"Codul lui Da Vinci" reduce frica de moarte

0

Pasiunea pentru Dan Brown şi pentru cartea sa “Codul lui Da Vinci” ar putea reprezenta un mecanism de învingere a fricii de moarte dacă cititorii cred ce citesc. Un nou studiu arată că oamenii temători de moarte tind mai mult să creadă în teoriile conspiraţiei expuse în cartea lui Brown – povestea unui criptograf şi a unui simbolog ce dezvăluie un mister legat de Sfântul Graal.

Când romanul “Codul lui Da Vinci” şi filmul ce l-a însoţit pe urmă au fost scoase pe piaţă, Dan Brown a spus în mai multe interviuri că background-ul istoric al cărţii, care includea societăţi secrete şi muşamalizări de amploare din partea Bisericii Catolice, este bazat pe fapte reale. Cartea spune că Isus s-a însurat cu Maria Magdalena şi au avut copii, care la rândul lor au lăsat în urmă urmaşi. Biserica Catolică ar fi acoperit acest aspect, potrivit romanului, în timp ce o societate secretă numită Prioria Sionului are grijă de urmaşii lui Isus.

Anna Newheiser, doctorand în psihologie socială la Universitatea Yale, s-au hotărât să se folosească de “Codul lui Da Vinci” pentru a vedea ce obţin oamenii din credinţa în teorii ale conspiraţiei. Ea şi colegii ei au adunat studenţi care au citit cartea şi au realizat două studii. Cercetătorii au rugat 114 studenţi să-şi evalueze acordul privind conspiraţiile prezentate de Dan Brown, să completeze chestionarii privind cuvioşia lor, cunoştinţele biblice, plăcerea pe care au simţit-o când au citit cartea şi frica de moarte şi să răspungă la întrebări privind credinţe New Age, cum ar fi: “Întreg cosmosul este o unitate vie continuă cu care omul modern a pierdut contactul”.

Studenţii care au crezut în conspiraţiile din romanul lui Dan Brown au fost şi cei cărora le-a plăcut cel mai mult cartea, care au exprimat cele mai multe credinţe New Age şi cărora le era cel mai frică de moarte. Oamenii religioşi, cu mai multe cunoştinţe biblice, care caută aprobare socială au avut însă tendinţa să nu creadă în conspiraţia din “Codul lui Da Vinci”. Apoi cercetătorii au chemat 50 dintre studenţii iniţiali şi le-a prezentat dovezi istorice că cele prezentate în romanul lui Dan Brown sunt false. În rândul subiecţilor religioşi, dovezile au diminuat credinţa în conspiraţie, însă persoanele nonreligioase au rămas la credinţa lor iniţială.

Teoriile conspiraţiei, spune Newheiser, alină sentimentul lipsei de control, dându-le oamenilor motive pentru care se întâmplă lucrurile şi slăbind astfel frica în faţa morţii.

Sursa: Livescience


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger