu fonduri confiscate de la traficanții de droguri. Președintele susține că nu vor avea loc exproprieri, apărarea proprietatății private constituind, la rândul ei, o direcție importantă. Totodată, guvernanții și-au declarat intenția de a retroceda terenuri către cei nevoiți să se mute, ca urmare a conflictelor armate. Potrivit estimărilor, circa 6 milioane de columbieni și-au abandonat casele în cei 50 de ani război.

Ministrul Agriculturii e de părere că planul va intra în aplicare chiar începând cu acest an, în 10 dintre cele 32 de regiuni administrative ale Columbiei.

Sursa: AFP

Foto: AFP Photo/Guillermo Legaria

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger