Colecţionarii încep goana după fragmente de meteorit în Rusia

0

Explozia meteoritului care a lovit ieri Rusia va avea urmări pe piaţa pietrelor: colecţionarii au început, deja, să se îndrepte spre locul unde a lovit meteoritul (regiunea Chelyabinsk), în speranţa că vor colecta măcar câteva fragmente din acesta. Estimările NASA spun că meteoritul avea aproximativ 15 metri în diametru când a lovit Pământul şi o greutate de 7.000 de tone.

 

 

„Este cel mai mare eveniment din timpul vieţii noastre”, spune comerciantul de roci Michael Farmer din Arizona, SUA. „Este foarte incitant, din punct de vedere ştiinţific, pentru orice colecţionar şi, din fericire, se pare că avem de unde să ne aprovizionăm”, mai spune el. Vânătorii de fragmente de meteorit au pornit în căutarea „aurului” pe care îl aşteaptă de atâta vreme. Oamenii de ştiinţă, pe de altă parte, sunt preocupaţi de clasificarea meteoritului şi de determinarea compoziţiei acestuia. „Nu cred că e vorba de un meteorit feros”, consideră Marc Fries, specializat în detectarea şi urmărirea meteoriţilor la Planetary Science Institute din Tucson. Motivul pentru care crede asta este că meteoriţii feroşi nu se rup în atmosferă aşa cum a făcut acesta, astfel că cercetătorii înclină să creadă că e vorba de un meteorit comun, pietros.

Meteoriţii de acest tip sunt formaţi din rocă şi bucăţi de metal. De asemenea, conţin diverse minerale, unele pot fi comune, altele rare. Compoziţia lor poate oferi diverse indicii despre formarea sistemului nostru solar timpuriu, consideră oamenii de ştiinţă. „Prin studiul meteoriţilor şi descoperirea locului de unde provin, putem afla noi informaţii despre sistemul nostru solar incipient, ceea ce ne oferă date şi despre originile sistemului nostru planetar”, spun cercetătorii. Deja au apărut pe eBay anunţuri cu vânzarea unor bucăţi „proaspete” de meteorit rusesc, dar oamenii de ştiinţă spun că sunt, mai mult ca sigur, falsuri. Căutătorii de meteoriţi abia se pun la drum, iar unii au cale lungă de parcurs. Colectarea de rocă pentru export este legală în Rusia, dacă ai documentaţia necesară şi corectă. Valoarea ulterioară de piaţă a bucăţilor din meteorit va fi determinată tocmai de compoziţia acestuia, în funcţie de cât este de rară sau nu şi de cât de multe fragmente vor fi găsite şi puse în vânzare.

 

Sursa şi foto: Live Science


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger