Conceptul B Cause este un dialog vizual între lupta pentru o cauză și plăcerea de a descifra arta colajelor. Universul colajelor este unul suprarealist, reprezentând pulsul și culoarea subiectelor societății în care trăim. Ele ne conturează sistemul nostru de valori și idealul colectiv, care sunt în continuă transformare. Justiția socială, drepturile omului, protecția mediului, libertatea presei și egalitatea de șanse sunt teme încă controversate la mai bine de 70 de ani după ce au fost oficial adoptate.
Arta de intervenție este succesoarea dadaismului și predecesoarea artei conceptuale. Aceasta s-a manifestat ca un protest împotriva intervențiilor omului asupra naturii și pur și simplu a preconcepțiilor de natură estetică și socială. Printre cei mai valoroși reprezentanți sunt: Marcel Duchamp, Banksy și Damien Hirst.
Leitmotivul expoziției sunt legumele și inspirația este dată de tema ONU pentru 2016: “Anul internațional al semințelor și legumelor”, care ne invită la un stil de viață sănătos.
Expoziția B Cause redă vizual 20 de cauze societale sărbătorite an de an la nivel international. Până pe 5 iunie, o parte din lucrări sunt expuse la Romanian Design Week 2016, în piața Amzei, iar în luna iulie și început de august se va plimba în Caravana ARTIVIST în patru orașe din țară: Sibiu, Iași, Timișoara și Cluj.
Ziua internațională a libertății presei a fost declarată pe data de 3 mai în 1993, pentru a se conștientiza importanța libertății presei și a reaminti guvernelor că au responsabilitatea să respecte și promoveze dreptul la exprimare liberă lansat în 1948 de către Declarația Universală a Drepturilor Omului. B Cause cere dreptul la o exprimare liberă, necenzurată sau manipulată cu ajutorul portavocii, care marchează începuturile comunicării în masă. Și pentru că este luna mai, am ales pentru voi roșii timpurii.
Ziua internațională a ONG-urilor, pe 27 februarie, este o dată istorică pentru al treilea sector din întreaga lume. A fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu 65 de ani într-o întâlnire a Națiunilor Unite. Scopul ei este promovare organizațiilor mici care sunt foarte implicate la nivel local și urmărește ca publicul larg să devină cât mai implicat și mai activ în ONG-uri.
Reprezentarea vizuală este o metaforă pentru eforturile extraordinare și, de ce nu, supraomenești a tuturor celor care reprezintă al treilea sector.
Ziua Mondială a Cooperativelor este o sărbătoare anuală care are loc în luna iulie din 1923. În 1995, a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite drept Ziua Cooperativelor, marcând centenarul Alianței Cooperative Internaționale. Cooperativele din întreaga lume sărbătoresc ziua în diverse moduri și în fiecare an cad de acord cu diferite teme, precum: “Confruntarea cu schimbările climatice prin organizare cooperativă”, “Valori cooperative și principii de responsabilitatea socială”, “Consolidarea păcii prin cooperative”.
În universul B Cause, Ziua Mondială a Cooperativelor are ca reprezentare vizuală juxtapunerea legumelor de sezon, vinetele, cu personaje de la începutul revoluției industriale.
Ziua Internatională a Tineretului atrage atenția tinerilor și organizațiilor de tineret asupra problemelor culturale și juridice. Prima dată a fost sărbătorită pe 12 august 2000. În timpul acestei zile au loc în întreaga lume concerte, ateliere, evenimente culturale și întâlniri implicând oficiali guvernamentali și organizațiile de tineret la nivel național și local. Sloganul pentru 2014 a fost “Tineri și sănătatea mintală” și în ultimii ani a fost ” implicarea tinerilor și civic”.
B Cause ne amintește de copilăria anilor ’80 – ’90 din spatele blocului, generațiile care astăzi reprezintă “tineretul” implicat în proiecte și evenimente culturale.
Ziua internațională a hranei este sărbătorită anual pe data de 16 octombrie în memoria Organizației pentru Hrană și Agricultură fondată în 1945 de către ONU. A fost celebrată pentru prima dată în 1981 și sunt peste 150 de state și țări care organizează evenimente în care se dezbat probleme precum sărăcia și foametea.
În opoziție cu teleshopping-ul de la începuturile publicitătii, care ne încuraja să consumăm orbește și din abundentă, B Cause ne invită la un stil de viată sănătos, cu o atenție deosebită față de mediul inconjurător.
Ziua Internatională a Drepturilor Omului este sărbătorită anual în întreaga lume pe 10 decembrie. Data a fost aleasă pentru a onora proclamarea Declarației Universale a Drepturilor Omului din 1948. În afară de Biblie, Declarația Universală a Drepturilor Omului deține recordul mondial pentru documentul cel mai tradus din lume.
B Cause recreează un protest de la jumătatea secolului XX, care ne amintește că omul și drepturile sale sunt superioare intereselor economice, politice și sociale, care au manipulat societatea de-a lungul deceniilor.
Ziua muncii celebrează realizările muncitorilor și clasei muncitoare, fiind promovată de mișcări ale forței de muncă internaționale, de anarhiști, socialiști și comuniști în fiecare an, în ziua de 1 mai, o zi de primăvară cu tradiție antică în Europa. În unele țări este sărbătorită în mod specific ca “Ziua Muncii” sau “Ziua muncitorimii”.
B Cause recreează contextul de muncă de la începutul Revoluției industriale, cu o tentă umoristică prin lustruirea ardeiului.
Ziua internațională a refugiațiilor este sărbătorită pe data de 20 iunie. Milioane de oameni din întreaga lume sunt anual forțați să își părăsească locuințele din cauza războiului, conflictelor și persecuției. Sărbătoarea a fost introdusă în 2001, la a 50-a aniversare a Convenției din 1951 privind statutul refugiaților. Ziua refugiaților în Africa a fost sărbătorită în mod oficial în mai multe țări de pe continent înainte de anul 2000, iar în cadrul Bisericii Româno-Catolice, Ziua Mondială a Emigranților și Refugiaților este sărbătorită în luna ianuarie a fiecărui an, fiind declarată în 1914 de către Papa Pius X.
În universul B Cause, Ziua Mondială a Refugiaților este reprezentată metaforic de situația de sărăcie a emigranților africani din secolul trecut.
Ziua internatională împotriva testelor nucleare este celebrată în fiecare an, pe data de 29 august. A fost stabilită în 2009, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la efectele negative al exploziilor de testare a acestor arme, orice alte explozii nucleare și nevoia unei lumi fără arme nucleare. Este o zi care contribuie la pacea mondială și securitatea publică.
B Cause subliniază nevoia de a ne implica mai mult în această zi-manifest. Este un subiect care ne afectează la nivel global și trebuie să ieșim din zona noastră de confort.
Marți, 31 mai, sărbătorim Ziua mondială fără tutun. Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătătii au creat Ziua mondială fără tutun în 1987. În ultimii douăzeci de ani, a fost primită atât cu entuziasm, cât și cu rezistentă din partea guvernelor, organizațiilor de sănătate publică, fumătorilor, și industria tutunului.
B Cause te invită să “fumezi” sănătate, prin cosumul “excesiv” de legume și semințe, anul acesta mai mult decât oricând.
Echipa B Cause este formată din: Andrei Bucureci – art director, Cristiana Bucureci – artist colaje, Ileana Szasz – producție foto-video, Cosmin Gabăr – sound designer & audio producer și Liviu Runcan – producător video.
Creionetica este agenția de creație și producție media care aspiră la o societate mai echitabilă, mai cultivată, mai conectată cu natura. Din 2013 organizația face puntea între arta vizuală contemporană și cauzele sociale, de mediu, culturale, educaționale și orice concept care aderă la o dezvoltare durabilă.
Mai multe despre Creionetica poți afla pe www.creionetica.ro.