Coasta Noii Zeelande, amenințată de o scurgere masivă de petrol

1

Un petrolier liberian avariat pune în pericol flora și fauna plajelor Mount Maunganui, din nordul Noii Zeelande. Petrolul scurs de săptămâna trecută în ape a ajuns deja pe coasă, iar echipele de salvare se grăbesc să salveze animalele afectate.

 

Echipajul petrolierului a încercat încă de la accident să scoată petrolul din vas, pentru a minimaliza scurgerea și a evita efectele dezastruoase ale acesteia, dar condițiile meteo nu l-au ajutat prea mult, ci dimpotrivă. Astfel, până acum, în doar câteva zile, 30 de tone de petrol au ajuns în apă. Autoritățile se tem că, dacă eforturile de reparare a vasului și evacuare a petrolului nu dau rezultate din cauza condițiilor meteo nefavorabile, iar vasul se rupe, 1.700 de tone de petrol vor inunda apele Noii Zeelande.

Vânturile puternice sunt cele care dau bătaie de cap echipelor care lucrează pentru remedierea situației. Prognozele meteo pentru această săptămână îngrijorează autoritățile, deoarece nu se anunță îmbunătățiri. ”Lucrăm la turație maximă ca să scoatem petrolul de acolo. Aceasta este prioritatea noastră, apoi vom scoate containerele ca să ușurăm vasul și să îl scoatem din reciful în care s-a avariat”, se arată într-o declarație a autorităților responsabile de zona maritimă (MNZ). Aproximativ 200 de oameni sunt implicați în operațiunile de salvare și peste 300 de militari sunt pregătiți să intervină pentru curățarea plajelor. Acestea au fost închise, iar rezidenții din zona considerată vulnerabilă au fost rugați să nu mai intre în apă.

Potrivit MNZ, în zilele următoare plajele de pe coastă vor fi lovite de noi valuri cu petrol. Urma de petrol care se vede în apă este de 5 kilometri. Accidentul navei s-a produs la o distanță de 12 mile marine de coasta neo-zeelandeză. Biologii marini și specialiștii în conservarea ecosistemelor au înființat două centre pentru salvarea vietăților plajelor și lucrează cu echipe trimise în toate colțurile insulelor pentru a căuta animale ori păsări afectate. Până acum, au fost salvați mai mulți pinguini albaștri (foto) și păsări. Guvernul neo-zeelandez a deschis o investigație pentru a stabili ce a anume a cauzat accidentul vasului liberian, iar echipajul petrolierului și conducerea companiei care îl deține au spus că vor coopera fără rezerve cu autoritățile din Noua Zeelandă.

 

Sursa și foto: BBC


Un comentariu

  1. Pingback: Închisoare pentru vinovaţi în cazul accidentului petrolier din Noua Zeelandă | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger