Potrivit unor studii recente despre ”combustibilul” nostru preferat, cafeaua ne ajută să detectăm mai repede cuvintele pozitive folosite în jur, influențându-ne părerea despre lume. Oamenii au abilități la fel de bune în a-și aminti aspectele pozitive și pe cele negative, tocmai de aceea efectul cofeinei pare să fie o curiozitate și pentru cercetători.
După ce consumă cofeină, oamenii recunosc mai repede și mai precis cuvinte de tipul ”fericit”, trimițând în plan secundar cuvinte din familia ”trist” sau ”nebun”. Întrebându-se cum se petrece acest lucru, un grup de cercetători de la Universitatea Ruhr din Germania, conduși de psihologul experimental Lars Kuchinke, au realizat un experiment în centrul căruia s-a aflat cofeina. Au fost aleși 66 de voluntari, care au fost rugați să recunoască din șiruri de litere afișate pe ecrane secvențele care alcătuiau cuvinte reale. Jumătate dintre voluntari au primit o pastilă cu lactoză, care n-a influențat în niciun fel rezultatele testului, în vreme ce cealaltă jumătate a primit tablete cu câte 200 mg cofeină, echivalentul a două sau trei cești de cafea.
Studiul a arătat că voluntarii care au primit cofeină au fost mai preciși cu până la 10% decât ceilalți, fără ca efectul să se aplice și în cazul termenilor neutri sau negativi din punct de vedere emoțional. Astfel, deși cofeina s-a demonstrat că are efecte semnificative asupra funcțiilor mentale, experimentul arată că această îmbunătățire se aplică doar în cazul anumitor stimuli, cum sunt cuvintele pozitive.
Acest fenomen poate fi pus pe seama unor concluzii descoperite în studii anterioare, care arată că, la consumul de cofeină, este stimulat sistemul nervos central, crescându-se astfel acțiunea dopaminei, strâns legată de sistemul de recompense, de creativitate și de adicție. Prin urmare, din moment ce cofeina sporește atenția înspre stimulii pozitivi, se presupune că declanșatorul este tocmai această creștere a dopaminei, determinată de consumul de cafea.
Sursa: LiveScience
Foto: vi.sualize.us
Puteți citi și?
Totul despre cafea în cinci minute
Cafegiii au șanse să trăiască mai mult
Cafeaua Arabica ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice
Cum să nu vărsăm cafeaua pe noi. Abordarea științifică
4 comentarii
Desi imi place “povestea” asta, i think it’s just bullshit 🙂
Noi ne-am băut cafeaua, deci nu vedem cuvântul ”bullshit”. Vedem ”great”! 🙂
Eu am baut doar 3 pana acum, poate prea putine, sau poate am gresit reteta. O sa mai incerc si o sa revin ulterior :). O zi minunata ! 🙂
Cred ca ar fi fost un articolul minunat daca ar fi spus ca barbatii vad lumea in albastru si femeile in roz :))