Coduri de bare pentru oameni – un viitor posibil?

1

Cum ar fi dacă fiecare om ar primi, încă de la naştere, un cod de bare, la fel cum primesc produsele pe care le cumpărăm din magazine? Iar acest cod să fie modalitatea sa de identificare, indiferent unde merge şi ce face, anonimitatea nemaifiind o posibilitate?

 

 

BBC lansează, în fiecare săptămână, provocarea expunerii unei idei (care să schimbe lumea) în 60 de secunde (60 Second Idea). Nume din diferite domenii (filosofie, ştiinţă, psihologie, artă etc.) sunt invitate să propună astfel de idei, argumentându-le în exact răstimpul oferit de 60 de secunde. Ideea poate să şocheze, să inspire, să stârnească controverse şi nu contează cât este de improbabilă, atâta vreme cât autorul ei consideră că ar putea schimba lumea în care trăim.

În această săptămână, cea care a lansat ideea de 60 de secunde a fost Elizabeth Moon, scriitoare de literatură SF. Propunerea ei a fost ca toţi oamenii să primească, de la naştere, un cod de bare. „Dacă aş conduce Universul, aş insista ca fiecare individ să aibă un ID permanent ataşat, un cod de bare, adică; un cip implantat care să permită identificarea rapidă, uşoară şi necostisitoare a fiecăruia. Cipul ar fi implantat la naştere. Îndrepţi un scaner către o persoană şi gata, ştii cine este. Aceste coduri de bare ar aduce multe avantaje. În război, soldaţii ar putea identifica foarte uşor ţintele căutate într-o populaţie de non-combatanţi. Nu vor mai fi cazuri de greşire a identităţii cuiva, care duc la moartea unor inocenţi, la victime colaterale. Anonimitatea nu va mai fi o opţiune, nici confundarea cuiva, greşirea identităţii, astfel că asumarea responsabilităţii va deveni mult mai simplă şi mai corectă, şi aici nu vorbesc doar de situaţii de tip conflict armat, ci şi de cele din afara spaţiului de război”, şi-a explicat scriitoarea propunerea.

Ideea lui Moon a fost lansată şi dezbătută în timpul unei discuţii despre război, despre metode de luptă pe calea aerului şi etica războiului, în cadrul programului „Forum” al BBC: BBC World Service programme The Forum. La acest link se găsesc şi alte idei de 60 de secunde, lansate în timpul altor discuţii. BBC îi invită pe toţi cei care au o astfel de idee sau care doresc să comenteze ideile deja lansate să îşi scrie mesajele pe paginile BBC de Facebook sau Twitter.

 

Sursa şi foto: BBC

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger