Cocioabă hich-tech pentru cele mai sărace locuri ale lumii

2

Așa-numita iShack (“iColiba”) este o invenție finanțată de fundația Bill Gates care vrea să îmbunătățească condițiile de viață ale locuitorilor din cartiere sărăcioase (“slums”) prin panouri solare, lumini cu senzori și, la variantele mai de lux, cu DVD player și frigider, scrie fastcoexist.com. Slum-urile sunt un rezultat al supradezvoltării urbane, mai ales în țările în curs de dezvoltare, 62% din populația urbană a Africii subsahariene fiind concentrată în ele, de exemplu.

 

 

Modelul standard vine la pachet cu un panou solar fotovoltaic ce poate alimenta trei becuri, un sistem de iluminat cu senzori de mișcare și un încărcător de telefon mobil. Temperatura din colibă e reglată de un perete din chirpici confecționat din fân și lut în partea din spate, iar între interior și învelișul exterior din zinc se află un strat izolant din ambalaje Tetra Pak și carton. Un acoperiș înclinat face umbră în fața colibei și le permite locatarilor să colecteze apă de ploaie, iar vopseaua ignifugă a colibei reduce riscul de incendiu.

Pentru oamenii cu o putere de cumpărare mai mare, există și versiuni cu radio sau cu DVD player, frigider și televizor. Toate modelele au prețuri pe care locuitorii mahalalelor și le pot permite, costul lor mediu fiind de 660 de dolari. Cu toate acestea, iColibele nu au apă curentă – cercetătorii lucrează în momentul de față la sisteme sanitare și de alimentare cu apă – și energie pentru gătit. Citiți mai mult pe fastcoexist.


2 comentarii

  1. Bill Gates a “îmbunătăţit” deja destul experienţa oamenilor, mulţumim. La ce îmi trebuie DVD player şi televozor dacă nu am o budă decentă şi un duş cât de cât?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger