Columbia ar putea alege primul presedinte “verde” din lume

5

Sondajele arata ca statul sud-american ar putea face duminica viitoare ceva iesit din comun: sa aleaga primul presedinte din lume care este membru al unui partid verde. Antanas Mockus, profesor de filosofie si matematician, care a condus deja capitala Bogota in doua mandate, este cunoscut pentru calitatile sale de lider inovativ.

Primar al Bogotei in perioada 1995 – 1997 si 2001 – 2003, Antanas Mockus a luptat deja in calitate de edil impotriva traficului infernal din capitala Columbiei folosind o metoda ingenioasa: a introdus mimi in intersectiile aglomerate pentru a le arata soferilor si pietonilor cum trebuie sa se comporte in trafic si a redus astfel la jumatate numarul deceselor rutiere. Mai departe, o campanie de-a sa a redus cu 40% consumul de apa din Bogota , potrivit The Guardian, iar alta a indemnat 63.000 de oameni sa plateasca voluntar o taxa de 10% pentru imbunatatirea serviciilor urbane. Fostul edil nu s-a oprit aici: Noaptea Femeilor instituita de el i-a incurajat pe barbati sa ramana acasa in timp ce 70.000 de femei si-au facut de cap prin oras.    

Antanas Mockus a mai canditat o data la presedintia Columbiei, insa fara succes. Iar aceasta a doua sa incercare parea sa aiba acelasi rezultat pana la cresterea spectaculoasa in procente din ultimele luni. Principalul sau contracandidat este actualul ministru al apararii, Juan Manuel Santos, cu care Mockus va concura pentru detronarea presedintelui columbian in functie, Alvaro Uribe, care se prezinta cu o campanie puternica impotriva terorismului.

Desi din “echipa verde” a lui Mockus mai face parte si Enrique Penalosa, un urbanist vizionar al Columbiei, anumite grupuri de mediu avertizeaza asupra sperantelor prea mari reunite in jurul acestui partid. “Din pacate, mediul nu este o prioritate mare in nici una dintre agendele candidatilor”, spune pentru Good.is Martin Von Hildebrand, director al organizatiei non-profit Gaia Amazonas.

Si alti ecologisti din America Latina declara ca succesul lui Mockus e legat mai degraba de personalitatea si cariera acestuia, decat de apartenenta lui la curentul verde. Multi columbieni nici nu stiau de existenta unui Partid Verde inaintea acestor alegeri care se desfasoara in statul sud-american.

Despre Mockus si despre realizarile lui mai gasesti informatii aici.

Foto: Flickr / World Economic Forum.

Tags:5 comentarii

 1. se retin numai faptele “exotice”?
  capitala Columbiei era fieful mafiei drogurilor, un dezastru urbanistic,uman, social de neinchipuit.
  presedintele de atunci a adus oameni de valoare si i-a impus. Mockus, phD in filosofie la Sorbona; a impus legea, a facut-o respectata si a fost respectat de cetateni datorita exclusiv calitatilor lui de individ competent, clar, precis.
  un exemplu de realizare a introdus un sistem de autobuze expres conectat la o retea de biciclete, a interzis tot ce este motorizat in centrul Bogotei, fapt ceea ce a condus la disparitia reglarilor de conturi intre bande de tineri, mafii, etc. in acel perimetru. apoi actiunile sociale eficiente – si fara bani multi!! – au extins perimtrul de securitate al capitalei.

 2. memorabil testul de umilinta (cu studentii) dar si raspunsul (lui) adresat tot studentilor (cu alta ocazie) ori vesta alba (antiglont) cu “inimioara &more.
  solutia intoarcerii catre “verde” ar putea fi o solutie (vorbeam de noi; Romania). cred ca trebuie sa ne concentram pe mai putine lucruri (fiecare dintre noi), sa nu ne mai autoimpunem a ne dori (la randu-ne; asta se poate face prin media) TOTUL. umbland mai putin vom putea calatori mai mult pentru vom gasi mai repede si tot asa… pana la urma tot va trebui sa intri si tu in politica (vorbesc cu cel care citeste asta) pentru a schimba. ceva. deocamdata este singura posibilitate. ce te asteapta acolo nu-ti pot spune. o zi buna!

 3. Alvaro Uribe nu mai are dreptul sa candideze, de aia l-a desemnat pe ministrul apararii.
  Uribe ar fi fost ales cu peste doua treimi din voturi, e un conservator de dreapta nationalista, inamic al lui Chavez. Uribe a distrus practic FARC-ul, narco-gherila comunista si a desfiintat si militiile anti-comuniste. Columbia era capitala mondiala a crimei si drogurilor, acum in orasele columbiene nu mai exista atentate si atacuri ale gherilei, multi “baroni” ai drogurilor au fost capturati, ucisi sau extradati in USA.
  Mockus, ca si Uribe, e de origine europeana si in tari hispanice precum Columbia asta e un gaj de seriozitate mai mare. Exceptie fac Bolivia (condusa de un amerindian aymara, Evo Morales, insa regiunile estice prospere, majoritar populate de europeni si metisi, sunt autonomiste sau secesioniste) si Venezuela (condusa de un amerindian, Hugo Chavez).
  Si in Columbia exista numerosi amerindieni, organizati in triburi si vorbind peste 40 de limbi, insa majoritatea populatiei e formata din “ladinos” (europeni) si “mestizos” (metisi).
  Mockus a fost primar de 2 ori, cate 2 ani si a obtinut rezultate “simbolice”, e specialist in “buzz”uri comunicationale de tip Greenpeace. Insa rezultatele concrete in ce priveste ameliorarea securitatii si nivelului de trai, a serviciilor sociale, apartin guvernului central.
  In cursa pt turul 2, in mod serios sunt angajati Juan Manuel Santos, candidat conservator si acest Mockus, un fel de ecologist social-liberal (de altfel, e foarte criticat de extremistii stangisti si de ecologistii locali, pt ca e pragmatic si anti-chavist).

  Apropo, stie cineva de ce Mockus nu a mai fost ales primar in ultimii 7 ani?

  O eventuala victorie a lui Mockus ar fi o imensa surpriza si o mare bucurie pt Chavez si FARC, care se temeau de Uribe, cel care i-a invins, ceea ce l-a facut sa atinga si 83% popularitate ! Mockus, din pacate, nu are nici un aparat serios de partid prin care ar putea aduce la guvernare mii de noi oameni “competenti”, nu are retele de influenta diplomatica, financiara sau economica, iar peplan regional n-ar fi luat in serios nici de Brazilia, nici de Argentina sau Chile si sigur nu de Venezuela lui Chavez (cel care cumpara continuu arme de la Rusia).
  De altfel, asta e si handicapul ecologistilor in Europa, avangarda ecologiei mondiale, unde chiar si cei mai “seriosi”, cei din Germania, nu au putut avea ca post prestigios decat un ministru de externe (Joshcka Ficher, injurat apoi ani de zile de proprii “camarazi” care l-au catalogat drept “neoliberal” si “imburghezit”:)). Nici vorba de prim-ministru sau presedinte de stat european “ecologist”!
  Si asta se datoreaza ideologizarii excesive spre stanga spectrului politic, critica uneori absurda a capitalismului, numeroase organzatii ecologiste europene fiind infiltrate de activisti comunisti, trotzkisti, anarhisti, libertarieni, etc.
  Si in Romania se fac mari eforturi din partea unor militanti occidentali sositi chiar de ani de zile pt a ideologiza si inregimenta politic sentimentul ecologist.
  Si nu, nu e vorba de bietul Remus Cernea (macar Mockus are un doctorat la Sorbona:) si nici de “omul de grota” de la UDMR..

 4. Cave canem, Magor on

  Candidati de calitate.

  Antonas Mockus, profesor si fost rector de universitate, inteligent si cultivat, e fiu de imigranti din Lituania si are 58 de ani (in politica e o varsta de “tanar”).
  Are experienta administrativa locala reusita (primarul actual din Bogota, un stangist, candideaza si el la presedintie, insa e creditat cu doar 3%, e considerat incompetent) si e recunoscut pt actiunile sale putin mai.. neconventionale. De ex., in timpul cursurilor, pt a intrerupe galagia din clasa prefera sa nu strige ci.. isi dadea jos pantalonii, ceea ce stupefia studentii minute in sir 🙂
  Daca va ajunge presedinte, ar fi amuzant sa-si dea jos pantalonii la o conferinta internationala pt a protesta si el contra vreunei chestii, ar fi in spiritul traditiei ecologiste :)))

  Juan Manuel Santos (tot de origine europeana, cu cativa ani mai in varsta decat Mockus), e un economist format in universitati americane si britanice, un om cu vasta experienta politica (de 40 de ani face asta, de la 25 de ani), a fost ministru de finante, foarte apreciat de altfel si un excelent ministru al apararii.

  Alvaro Uribe, presedintele conservator, nu mai are dreptul sa se prezinte a 3-a oara si deocamdata a refuzat sa se pronunte clar pt un candidat. Asta pt ca sunt mai multi “uribisti” in cursa pt turul 2.

  In afara de acesti 2 candidati, ambii cotati in jur de 35% din voturi la primul tur, restul obtin fiecare doar cateva procente. Rezervorul de voturi pt Mockus nu e mare, el e deja contestat de partide de stanga (Polo Democratico) ce au impins propriul candidat, insa e probabil ca va fi votat majoritar de intelectuali, tineri si o parte din clasa mijlocie urbanizata ce nu se mai simte in pericol din cauza narcotraficantilor si FARC. De altfel, Mockus face campanie pe sloganul arhicunoscut in Europa si USA (change), al “schimbarii”, fara sa intre in detalii cu programul economic sau securitar.

  Indiferent cine va invinge, Columbia are numai de castigat: fie prin confirmarea unei stabilitati, fie prin noutatea democratica a alternantei la putere.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger