Colacul de WC sau doza de suc? Aflati care e mai periculoasa

24

 

Un mit urban care circula de ceva vreme spune ca dozele de suc si conservele sunt mai bogate in bacterii patogene decat toaletele publice. Dr. Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare, ne ofera parerea ei de specialist.

de Ionut Dulamita

Intr-o duminica, o femeie a pornit intr-o plimbare cu barca in nordul Texasului. Printre proviziile ei se numarau si cateva doze de suc, puse la rece in frigiderul ambarcatiunii. A doua zi a ajuns la reanimare, iar miercuri a murit. Diagnosticul dupa autopsie a fost cel de leptospiroza, o boala infectioasa, cauzata de una dintre cutiile de suc din care a baut fara a folosi pahar. Doza ar fi fost contaminata cu urina uscata de sobolan, bogata in substante toxice, de unde se justifica si boala. Cat adevar si cata legenda este in astfel de relatari, foarte populare pe internet? Medicii spun ca bacteriile patogene sunt periculoase, insa nu sunt intalnite la tot pasul.

Stirea despre acest incident, datata in 2005, a fost culeasa de pe un e-mail viral si raspandita pe mai multe site-uri si forumuri, printre care si pagini online destinate legendelor urbane. In incheierea ei se precizeaza ca, potrivit unui „studiu realizat la NYCU” – unele site-uri spun ca ar fi vorba de New York University –, capacele cutiilor de suc sunt mai bogate in bacterii patogene decat toaletele publice. Nu exista insa o trimitre catre studiul respectiv si nici extrase din el, internautii contestand autenticitatea informatiilor. In primul rand pentru ca New York University foloseste initialele NYU, nu NYCU.

Un search pe Google arata ca nu exista un asemenea studiu si ca informatia transmisa sub forma de viral nu poate fi probata, insa legenda urbana a ramas in picioare si in zilele noastre. In 2007, un articol preluat de 9am.ro relua comparatia dintre capacele de sucuri si de conserve si cele de toaleta.

„De cate ori nu ati mers insetati la primul magazin, ati cumparat o cutie de suc si ati baut-o pe nerasuflate? Sau, infometati fiind, ati desfacut o cutie de conserva si ati mancat continutul? Ei bine, daca nu v-ati imbolnavit pana acum, ati avut noroc. Si nu pentru ca sucul sau continutul ar dauna, ci pentru ca ambalajul dauneaza! Motivul: o multitudine de microbi se depoziteaza pe cutia cu care consumatorul <<intra in contact direct>>. Medicii avertizeaza ca acestea sunt chiar mai periculoase decat daca ati atinge un capac de toaleta”.

In articol este citat medicul Adrian Streinu-Cercel , directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals:  “<<Ori de cate ori bagam in gura ceva care este contaminat riscam sa ne imbolnavim>>, avertizeaza directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu Cercel. In opinia sa, cutiile de suc din care copiii beau direct sunt extrem de periculoase pentru sanatate daca nu sunt spalate inainte de consum, bacteriile depozitate fiind mai numeroase si mai periculoase decat cele de pe capacele de toaleta”.

Articolul prezenta si cazul unei femei din Bucuresti care s-a imbolnavit de meningo-encefalita virala dupa ce a consumat mancare la conserva. „Meningo-encefalita virala este provocata de bacteria Listeria, prezenta pe ambalajele alimentelor tinute in conditii insalubre. Maladia este deosebit de periculoasa, deoarece afecteaza nervii cranieni. Femeia a ajuns in coma la spital, este izolata si risca sa nu mai poata merge”, mai arata materialul.

Plecand de la aceste informatii alarmiste, in contextul in care oamenii au temeri din ce in ce mai mari vizavi de produsele pe care le consuma, TOTB a incercat sa vada cum stau lucrurile. Am apelat la dr. Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare, subordonat Ministerului Agriculturii, pentru a proba daca toaletele sunt mai putin periculoase decat conservele sau dozele de sucuri in ceea ce priveste contaminarea cu agenti patogeni. Pana in momentul de fata, Institutul nu a realizat un studiu in acest sens, directorul institutiei prezentandu-si parerea de specialist.

„Bacteriile patogene nu sunt la indemana. Daca ar fi peste tot in aer, ne-am imbolnavi toti”. Bacteriile patogene sunt de origine intestinala, continua Nastasia Belc, iar sansa ca ele sa ajunga pe capacele de sucuri sau pe cele de conserve este doar daca acestea nu sunt depozitate corespunzator. Mai precis, daca se afla in apropierea unor surse de infectii, cum ar fi excrementele de rozatoare sau de pasari, sau sunt inchise in depozite cu un grad mare de umiditate in aer, caz in care pot aparea drojdii si mucegaiuri.

Din moment ce bacteriile patogene sunt de natura intestinala, e mai probabil ca ele sa apara in numar mai mare pe capacele de toaleta, explica specialistul, dand ghes unor bacterii periculoase precum Escherichia coli sau Salmonela. Astfel de bacterii apar mai greu pe cutii de suc sau pe conserve daca sunt depozitate in conditii de siguranta. Oricum, sfatuieste Nastasia Belc, este indicat sa fie bine sterse inainte de consum, chiar daca praful care se aduna pe ele nu prezinta riscuri de imbolnavire. Si praful contine bacterii, insa acestea nu sunt patogene.

In aceste conditii, totul pare sa se bazeze pe increderea in profesionalismul comerciantilor.

Foto: Flickr – Zeusandhera


24 de comentarii

  1. S-au tot facut comparatii si cu telefonul mobil si cu tastatura, care ar fi mai contaminat cu bacterii. Au fost cazuri de leptospiroza si la noi in tara. In urma cu 2-3 ani dupa petrecerea de la iarba verde au ajuns la spital pentru ca racisera cutiile de bere in rau. Pot fi contaminate si raurile. Multi nu cunosc urmarile omiterii unor etape de igienizare, cand sunt urmate de starea de rau asociata bolii, nu mai reprezinta un mit.

    • cred ca daca omenirea se decide sa puna gura pe capacele de WC la fel de mult cat pe dozele de suc sau conserve, se va dovedi (cu studiile de rigoare) ca capacele de WC sunt mai nocive. ..este parerea mea sincera 🙂

    • si cei de la MythBusters au vorbit cu directorul Institutului de Bioresurse Alimentare din Romania? Foarte frumos din partea lor. si au citat si un articol de pe 9am.ro? o fi fost un episod dedicat Romaniei?

  2. cutia este neigienica pentru ca in depozite sunt expuse la tot de felul de bacterii (majoritatea depozitelor au probleme grave de curatenie). La doza, partea care este pre-taiata, dopul, este impins inauntru ajungand in bautura. In plus, daca bei direct din doza, lichidul se scurge pe partea superioara a dozei, care a fost si ea expusa.

    La sticlele din plastic situatia e mai buna pentru ca partea care intra in contact cu buzele s-a aflat sub dop, unde a fost mai protejata.

  3. A da ghes inseamna a da un brinci, a lovi usor. Mai e o expresie, “imi da inima ghes” care in engleza ar fi ceva de genul “i have a crush on you” (poate asa va e mai lesne, ba scriitorilor, daca trecem in romana prin engleza).
    Deci cine da ghes bacteriilor? Capacul? N-are miini, n-are picioare! Specialistul? Asta da, e posibil, da ghes bacteriilor in eprubete, la serviciu.

  4. DACA NE BAZAM PE PROFESIONALISMUL COMERCIANTILOR SI PE BUNELE LOR INTENTII EU ZIC CA AR TREBUI SA SPALAM CONSERVELE CU DETERGENT…. JUST IN CASE>>>

    • Eu chiar spal cutiile de conserva. sub jet de apa… nu cu detergent…
      Mai ales cele de peste unde cand le desfaci iese ulei pe capac…

      • Asa, sub ject de apa. Buna treaba. Si apa aia de unde vine, cat de curata e etc.? Ca de baut nu cred ca indraznesti s-o bei, nu?
        Haida deh, fratilor, lasati-o cu paranoia asta. Amaratii aia de microbi traiesc si ei pe lumea asta de ceva vreme. Leptospiroza, sobolani? Sobolanii, fiintele alea dragute care raspundesc ciuma? Traitori si ei de ceva vreme cu/printre, sau mai degraba pe sub casele oamenilor…
        Exista o chestie care se cheama imunitate, catsigata, e drept, cu ceva sacrificii si intr-o perioada lunga de timp.
        Incercati sa faceti totul cat mai igienic posibil, sa traiti intr-un mediu aseptic (nu zic ca de spital, ca mai nou pe-aici salasluiesc neshte chestii mai ale dreak decat in privata turceasca a bunicii) si cu prima ocazie in care o sa mancati un fruct din copac sau o sa va zgariati intr-o sarma o sa faceti o intoxicatie/septicemie si-o sa muriti.
        Nu zic sa tinem painea si carnea la un loc cu rufele murdare si — ma scuzati –hartia igienica folosita, dar haideti nici sa nu exageram.

  5. 1.Leptospiroza vine de la microb nu de la toxina.
    2. Se pare ca ce se usuca nu mai e contagios.
    3. meningo-encefalita virala este data..sunteti surprinsi…de virusi, nu de Listeria, caree bacterie.
    4. Curatenia e mai buna decat toate studiile, care demonstreaza ceva..pentru cineva.
    5. Incepusem sa va citesc, dar….

  6. Am patit-o o data.
    La birou… Imi iau un mar, il spal si iau din sulul de hartie de bucatarie (un sul din acela f mare cu diametru de vreo 30cm) o bucata de hartie si sterg marul cu ea. In timp ce mananc marul, simt un miros de urina… pana la urma ma dumiresc. Era bucata de hartie care o aveam langa mine pe birou. Ma duc si cercetez sulul. Era clar ingalbenit la un capat si avea miros intepator de urina!
    Fusese cumparat de la un magazin de asta mare.
    N-am patit nimic se pare… nimic cu urmari imediate… 🙂

  7. Articol trantit din plictiseala si lipsit de argumente. Pe langa completarile aduse mai sus de “Unn Docteur” as dori sa intreb autorul articolului sau al plagiatului, de ce nu sunt la fel de periculoase sticlele si PETurile, avand in vedere urmatoarele:
    1. toate aceste ambalaje se pastreaza in aceleasi depozite si in aceleasi conditii
    2. in cazul sticlei suprafata de contact cu buzele este comparabila cu cea a dozei sau poate chiar mai mare in cazul copiilor, acestia introducand sticla in gura
    3. petul are o suprafata cu muuult mai mare, suprafata pe care o pipaim, o atingem etc
    4. lichidul in cazul tuturor ambalajelor este protejat 100% fata de mediul exterior, altfel neputand pastra nealterate caracteristicile continutului
    Sa povestim putin si despre conserve:
    1. conserva ca si oricare alt ambalaj are un capac, care se deschide (de cate ori am desfacut un borcan si am gasit culori ciudate pe filetul sau? )
    2. cam toate principiile aplicate in cazul cutiei de suc se pot aplica si la conserva.

    Se pare ca aceste ambalaje atrag cel mai mult atentia pt ca sunt cele mai utile si cel mai des folosite. De ce soferitele produc per total mult mai multe accidente? Pt ca sunt mult mai putine ca numar in comparatie cu seferii…evident

    Din articolul de mai sus nu se poate trage decat o singura concluzie

  8. Articol trantit din plictiseala si lipsit de argumente. Pe langa completarile aduse mai sus de “Unn Docteur” as dori sa intreb autorul articolului sau al plagiatului, de ce nu sunt la fel de periculoase sticlele si PETurile, avand in vedere urmatoarele:
    1. toate aceste ambalaje se pastreaza in aceleasi depozite si in aceleasi conditii
    2. in cazul sticlei suprafata de contact cu buzele este comparabila cu cea a dozei sau poate chiar mai mare in cazul copiilor, acestia introducand sticla in gura
    3. petul are o suprafata cu muuult mai mare, suprafata pe care o pipaim, o atingem etc
    4. lichidul in cazul tuturor ambalajelor este protejat 100% fata de mediul exterior, altfel neputand pastra nealterate caracteristicile continutului
    Sa povestim putin si despre conserve:
    1. conserva ca si oricare alt ambalaj are un capac, care se deschide (de cate ori am desfacut un borcan si am gasit culori ciudate pe filetul sau? )
    2. cam toate principiile aplicate in cazul cutiei de suc se pot aplica si la conserva.

    Se pare ca aceste ambalaje atrag cel mai mult atentia pt ca sunt cele mai utile si cel mai des folosite. De ce soferitele produc per total mult mai multe accidente? Pt ca sunt mult mai putine ca numar in comparatie cu seferii…evident

    Din articolul de mai sus nu se poate trage decat o singura concluzie SA AVEM GRIJA DE IGIENA

  9. numai conservele? on

    Ce sa mai zic de alimentele expuse ptr. vanzare pe raftul de jos (iesit inafara celorlante), pe care d-ra din magazin se urca incaltata cu papucii cu care sigur merge si la wc. iar cand i-am atras atentia s-a uitat f. urat la mine si a continuat treaba. Poate trebuia sa chem seful de magazin, dar ea sigur ca ar fi coborat intre timp si mi-ar fi zis ceva de genul: are halucinatii/ e nebuna… Pe astea cum le mai spalam ca sunt branzeturi ambalate, unt, iaurt, etc.

  10. Da’ eu nu inteleg un lucru. Care a fost desteptul ala care a inventat cutia asta? N-are nici un fel de utilitate practica, te chinui sa bei din ea si in plus mai e plina si de microbi. Eu, unul, sunt sigur ca dozele depozitate necorespunzator sunt pline de asa ceva. Prost sa fii sa bei din doza aia, prefer sa beau direct din sticla (stiu ca dopul a acoperit gura aia) decat sa ma chinui cu porcaria asta. Nu de putine ori am vazut capacul ala plin de praf, nu m-ar surprinde sa gasesc si urina sau excremente de sobolan.

    Costele, continua sa bei…

    • cutia de aluminiu pastreaza mult mai bine calitatile sucului, pentru ca nu exista deloc transfer cu aerul de afara. aluminiul si sticla sunt cele mai bune pentru asta. plasticul din care sunt facute pet-urile are pori microscopici.

      incearca sa bei aceeasi marca de suc dintr-o cutie de aluminiu si dintr-un pet de 0,5 litri si ai sa observi diferenta, asa ca vei stii si care e utilitatea practica.

      asta in afara de faptul ca aluminiul si sticla pot fi retopite si refolosite de zeci de ori mai mult decat plasticul.

  11. 1 an de zile am avut un job care a implicat, printre multe altele,lucrul in hipermarketurile de pe la noi. nu va puteti imagina ce mizerie e in depozitul marilor hipermarketuri! cati sobolani sunt! cat jeg!
    in ce conditii e depozitata marfa! in unul din ele fusesera aduse pisici si lasate in interiorul depozitului ca sa prinda sobolanii!

  12. Concluzia mea este urmatoarea:
    1.Consumarea produselor alimentare din cutiile de aluminiu (dozele de suc, bere etc. si conservele) sunt daunatoare sanatatii din cauza conditiior neigienice de depozitare si din cauza aluminiului ingerat astfel.
    2.Consumarea bauturilor la pet sunt daunatoare sanatatii din cauza substantelor toxice, cancerigene eliberate in continut
    3.Consumarea alimentelor si bauturilor la sticla sunt cele mai sanatoase dar sunt mult prea scumpe ca sa ni le putem permite zi de zi.
    Deci suntem incercuiti de poluare si nu avem posibilitatea de a trai o viata mai sanatoasa.

  13. Va era dor de un virus? A ramas gripa porcina inzapezita si nu stiti cum sa mai alertati populatia?

    De ce nu va legati si de barele din autobuz? De nu va legati si de scoarta copacilor din padurea Baneasa (sau fosta padure Baneasa)?

    Mi se pare evident sa te speli pe maini, sa cureti cum stii tu mai bine ce bagi in gura (nu va ganditi la prostii).

    Aveati nevoie de un episod din Mithbusters sau de un astfel de articol ca sa incepeti sa spalati cutiile de suc/bere sau conserve?

    Imi pare rau pentr voi.

    Asteptati atunci un articol scris tot de acesti ilustrii reporteri si jurnalisti, in care or sa va invete ca dac va uitati la Taraf TV o sa tampiti de tot…sau…ca increderea acordata “alesilor neamului” duce la senilitate (mai mult sau mai putin prematura)….

    Asteptati…

  14. Nici eu nu stiu cat de adevarata e chestia asta… dar din respect pt clienti produsele Romaqua Group la CAN adica berea Albacher si bautura energizanta Elektrik au cate o folie protectoare deasupra dozei.

Reply To ana Cancel Reply

Advertisment ad adsense adlogger